Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

A grádicssúrolás gyümölcse

Központ szeptember 15, 2011 Kultúra

A grádicssúrolás gyümölcsegradics

Irodalomtörténeti talajban gyökerező múltja van a fogalomnak: Súrlott Grádics. Valamikor, nem is olyan régen, Marosvásárhelyen egy kisvendéglőnek volt a neve. Irodalmi berkekben azért vált közismertté, mert a XX. század 20-as, 30-as és 40-es éveiben falai között, asztalai mellett találkoztak a helybéli, alkalomadtán pedig az itt vendégeskedő írók, lapszerkesztők. Általuk támadt híre szerte a Kárpát-medencében a kisvendéglőnek – vezetett be a Súrlott Grádics rejtelmeibe Nagy Pál, marosvásárhelyi irodalomkritikus.

Ám fél évtizede nemcsak az egykori kisvendéglő neve fűződik a Súrlott Grádicshoz, hanem lelkes tollforgatók, elbeszélők, jó barátok egy irodalmi körben közösen súrolják a grádicsot. Közönség elé lépnek, olykor nemcsak Marosvásárhelyen, hanem a környező falvakban, kisvárosokban is, és a papírra vetett alkotásaikat a lelkes közönséggel megosztják.

2011. szeptember 7-e neves nap a grádicsosok körében, ugyanis ekkor mutatták be első antológiájukat, mely 32 szerző és a Kriterion kiadó segítségével látott napvilágot. A kiadó igazgatója, H. Szabó Gyula is jelen volt a rendezvényen, aki óriási büszkeséggel nyilatkozta: „A kiadó 40 éves fennállásának legNAGYobb antológiáját kínáljuk olvasóinknak. Adtunk ki sok és sokféle antológiát, mindenféle nyelven, de olyat még nem, amely szerzőinek egyötöde, közel 20 százaléka a Nagy előnevet viseli. De ezennel a többi szerzőt is tiszteletbeli Naggyá avatnám, lehetnek átmenetileg Demeterek, Kutik, Szabók stb., legalább annyira nagyok is.”

Napjaink Súrlott Grádicsának főpincére, Bölöni Domokos, aki az irodalmi kör önazonosságát úgy határozta meg, hogy az utóbbi időben havi rendszeressé vált Bernády házas jelenlétük ellenére házalókörként műkődnek, ugyanis nincs állandó székhelyük. Ebből viszont az következik, hogy mindenhol otthon vannak, ahol szívesen látják őket, városon és vidéken egyaránt.

„Magunk között az alkotói összetartó erőt barátságnak nevezzük, és célunk, hogy otthonra leljen minden valamilyen formában Marosvásárhelyhez kötődő művészi vénájú alkotó. Műfaji, politikai, ideológiai kötöttségeink nincsenek, szabadok vagyunk és azok is maradunk. Feltett szándékunk addig együtt súrolni a grádicsot, amíg ebben közös örömöt lelünk” – zárta sorait Bögözi Attila, a kötet egyik szerzője.

A rangos esemény alkalmából teltház fogadta a grádicssúrolókat, akik számára Nagy István színművész részleteket olvasott fel az antológiából.


Share Button
Ennyien olvasták: 775

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.