Központ
2020. június 03. szerda, Klotild, Cecília

A világ legjobb klasszikusgitár-duója lép fel Marosvásárhelyen

Pál Piroska augusztus 4, 2017 Kultúra

Tizenkét éve már, hogy minden esztendőben megszervezik a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivált városunkban. Idén bővült a zenei stílusok spektruma, számos nagy névvel készülnek a szervezők, illetve jelenleg a világ legjobbjaként számon tartott klasszikusgitár-duó, a spanyol-görög duo Melis is fellép a Kultúrpalotában. Az esemény augusztus 8-a és 13-a között zajlik a Kultúrpalotában, illetve a várban. Beke István Ferenc főszervezőt kérdeztük.

A tavalyi fesztivált Beke „nagyon sikeresként” jellemezte, de az ideit is legalább ennyire népszerűre szánják. „Ebben az évben hívtuk meg a legnagyobb neveket, de nagy hangsúlyt fektettünk a kamarazenére, és kevés szólókoncertünk van. A filharmóniával közös előadás, flamenco-, gitármarimba- és dzsesszkoncert is lesz. Sokszínűbbé akartuk varázsolni az eseményt, hogy minél szélesebb legyen a célközönség” – mondta el lapunknak Beke. Hozzátette, hogy13 ország elismert művészeit hallgathatjuk, mint például: Anglia, Ausztria, Chile, Németország, Venezuela, Szerbia, Magyarország, Olaszország, Argentína, Oroszország, Románia stb.

Jon Gomm először Romániában

Arra a kérdésünkre, hogy melyik koncertet ajánlja leginkább, Beke elmondta, számára is nagyon nehéz kiválasztani, hogy melyik az a koncert vagy előadó az, amit semmiképp nem szabad kihagyni, hiszen minden nap egy-két sztárfellépő is van, és minden napnak eltérő a tematikája. „Az összes koncertet nagyon ajánlom mindenki számára, de ha mindenképp választani kell, akkor az utolsó estén fellépő sztármeghívottunk, Jon Gomm lenne, aki először játszik Romániában, és egyedi, érdekes stílusa miatt a legnagyobb videómegosztó csatornán is 13 millióan nézték meg a legismertebb klipjét” – tudtuk meg.

Jon Gomm az Egyesült Királyságban, Leedsben él. Énekes és szövegíró, hihetetlenül virtuóz gitárstílussal. Zenéjében a hangsúly a lélekkel teli éneken és dalszövegen van, a szerzőt sokan megihlették, Robert Johnsontól a Radioheadig. Előadásaiban ötvözi a természetes bölcsességet és személyes teljesítményeit, lenyűgöző produkciókat kínál akusztikus gitáron. Jon kétéves korában vett először gitárt a  kezébe. Első dalát hatéves korában írta, később édesapját kísérte, aki zenei kritikus volt a szülővárosában rendezett koncerteken. Turnéikon a Gomm családnál gyakran szálltak meg különböző zenészek, akik órákat tartottak neki – így tanult például B.B. King blueskirálytól és Jack Bruce-tól a Creamből. Napjainkban világszerte turnézik. Rengeteg dicséretet is kapott, David Crosby gyönyörű játékként, Tommy Lee  a legelképesztőbb gitárművészként értékelte, Steve Lukather pedig zseninek nevezte.

Nevelő célzata is van a fesztiválnak

Bár a klasszikus gitár rétegzene, mégis sok laikust is megmozgat a fesztivál. Beke szerint ennek az lehet az oka, hogy megpróbálják változatosra szervezni a koncerteket, különféle előadókat hívnak meg. „Úgy vélem, a gitár mint hangszer révén olyan személyeket is be tudunk vonzani az eseményeinkre, akik nem biztos, hogy egy klasszikus vagy szimfonikus koncertre elmennének. Nem titkolt szándékunk ezzel a fesztivállal a nevelés, tanítás, közönségformálás. Nagyon szeretném, ha minél több laikus vagy amatőr zenekedvelő jönne el a koncertekre, és nem csak a szakma” – árulta el.

Az idei Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivált Szántó Lóránd emlékének dedikálják, aki többször koncertezett a korábbi évek fesztiváljain, és aki májusban egy tragikus autóbaleset következtében elhunyt.

 

PROGRAM:

Aug.8., 19 óra, Kultúrpalota

Venti Chiavi Guitar Trio: RITTER Zsófia, KORMOS Balázs, TÓTH Álmos (HUN)
kvartett: CSÁKI András, GIRÁN Péter, FELLEGI Dávid, SZEMADÁN Tamás (HUN)
duo Melis: Alexis MUZURAKIS (GRC), Susana PRIETO (ESP)

Aug. 9, 19 óra, Kultúrpalota

Tudor Mizil (RO)
Anton BARANOV romantic guitar (RUS)
duo Giampaolo BANDINI gitár (ITA), Cesare CHIACCHIARETTA bandoneon (ARG)

Aug. 10. 19 óra, Kultúrpalota

Marosvásárhelyi Állami Filharmónia
karmester: WERNER Gábor (HUN)
szólisták: BEKE István Ferenc (RO); duó: Tudor GLIGA, OROSZ Dávid Gergő (RO)
duo Giampaolo BANDINI gitár (ITA), Cesare CHIACCHIARETTA bandoneon (ARG)

Aug. 11, 19 óra, Marosvásárhelyi vár, eső esetén: Kultúrpalota

ROCK • JAZZ
Monyo Project Acoustic (HUN): MOLNÁR (Monyó) Endre, MOLNÁR (Baba) Ilona, Babțan-Varga Flórián (RO)
ArteMiss kvartett (BARTHA Ilka, SZABÓ Szidónia, Anamaria COCOARA, Irina CARAGHIAUR)

Pusztai Antal Jazz band:
PUSZTAI Antal (AUT), BEKE István Ferenc (RO), Mădălina PETRE ének (RO), HADNAGY Attila nagybőgő (RO), ASZTALOS Zsolt ütőhangszer (RO)

Aug. 12, 19 óra Kultúrpalota

Gabriel Guillén (VEN)
duo KM: Katrin KLINGEBERG (DEU) & Sebastián MONTES (CHL)

Aug.13., Marosvásárhelyi vár, rosszidő esetén Kultúrpalota

GIRÁN Péter flamenco (HUN)
duo: Radu VÂLCU gitár & Răzvan FLORESCU marimba (RO)
Jon GOMM fingerpicking style (GBR)

Az összes koncertre a belépés díjtalan.

Share Button
Ennyien olvasták: 1889

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.