Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

A lovasíjász először Marosvásárhelyen 

Pál Piroska szeptember 18, 2017 Kultúra

„Otthonról hazahoztam a filmet” 

Először vetítik Marosvásárhelyen Kaszás Géza A lovasíjász című dokumentumfilmjét. A filmet az Eurázsia Kincsei Egyesület és a Szent László Serege Egyesület szervezésében tekinthetik meg szeptember 24-én, 18 órától a Kultúrpalotában. A bemutató után közönségtalálkozóra is sor kerül, ahol jelen lesz Kassai Lajos világbajnok lovasíjász, a film főszereplője, Kaszás Géza, a film ötletgazdája és rendezője, valamint Koszta Zoltán bőrpáncélkészítő, bőrműves. A vetítésre a belépés díjtalan.  Az Eurázsia Kincsei Egyesület elnökét, Bartha Barnát kérdeztük a vetítésről és a filmről, aki maga is Marosvásárhelyen született, és bár Magyarországon él, azt mondja: otthonról haza akarta hozni és bemutatni az alkotást.

Miként esett a választásuk Marosvásárhelyre a vetítés helyszíneként?

Erdélyben már vetítették A lovasíjászt, de Marosvásárhelyen még senki nem érezte úgy, hogy ezt a rendkívül fontos üzenetet hordozó művet be kellene mutatni.  Pedig, ha valahol szükség van rá, az pont Vásárhely és környéke. A választás nagyon egyszerű volt: hol, ha nem itt? Amikor a film készült, több jelenet felvételénél a helyszínen voltam, bámultam, segítettem, vittem a kellékeket vagy a beszélgetésekhez a pálinkás üveget, mikor, mire volt szükség. Már akkor biztos voltam benne, hogy ezt meg akarom mutatni Marosvásárhelyen is, azaz otthonról haza is el akartam hozni a filmet. Ezt sokkal korábban szerettem volna megtenni, közvetlenül az ősbemutató után, de csak most álltak úgy össze a csillagok, hogy ez sikerüljön. Köszönet illeti érte többek között a Maros Megyei Múzeumot és a Maros Megyei Tanácsot.

Mi az üzenete annak, hogy éppen ezt a filmet „hozzák el” Marosvásárhelyre?

Az üzenet a felkiáltó jel: egyenesedj fel! Ha feladatod, ha nehézséged van, ne térdre ereszkedj, hanem húzd ki magad, légy férfi, légy nő, aminek Isten teremtett! Tiszteld őseidet, el ne áruld őket, mert te sem lennél, ha ők meghunyászkodva feladták volna, behódoltak volna. Ne a hamut őrizd, hanem a lángot add tovább, ne az ősöket kövesd, hanem azt, amit az ősök követtek! Mert nem az a magyar, akinek a nagyszülei magyarok voltak, hanem az, akinek az unokái is magyarok lesznek.

Sokak véleménye szerint legalább egyszer minden magyarnak látnia kell ezt a filmet. Ezt ön is így gondolja?

Én ezt másképp gondolom. Szerintem ezt a filmet minden magyarnak, nyugodt körülmények között annyiszor kell megnéznie, amíg minden szavát megérti, minden üzenetét felfogja. Aki ezt megteszi, szinte minden alkalommal felfedez valamit benne, valami különös üzenetet, amit addig nem vett észre.  Aztán, ha már kívülről tudja az egészet, elég évente, kétévente újra elővenni.

Ön is Vásárhelyen született, de jelenleg Magyarországon él. Mit jelent önnek Vásárhely, Erdély?

Én vásárhelyi maradtam, csupán hazámon belül költöztem másik megyébe.  Az EU-n belül szabad mozgás van, én ennek értelmében soha nem éreztem úgy, hogy külföldön élek azért, mert Magyarország és Románia feliratú táblák „ékesítik” a határnak nevezett vonalat.  Az esetemben fennálló kényszer traumája megvolt, de maga a változás nekem kisebb megrázkódtatással járt, mint egy, még magyarul beszélő csángónak Kolozsvárra vagy Nagyenyedre, csomortáninak Aradra, lövéteinek Temesvárra költözni. Nem beszélve arról, amit egy bözödújfalusi élt át, amikor Erdőszentgyörgyre kellett áttelepülnie. Erdély, Vásárhely hazámban a szűkebb hazám. Mint egy nagycsaládban a közelebbi, a szűkebb családtagok alkotta meghittebb, forróbb fészek. Ez volt a kiindulópont, és ez a megérkezés. Még ha nem is költözik vissza az ember, ide mindig megérkezik.  Ha nem máshogy, gondolatban, mint Wass Albert.  Kaposmérőn a Völgy, ahol a Lovasíjász él és alkot, olyan, mint Marosvásárhely környéke. Még a föld illata is olyan, a növények, az erdők, a vizek, minden. Ahogy Kassai is otthon érezte magát benne első perctől, úgy jómagam is.

Share Button
Ennyien olvasták: 1976

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.