Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

A történetíró elhivatottsága. A 80 éves Dr. Szabó Miklós történész köszöntése

Központ november 8, 2012 Kultúra

A történetíró elhivatottsága. A 80 éves Dr. Szabó Miklós történész köszöntése

A Román Akadémia „Gheorghe Şincai” Társadalom– és Bölcsésztudományi Kutatóintézetének, a marosvásárhelyi „Petru Maior” Egyetemnek és az Erdélyi Múzeum  Egyesület Marosvásárhelyi Fiókszervezetének közös szervezésében került sor arra a konferenciára, amelynek keretén belül a 80 éves Dr. Szabó Miklós tudományos főkutatót köszöntötték.

A konferencia a Petru Maior Egyetem Szenátusi termében zajlott, több magyar és román történész részvételével, „A külföldi egyetemjárás és Erdély európai kapcsolatai a 12–20. században” cím alatt. Megnyitó és üdvözlő beszédeket Pál-Antal Sándor akadémikus és Cornel Sigmirean egyetemi tanár mondtak. Az előadások sorozatát maga az ünnepelt Szabó Miklós nyitotta meg „Marosvásárhelyiek külföldi egyetemeken a letűnt századokban” című tanulmányával. Őt követte Simon Zsolt marosvásárhelyi tudományos kutató „A középkori erdélyi egyetemisták földrajzi származásáról” szóló előadásával. Csáki Árpád sepsiszentgyörgyi tudományos kutató „Csernátoni Vajda Sámuel peregrinációja (1776–1778)” címmel tartott előadást. „Románok az Osztrák-Magyar Monarchia katonai tanintézeteiben” volt a Cornel Sigmirean tanár úr tanulmányának a témája. A házigazda előadását követte Szögi László budapesti egyetemi tanár felszólalása, aki „A külföldi magyar egyetemjárás átrendeződése a 20. század első két évtizedében” címmel tartott értekezést. Az előadássorozatot Lucian Nastasă Kovács kolozsvári tudományos főkutató zárta „A kommunizmus előtti román egyetem és a kultúra nemzetiesítése” című tanulmányának bemutatásával.

A találkozó második részében Dr. Szabó Miklós laudatiójára került sor. Az ünnepelt első munkahelye az Állami Levéltár Marosvásárhelyi Hivatalánál volt, majd, mint főiskolai tanár folytatta tevékenységét. 1975-ben a Társadalomtudományi Akadémia marosvásárhelyi részlegéhez került, ahol akadémiai kutatóként dolgozott 2003 decemberéig, nyugdíjazásáig. Az évtizedek folyamán 13 önálló kötete, két szerkesztett kötete és több mint 70 tanulmánya jelent meg nyomtatásban, különböző kiadványokban.

Az ünnepelt köszöntésének záróakkordjaként Káli Király István, a Mentor Könyvkiadó igazgatója egy könyvet nyújtott át Szabó Miklósnak. A kiadvány a történész tiszteletére készült a kollégák „titkos összeesküvése” révén: A történetíró elhivatottsága (Vocaţia istoricului). Emlékkönyv Szabó Miklós születésének 80. évfordulójára. Marosvásárhely, Mentor Kiadó, 2012. A tanulmánykötetet Pál-Antal Sándor, Cornel Sigmiren és Simon Zsolt szerkesztette és 31 szerző munkáját tartalmazza.

Share Button
Ennyien olvasták: 813

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.