Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

51 alkotásból választ majd az Alter-Native filmfesztivál zsűrije

Központ október 2, 2017 Kultúra

Huszonötödik kiadásához érkezik idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A benevezett alkotások közül 51-et válogatott be a zsűri a szemle versenyprogramjába.

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivált november 8-a és 12-e között, immáron a 25. alkalommal tartják meg a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A rendezvény sajtóirodája arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget vasárnap, hogy a előzsűrizés szakaszában 971 rövidfilmet nézett végig a bírálóbizottság, ezek közül 51-et válogatott be versenyprogramba.

A beérkezett alkotások közül 622 kisjátékfilm, 134 animáció, 121 dokumentumfilm, 94 kísérleti film. A filmek származási országa szerinti toplistát Németország, Oroszország és Spanyolország vezeti holtversenyben, 97-97 beküldött alkotással, majd Magyarország (56), és Románia (36) következik a sorban. “Azt, hogy egyre messzebb eljut a fesztivál híre, mi sem jelzi jobban, mint hogy idén első alkalommal olyan országokból is érkeztek rövidfilmek, mint Ruanda, Mianmar, Tanzánia, Peru vagy a Kínához tartozó Makaó” – olvasható a szervezők közleményében.

Az előzsűri tagjai a következők voltak: Ármeán Otília (kommunikációkutató, egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE, Marosvásárhely), Hartyándi Jenő (független filmes, a Mediawave Film és Zenei Együttlét igazgatója és művészeti vezetője), Radu Vasile Igazság (vizuális művész, filmrendező, a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem docense), Schneider Tibor (filmrendező, a Román Televízió operatőre), Marcel Ţintar (film- és színházi rendező).

A csaknem 11 órás versenyprogramba beválogatott 51 alkotás közül 29 kisjátékfilm, 17 animáció, három kísérleti film, kettő pedig dokumentumfilm. A beválogatott rövidfilmek 26 országból érkeztek, a legtöbb közülük – kilenc – magyarországi rendező alkotása, öt romániai, négy orosz, három-három pedig francia, illetve német produkció – derül ki az idézett közleményből.

forrás: AGERPRES

Share Button
Ennyien olvasták: 876

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.