Központ
2018. október 17. szerda, Hedvig

A magyar filmipar idei „gyöngyszemei” az Alter-Native kínálatában – Herendi Gábor jelenlétében vetítik le a Kincsemet

Központ október 16, 2017 Kultúra

Kincsem

Izgalmas játékfilmkínálattal rukkol elő idén is az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely november 8-a és 12-e között zajlik majd a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A 25. kiadásához érkezett szemle ezúttal sem hazudtolja meg magát, és a rövidfilmek mellett sikeres és többszörösen díjazott játékfilmeket is kínál a mozgóképek kedvelőinek.

A fesztivál egyik főattrakciója minden bizonnyal a Kincsem című film lesz, amelyet a Balázs Béla-díjas rendező, Herendi Gábor (Magyar vándor, Valami Amerika) jelenlétében vetítenek le. A 2017-es alkotást az elmúlt tíz év legsikeresebb magyar mozifilmjeként tartják számon, a márciusi bemutató óta több mint 400 ezren látták a magyarországi mozikban. A két héttel ezelőtt tartott kaliforniai Wine Country Nemzetközi Filmfesztiválon is nagy sikert aratott, hiszen megkapta a legjobb külföldi film, a legjobb operatőr, valamint a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést is. Forgalmazója, a Vándormozi és a Taylor Projects jóvoltából a marosvásárhelyi közönség is megtekintheti a romantikus kalandfilmet.

A film központi alakja Blaskovich Ernő, aki mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába… A főbb szerepekben Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor, Gyabronka József és Kovács Lehel látható.

Minden bizonnyal sokan lesznek kíváncsiak a Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-filmre is, amely idén elhódította a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, és amelyet Oscar-díjra jelölt Magyarország a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A – többek között – Borbély Alexandrát, Schneider Zoltánt, Nagy Ervint, Morcsányi Gézát, Bata Évát és Tenki Rékát felvonultató produkció egy szerelem történetét ábrázolja. A film júniusban a Sydneyi Filmfesztivál fődíját is elnyerte.

Legalább ekkora érdeklődésre tarthat számot Török Ferenc legújabb, 1945 című filmje is, amelynek az idei Berlinálén volt az európai premierje. A film 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A főbb szerepekben Rudolf Pétert, Tasnádi Bencét, Szabó Kimmel Tamást, Sztarenki Dórát, Angelus Ivánt, Nagy Marcellt, Szirtes Ágit, Szarvas Józsefet, Znamenák Istvánt és Nagy-Kálózy Esztert láthatja a közönség. A vetítésen jelen lesz az 1945 alapjául szolgáló elbeszélés írója és a film forgatókönyvírója, Szántó T. Gábor is.

1945

Szerepel még a fesztivál programjában Madarász Isti Hurok című, 2016-os thrillere is, benne Száraz Dénessel, Martinovics Dorinával, Anger Zsolttal és Hegedűs D.Gézával. A film központi alakja Ádám, aki illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozik. Egy szorult helyzetben hoz egy rossz döntést, ami nem várt, tragikus események láncolatát indítja el, és ennek áldozatául esik várandós barátnője is.

Azonban mikor már minden veszni látszik, váratlanul új esélyt kap, hogy helyrehozza maga körül a dolgokat. Aztán még egyet. És még egyet…
Megtekinthetik még az érdeklődők az elsőfilmes Kostyál Márk Kojot című alkotását, amelynek címválasztása kapcsán így nyilatkozott a rendező a magyarmozik.hu portálnak: A kojot egy szimbolikus rendszer a farkassal: ragadozóvá kell válnod, hogy megvédd, ami számodra fontos, különben eltaposnak. A filmben erdélyi színészek is szerepelnek Salat Lehel, Mátray László és Orbán Levente személyében.

Érdekesnek ígérkezik Bereczki Csaba Soul Exodus című új, egész estés, zenés dokumentumfilmje is, amelynek középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

A fentiek mellett a tévés riporter, műsorvezető M. Kiss Csaba és a Konyec rendezője, Rohonyi Gábor közös filmje, a Brazilok is szerepel a 25. Alter-Native programjában. A filmben Dobó Katát is láthatja a közönség, Gáspár Laci pedig önmagát alakítja.

A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

 


A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, a Jazz&Blues Club, az Office Sajtóklub; főtámogatók: a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Román Nemzeti Filmintézet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány; szponzorok: Lasprom, Groupama Asigurări, Phoneprest, Net Conf, Multinvest, Alton Group, CaroComp, Toyota Euro-Car Trading; médiapartnerek: All about Romanian Cinema, Cinefan, Filmtett, Maszol.ro, KissFM, Népújság, Vásárhelyi Hírlap, Marosvásárhelyi Rádió, Erdély Fm, Erdély TV, Rádió GaGa, Zi de Zi, Ziarul de Mureş, Punctul.


(közlemény)

 

Share Button
Ennyien olvasták: 681

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.