Központ
2020. január 28. kedd, Károly, Karola

45 év után vége a legendás Omegának

Központ április 26, 2016 Kultúra

Egy régi csibésszel kevesebb! – a békéscsabai Omega-koncerten Kóbor, Benkő, Debreczeni, Szekeres, Molnár és Szöllősi lép színpadra – válaszolta a Blikk kérdésére a dobos Debreczeni Ferenc (68), és ezzel pont került egy lassan két éve tartó huzavonára.

omega1

A legendás rockegyüttes legutóbbi, 2014 júniusi koncertjén még Mihály Tamás (68) adta a basszust, de ma már a kisegítő basszista Szőllösi Kati (44) áll Kóbor János (72) mellett a színpadon. Ez viszont azt jelenti, hogy a jelenlegi felállásában1971 óta zenélő Omegából egy igazi alaptag távozik – az 1967 óta a legendás csapat tagjának számító Mihály Tamás.

– Katival és a gitáros Szekeres Tomival régóta együtt dolgozunk, számunkra ők épp olyan tagok, mint bárki más, csak az utóbbi három évben előrébb léptek – magyarázta Benkő László (72), és elismerte, a kialakult helyzetet nem tartják ideálisnak, de a közönség elfogadta a változást.

– Emlékszem, amikor Bill Wyman 31 év után kilépett a Rolling Stonesból. A kövek gördültek tovább – vélte Debreczeni, és átvitt értelemben az Oratórium-turnéra utalt.

Kóbor és Benkő ötlete volt, hogy bizonyos Omega-himnuszokat ültessenek át az egyházi dalok műfajába, és kórussal, aláfestő hangszereléssel adják őket elő, de ebben eleinte Molnár György Elefánt és Misi nem kívánt részt venni. 1967-es belépésük óta ez volt az első alkalom, hogy omegás ­produkciót visszamondtak, mert „szakrális helyen nem akartak erősítőket tologatni”.

Közben a Beat Mise iránti érdeklődés nőtt, és vele együtt a zenekaron belüli feszültség. Elefánt belenyugodott a helyzetbe, de Mihály Tamás a felcsúti Pancho Arénában megrendezett koncertről is dörgedelmes véleményt mondott, majd perrel fenyegette Kóbort, aki egy interjúban azt mondta: „Az Omega klasszikus ötösének tartott felállás valójában 1971-től a kilencvenes évekig létezett. Azóta a csapathoz tartozók hol játszanak, hol nem.”

– A békéscsabai felkérést nem tudtuk visszautasítani, viszont azt is beláttuk, nem lehet olyan zenekarlétezési formát fenntartani, amelyben bizonyos tagok csak bizonyos koncerteken hajlandóak az Omega közönsége elé állni – magyarázta a billentyűs, Benkő László (72).

– Ha valaki elhatározta, hogy nem akar a többiekkel tartani, majd bizonyos koncerteken mégis részt szeretne venni, azt nehezebb kivitelezni, mint kimondani. Békéscsabán azok játszanak az Omegában, akik az elmúlt időszakot együtt végigdolgozták – foglalta össze Debreczeni.

Forrás: blikk.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 535

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.