Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

A nemezkészítés művészete

Nemes Gyula március 10, 2017 Kultúra

Mihály Eszter nemezkészítő, népi játszóházvezető 13 évet élt férjével, Zsolttal Budapesten, majd gyerekük születése után hazaköltöztek Erdélybe. A népi hagyományok ápolását már a magyar fővárosban elkezdte. Kecskeméten egy két éves nemezkészítő képzésben vett részt. A Budapestről Nyárádszentsimonba telepedett alkotó hagyományos technikával készít magyar és ausztrál merinói gyapjúból mellényeket, táskákat, sálakat, sapkákat, játékokat, nemeztakarókat.    
A fiatal művész a nemezmesterséget és jelképrendszert Nagy Mari és Vidák István textil-, nemezművészektől sajátította el, akik a 70-es években újra felfedezői voltak a nemeznek. „A műhelyem Székelyföldön, Nyárádszentsimonban található, ahol hagyományos kézműves technikák alkalmazásával, ki­zá­ró­lag saját festésű gyapjú felhasználásával, saját tervezésű egyedi alkotások készülnek. Jelenleg a Harangláb Kulturális Egyesület keretein belül tevékenykedem. 2012-ben még Budapesten alapítottam az Eszter Nemez Műhelyét, azóta tartok tanfolyamokat felnőtteknek és gyermekeknek. Vezettem szakkört budapesti Waldorf iskolában, több ízben tartottam nemezbemutatót a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban és vezettem népi játszóházat is. Rendszeresen veszek részt magyarországi és erdélyi kiállításokon” – mondja magáról és tevékenységéről Mihály Eszter.

A nemezelés olyan, mint maga a teremtés

Ha a nemezelés lényegéről kérdezzük, mesterét idézi: „A nemezelés rendet szül a rendetlenségben. A nemezelés olyan, mint maga a teremtés. A természet által a teremtett lény számára bocsátott ősi, égi rendet az ember szétzilálja, majd átalakítva, saját képére új földi rendet, új minőséget hoz létre. A rendezett gyapjúszálakat összekeverve, összegyúrva új minőséget alkot, az új rendet új tartalommal tölti fel. A nemez ilyenformán lelki átalakulás, a gyapjúszálak tökéletesedése, magasabb rendbe szerveződése. Nemezt készíteni nem csak tevékenység, mindinkább titokzatos tevékenység, ősi tudomány.” (Vidák István)

Mihály Eszter kézügyességét és fantáziáját dicsérő, ízléses darabokkal áll a közönség elé különböző kiállításokon, rendezvényeken. Ezeken hagyományos, ősi technikával és mintavilággal készült kirgiz, türkmén mintájú nemeztakarók, ülőlapok és a selyem-nemez „ötvözéséből” született kelmék, sálak, mellények, táskák, fejfedők kerülnek bemutatásra.

„Márciusban két kiállításon is szerepelnek a munkáim, egyik Kecskeméten látható a mesterem, Vidák István 70-ik születésnapjára Nemzedékek Nemezei címen megrendezett nemezművészeti kiállításon, a másik Hajdúszoboszlón A Nemez természete című kiállításon” – tudtuk meg még a művésztől.

A művészt a természet inspirálja alkotásra

Mihály Esztert elsősorban a nyárádszentsimoni környezet, a természet inspirálja alkotásra. „A környezetemben fellelhető festőnövényeket kertben, réten, erdőben begyűjtöm. Majd itthon szépen a leveleket, ágakat, bogyókat elrendezgetem a selyemsálon, szorosan feltekerem egy faágra, madzaggal megkötözöm  majd beteszem egy lábosba és kb. 2 órán keresztül gőzölöm. Kibontás után leszedem a leveleket a sálról, majd megszárítom a napon. Így történik a selyem növényi festése, amit más néven eco-printnek is hívunk. Majd egy hétvégi tanfolyamon ezt a növényi festett selymet megnemezeljük” – meséli Eszter.

Mint már szóba került a nemezkészítő művész egyéni tanfolyamokat is tart. Sőt, ha van valakinek bármi elképzelése, amiben segíteni tud, az megkeresheti bizalommal. A téli időszakban inkább mellény és sapka-, kalapmegrendelései voltak, de a nemez határtalansága miatt bármi elkészíthető ebből a csodálatos anyagból.

„Ismerkedj alapvető nemezkészítő fogásokkal, gyapjútípusokkal, technikákkal, miközben nemez virágot, képet, papucsot, mintás labdát, táskát, nemez játékot készítesz. Töltődj fel vidám színekkel, puha tapintású anyagok érintésével egy inspiráló, kellemes csendes környezetben. Nyáron gyerek és családi nemeztábort szervezünk, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Több információ a www.eszternemez.blogspot.com oldalon található” – üzeni leendő tanítványainak Mihály Eszter.

 

Mihály Eszter eddigi kiállításai

2010. szeptember, Budapest- Hagyományok Háza, Játéktól a mesterségig, csoportos kiállítás.
2012. február, Hajdúszoboszló, Szoboszlói Galéria, Nemezecske Játékszerek kiállítás.
2012. április, Szombathely, Regélő Nemezek, csoportos kiállítás.
2012. július, Nyárádszentsimoni Művésztelep kiállítása-csoportos kiállítás.
2012. augusztus, Budapest, Art 9 Galéria, Huszár Andrea :Világlátás c. kiállítása közösen a nyárádszentsimoni művésztelep résztvevőivel.
2012. november, Pest-Budai Népművészeti Egyesület közös kiállítása a Városház Galériában, Budapesten.
2013. július, Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület közös kiállítása: Tiszán innen Dunán túl, Kecskemét.
2013. augusztus, Budapest, Budai Vár, Mesterségek Ünnepe, Te bárányok gyapjából való c. kiállítás.
2014. augusztus, Ifjú mesterek Remekei kiállítás, Hagyományok Háza, Budapest.
2014. november, Tíz ujjal óvatosan készített, OKJ nemezkiállítás, Kecskemét.
2015. február, Mesterek és Tanítványok, Veresegyház.
2016. Kakasvész íjászverseny, Nyárádszentsimon, Erdély, egyéni kiállítás
2016. Költészet napja, Nyárádszentsimon, Erdély, egyéni kiállítás
2017. Bocskai Napok, Nyárádszereda, Hagyomány és megújulás a nemezművészetben, egyéni kiállítás.

Share Button
Ennyien olvasták: 1855

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.