Központ
2020. július 13. hétfő, Jenő

Kinyílt az első virág az űrben

Központ január 18, 2016 Hírek, Külföld

Scott Kelly, amerikai űrhajós hétvégén küldött képet a Földre a Nemzetközi Űrállomáson kivirágzott első virágról, egy narancssárga szirmú zinniáról.

Kelly a Twitteren osztotta meg a vasvirágként is ismert zinniáról készült fotót ezzel a felirattal: “Debütált a legelső világűrben nőtt virág”.

CY3C5CMUAAEQaR4

Az űrállomás tavaly áprilisban kapta meg azt a különleges növénytermesztő berendezést, amellyel már salátát is termeltek a Föld körül keringő bázison. A berendezésben piros, kék és zöld fények serkentik a növekedést. Az űrhajókon termesztett zöldség fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál.

Trent Smith, a NASA Kennedy Űrközpontjának programmenedzsere korábban azt mondta: a zinnia nevelésével fontos információkhoz juthatnak arról, hogyan virágoznak a növények az űrben, és ez megnyithatja az utat például a paradicsom nevelése előtt.

A NASA kutatói azt is szeretnék felmérni, hogy a legénység hangulatára milyen hatással van az, hogy növények nőnek az űrállomáson. Az űrben egy évet eltölteni szándékozó Kellyt érezhetően fellelkesítette a rendkívüli esemény.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 415

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.