Központ
2018. szeptember 23. vasárnap, Tekla, Líviusz

A színház menedék

Központ március 3, 2016 Kultúra

Amikor megszületett az ötlet jó pár héttel ezelőtt, hogy örökbe fogadhatnánk egy műemléket e verseny keretén belül, kétségkívül mindegyikünkben megmozdult valami. Ötletek röpködtek a levegőben, befejezésre váró tervek, papírra vetett gondolatok. Akkor még semmink sem volt megvalósítva, azt sem tudtuk, hogy sikerül-e egyáltalán kivitelezni e terveket. Csak annyi volt biztos, hogy ha ezáltal egy műemlék feledésbe merülését akadályozzuk meg, akkor tennünk kell valamit. Mi pedig tenni akartunk.

knszo

Végül a Kolozsvári Nemzeti Színház és Opera épülete lett a kiválasztott. Választásunk azért esett erre a műemlékre, mert életünket, mindennapjainkat övezi mindaz, ami a kulturális élet ezen ágát érinti, legyen az színészet, vagy akár zene. Életünk szerves részévé vált mindez, hadd tükröződjön viselkedésünkben és magatartásunkban, beszédünkben, gesztusainkban, gondolkodásmódunkban és hitünkben egyaránt. Hadd ismerje meg mindenki, mit is jelent magyarnak lenni, mit is jelent erdélyinek, sőt: Kolozsvárinak lenni, mit is jelent kollégistaként tisztelni, becsülni mindazt, ami a múlthoz kapcsolódik, de formálja a jelent, és tükrözi a jövőt

„A színház nem földi színtér! A Színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz.”

Polgár Ernő gondolatának jegyében szenteljük időnket, erőnket és tudásunkat arra, hogy e műemlék hírét eljuttassuk azokhoz, akik számára idegen mindez, szeretnénk bevonni mindenkit abba a szférába, melynek feltétele az, hogy ápoljuk a jelenben a múlt emlékeit, hogy megőrizzük az utókornak.

A modern technológiának köszönhetően virtuális módon is kifejezhetik tetszésüket, támogatásukat a  www.facebook.com/KRKXA/  oldalon. Ugyanitt elérhetőségeink is megtalálhatóak. Ha valakinek felkeltettük érdeklődését, és esetleg többet szeretne megtudni e műemlékről, a Kolozsvári Református Kollégium X.A. osztályának tanulói mindig rendelkezésükre állnak.

Kolozsvári Református Kollégium,  X.A

Share Button
Ennyien olvasták: 612

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.