Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

A balerina, aki összekapcsolná a táncot az orvostudománnyal

Pál Piroska március 31, 2016 Kultúra

Szabó Ágota Balerina (10)

Szabó Ágota orvosnak készül ugyan, de már négy és fél éves kora óta balettezik a vásárhelyi Arabesque Alapítvány égisze alatt működő balettcsoportban. Februárban a Nemzeti Színház színpadán láthattuk A diótörőben, ahol a főszerepet, Mária hercegnőt táncolta. Elmondta, szép a balett, de bizony maradandó hegeket is szereznek a próbák során. Ágota végső soron hobbiját, a balettet és a hivatását, az orvostudományt szeretné összehangolni.

Szabó Ágota Balerina (9)

– Hogyan találkoztál a balettel?
– A nővérem gyerekkorában járt balettezni, és a szüleim engem is elvittek a próbákra. Négy és fél éves voltam, amikor a tanárnő engem is beállított a csoportba. Ennek ma már közel húsz éve…

Szabó Ágota Balerina (11)
– Vásárhelyen, Erdélyben van-e lehetőség ezt gyakorolni? Társulatok vannak-e?
– A balettcsoportunk a Kemendi Lia oktató és a Kemendi Károly által létrehozott Arabesque Alapítvány égisze alatt működik. Más balettiskola nincs is a városban, legközelebb Kolozsváron van ilyen oktatás intézményes keretek között. Egyébként ide a passzióból balettezők járnak, de minden évben minimum két előadásunk van, amelyek egyelőre nincsenek meghirdetve a nagyközönség számára, hiszen a csoportban balettező gyerekek szülei, hozzátartozóink betöltik a nézőteret. A februári Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című előadás volt az első, nagyérdemű számára is nyitott előadásunk, remélem, a jövőben lesz még ilyen.

Szabó Ágota Balerina (14)
– A diótörő egy jótékonysági előadás volt. Hogyan zajlott, illetve milyen volt a visszajelzés?
– Együtt a rákos gyermekekért egyesület szervezésében készítettük elő a darabot, és örültünk ennek a lehetőségnek, illetőleg az adományokból származó összeget a rákos kisgyerekek gyógyítására ajánlottuk fel. Ez számomra mint orvostanhallgató és balett-táncos különösen jó érzés volt, mert segíthetem a gyermekek gyógyulását, visszaadhattam valamit a közösségemnek. Az előadás a Nemzeti Színházban volt, ahol a teltház jelezte a magas  érdeklődést. Mi és a szervezők egyaránt kizárólag pozitív visszacsatolást kaptunk az eseményről, és az adakozásokból is szép összeg gyűlt ki.

Szabó Ágota Balerina (12)
– Azt hallottam, amilyen szépnek tűnik a balett a nézőtérről, a táncosoknak annyira fájdalmas is. Maradandó sebeket és hegeket szereznek a lábukra…
– Igen, ez így van. Mivel mi nem hivatásos balett-táncosok vagyunk, a heti kétszeri, 2-3 órás edzés nem erőlteti meg annyira a lábat, az ízületeket, de mi is szenvedünk el sérüléseket, és maradandó hegeket, de úgy vélem: megéri.

Szabó Ágota Balerina (13)

– Mi a helyzet az étkezéssel, a kalóriaszámolással, hisz a legtöbb balerina nagyon csinos.
– Ez alkat kérdése is, de azért kell vigyáznunk az étkezésre. Nálunk természetesen ez nem olyan szigorú, de a tanárnőnk észreveszi, ha valamelyikünk hízott vagy fogyott, és akkor szól, hogy figyeljünk oda. Szerencsére nincs akkora nyomás rajtunk, mint a profi táncosokon, nincs felső, illetve alsó kilogrammhatár, valamint átmérőket sem számolunk.

Szabó Ágota Balerina (17)
– Mennyire mutatkozhat meg egy kötött, klasszikus darabban a táncos személyisége?
– Jobban, mint első látásra gondolnánk. A tanárnőnk úgy választja ki a szerepre a táncosokat, hogy az illeszkedjen annak személyiségéhez. Ha például nyugodt, kiegyensúlyozott, kecses, törékeny karaktert kell játszani, akkor a mindennapi életben hasonló habitusú személyt választ. Ha hevesebb, szangvinikus szereplőt kell színpadra vinni, akkor egy ilyen vérmérsékletű balerinára osztja a szerepet. Egyébként az első igazán klasszikus darabunk A diótörő volt, ám most készülünk a Hamupipőkével.

Szabó Ágota Balerina x
– Mi a legszebb a balettben számodra?
– Kikapcsolódást jelent, kreativitásra ösztönöz, segít elrugaszkodni egy másik világba. Orvostanhallgató vagyok és emiatt elég stresszesek a hétköznapjaim, és ez olyan része az életemnek, ahova mindig szívesen megyek, nagyon jó közösség alakult ki, és érzem, hogy alkotok. Persze a közönség vastapsának jutalma is tagadhatatlanul jól­esik.

– És mi a legnehezebb?
– Kíváncsi típus vagyok, és szeretnék új dolgokat tanulni a balettben is, de sajnos a korom miatt ez nem mindig lehetséges. Zsenge korban elsajátítottuk az alapokat, és azokat fejlesztettük is, de én még többet szeretnék tanulni, ahogyan a hivatásos táncosok, ám nincs úgy kifejlődve a lábfejem, a hátam sincs úgy beedzve.

Szabó Ágota Balerina (15)
– Orvosin tanulsz. Mik a terveid a jövőre nézve? A szakma mellett elfér a balett is?
– Amennyiben Vásárhelyen maradok, folytatom a balettet, sőt tanítani is szeretném, amit már ki is próbáltam, és rendkívül szerettem a gyerekekkel foglalkozni. Az orvosi szakmában pedig a belgyógyászat, a gyermekgyógyászat és a gyermekpszichiátria érdekel, de még van másfél évem, hogy ezt pontosan eldöntsem. Újabban sokat gondolkozom azon, hogy miként lehetne az orvosi hivatásomat a közel két évtizede kísérő hobbimmal kombinálni, és erre a legnagyobb esély a gyerekpszichiátrában lenne, ahol zeneterápiás gyógyítással kísérleteznék. A tanárnőm csoportjában is vannak olyan lányok, akiknek fejlődésében látványosan segített a zene, a mozgás, annak koordinációja. Ebben látok lehetőségeket.
Pál Piroska

Share Button
Ennyien olvasták: 1234

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.