Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

A százkezű politikus Marosvásárhelyen

Pál Piroska november 13, 2014 Kultúra

Szombaton délután, a marosvásárhelyi EMNT szervezésében a Deus Provovidebit Tanulmányi Házban kísérhettük figyelemmel Hegedüs Sándor, kolozsvári születésű egykori országgyűlési képviselőről írt könyv színvonalas bemutatóját.

konyv

Hegedüs Sándor, a százkezű politikus címmel ellátott, 600 oldalt meghaladó terjedelmű kötet az Argumentum Kiadó gondozásában látott napvilágot, és Szász Zoltán és Tőkéczki László történész mutatta be monografikus, tanulmány-, dokumentumkötetet.

Hegedüs a 19. század utolsó harmadának nagyszorgalmú publicistája, országgyűlési és pénzügyi politikusa volt, aki pályája csúcsán a Széll-kormány kereskedelemügyi miniszteri tisztséget is betöltötte. A szerzők elmondása szerint neve ma már csak szakmai körökben ismert, mint sok más olyan közszereplőé, akik mindennapi munkálkodásukkal hozzájárultak a történelmi Magyarország államszervezetének kiteljesedéséhez, gazdaságának felvirágoztatásához, de nem tartoztak a pártvezérek közé.

Hegedüs (1847–1906) polgárosodó erdélyi nemesi családból származott. Jókai lapjában, A Honban fiatalon lett publicista. Beházasodott a Jókai családba. 1875-től 30 évig kormánypárti képviselő, a pénzügyi bizottság állandó előadója. Közben több mint 5000 magyarázó sajtócikket írt. Gazdaságtudományi munkái alapján 1885-től tagjává választotta az Akadémia.

Szülővárosának, Kolozsvárnak országgyűlési képviselőjeként fontos része volt Mátyás király kolozsvári szobrának a felállításában, elnöke volt a szoborbizottságnak. Jövedelmeiből sokirányúan jótékonykodott: a legismertebb az újságírók nyugdíjalapjának támogatása, amiért a volt pályatársak külön is tisztelték.

Hegedüs a Dunántúli Református Egyházkerület aktív, a hitélettel érdemben foglalkozó főgondnoka, mint ahogy élete utolsó évében a főrendiháznak is tevékeny tagja volt. Mikszáth nevezte őt „százkezű embernek”.

Pincében bukkantak rá a gazdag hagyatékra

A bemutató alatt elhangzott, hogy a kötet hat elemző tanulmányt tartalmaz, továbbá bő válogatást nyújt Hegedüs publicisztikai írásaiból, képviselőházi és nemzetközi konferenciákon való felszólalásaiból, egyházpolitikai értékű megnyilatkozásaiból, valamint néhány fontos dokumentumot közöl az egykori kormányzati munka és a nemzetközi pénzügyi élet mindennapjaiból.

A kötet nem született volna meg, ha 2011-ben egy véletlen folytán a budapesti Orsó utca egyik házának pincéjében nem kerül elő Hegedüs Sándor több nagyméretű utazóládába helyezett gazdag irathagyatéka. Ez a hagyaték késztette annak felfedezőjét és a melléje szegődő történészeket arra, hogy kitartó munkával hiteles képet állítsanak elénk Hegedüs személyiségéről, valamint publicisztikai és közéleti tevékenységéről.

„A kötetről Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is elismerően nyilatkozott, követendő életútnak nevezte a Hegedüsét, és úgy vélte: minden közszereplő polcán helyet kell kapnia a könyvnek” – mondta el a bemutató végén Tőkéczki László történész.

Share Button
Ennyien olvasták: 618

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.