Központ
2018. július 20. péntek, Illés

A vásárhelyi fotós, aki Bukarestbe vitte a magyar kastélyokat

Pál Piroska július 17, 2015 Kultúra

andrasA csupán 18 éves Ferencz András egyelőre hobbiként tekint a fotózásra, bár több erdélyi kiállítása után, jelenleg a bukaresti Román Nemzeti Történelmi Múzeumban tekinthetőek meg az alkotásai. A tárlat A kő marad címet kapta, amelyben három megye – Maros, Kolozs és Fehér – magyar grófok által építtetett, vagy magyar személyek tulajdonában lévő kastélyait fotózta le különleges technikával. A képek monumentalitása lenyűgöző, de emellett felhívás is arra, hogy műemlékeink kitüntetett figyelmet, védelmet érdemelnek.

András a fotózást nyolcadik osztályos korában kezdte, amikor egy kirándulás alkalmával egyik osztálytársa kölcsönadta neki a fényképezőgépét. „Elkezdtem kattintgatni, és egyből megtetszett a dolog. Aztán a kirándulás után, születésnapomra vásároltam magamnak egy gyengébb fotógépet, és belevetettem magam a fotózásba. Ezzel párhuzamosan elvégeztem egy kétéves kurzust a vásárhelyi Népművészeti Egyetem fotó szakán. A képzéshez tartozott az is, hogy kirándulásokon vettünk részt, ahol különböző témákat fényképeztünk. Az utolsó út épp a gernyeszegi Teleki-kastélyhoz vezetett, ahova közel harmincfős csoporttal érkeztünk, de csak én készítettem a műemlékről ilyen jellegű képeket. Tulajdonképpen ott született meg a kastélyok fotózásának ötlete.  Rá egy hétre a Haller-kastélyhoz is ellátogattam, így elég egyértelművé vált, hogy ebből érdemes koncepciózus fotósorozatot készíteni” – mesélte András, aki aztán szülei segítségével bejárta a Vásárhelytől távolabb eső kastélyokat, illetve ezt követte Kolozs, valamint Fehér megye műemlékeinek feltérképezése és megörökítése.

kast4

Sok az utómunka a képekkel

Bár általában a fiatal fotósokat a portré-, az utcai fotózás vagy valami mozgalmasabb téma ihleti meg, András azért döntött a kastélyok megörökítése mellett, mert valami mást, valami eltérőt szeretett volna alkotni. Emellett összetett fotózási technikát is használ, hisz képei nem egyetlen kattintással készülnek, hanem 36-40 fényképből – számítógépes programban, 3-4 órát dolgozva – montírozza azokat össze. „Úgynevezett halszem- vagy panorámaeffektust alkalmaztam a képek készítéséhez, és ezek a típusú fotók alapos számítógépes programismeretet igényelnek, na meg persze türelmet ezek összedolgozásához” – magyarázta a fiatal fotográfus.

kast1

„E kastélyok a magyarok történelmét képezik”

Azt is megtudtuk, hogy összesen 23 kastélyt fotózott le, amelyből 15-öt állítottak ki. Tudatosan csak főnemesi vagy magyar személyek tulajdonában lévő kastélyokat örökített meg, amelyek nagy része a 17-18. században épült, így például többek között Bethlen-, Bánffy-, Haller-, Teleki-kastélyok kerültek a tárlatra.

Haller kastely Kapjon, Haller kastely Marosugra

Elmondása szerint mindenki megkérdezi tőle, hogy mi az üzenete a fotósorozatnak, és mi is feltettük neki ezt a kérdést. „Az első fotónál csak simán megtetszett az épület szépsége, monumentalitása. Ám, amikor a szentpáli Haller-kastélyt kerestük fel, és láttuk, hogy mennyire tönkrement, romos állapotban van, feltettem magamnak a kérdést, hogy miért és hogyan jutottak ilyen állapotba ezek a nagyon nagy – szellemi és anyagi – értékkel bíró épületek. E kastélyok a magyarok történelmét képezik, és sajnos hagytuk, hogy tönkremenjenek. A fotósorozat üzenete az is lehet, hogy nem elég birtokolni valamit, azt őrizni is kell, mert könnyen az enyészet útjára léphet” – fejtette ki. Hozzátette, hogy bár létezik néhány kastély, amit már nem lehet felújítani, de szeretné, ha a tárlat arra is felhívná a figyelmet, hogy léteznek olyan módozatok, amelyek révén – összefogással, kulturális és/vagy jótékonysági események szervezésével – finanszírozást lehet gyűjteni ezek restaurálására.

kastelyok

Kiállítás a bukaresti múzeumban

Ferencz Andrásnak eddig öt kiállítása volt ezekből a képekből: az első tavaly a gernyeszegi Teleki-kastélyban, utána a sáromberki Telekiben, a falunapok részeként, aztán egy kolozsvári galéria állította ki a sorozatot, és Vásárhelyen, az Ifjúsági Házban is megtekinthették az érdeklődők közép-erdélyi kastélyokat. Jelenleg pedig október 4-ig a bukaresti Román Nemzeti Történelmi Múzeumban látogatható, ahol 15 kastélyról 28 fotót állítottak ki. „Bukarestben teljes mértékben pozitív visszajelzéseket kaptam mind a múzeum igazgatójától, mind más szakmabelitől. A fővárosiak is azt erősítették meg, hogy áldozni kellene ezen kastélyok megőrzésére, ez egy megoldásra váró probléma” – mesélte élményeit.

kast7

„Nem ebből akarok megélni”

Kérdeztük a vele egy korosztályba tartozó fotósok helyzetéről, és elmondta, hogy sajnos a fiatal fotográfusok zöme megreked a ballagási, keresztelői, esküvői fotózásnál, de neki nem ez az útja, hisz nem a fotózásból szeretne megélni, egzisztenciát teremteni, erre hobbiként tekint.

Jövőbeni terveiről elmondta, hogy gondolkodnak egy budapesti kiállításban a közeljövőben, de még maradt pár kastély is, amit föltétlenül meg szeretne képen is örökíteni. „Az ezután következő projekten még agyalok, mindenképp valami frappáns lesz” – árulta el a fiatal fotográfus.

Ferencz András 1997-ben született Marosvásárhelyen. Jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja. Munkáinak egy része megtekinthető a www.ferenczandras.ro honlapon.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1233

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.