Központ
2017. december 14. csütörtök, Szilárda
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű

„A zene lélekgyógyító és felemelő hatással bír…”

Molnár Tibor január 29, 2016 Kultúra

– Interjú Görgényi Fruzsinával –

Görgényi Fruzsina fiatal budapesti színésznő, a tavaly októberben a Pesti Magyar Színházban bemutatott Grease című musical Sandy-je. A John Travolta és Olivia Newton-John által halhatatlanná tett musical sikerének titkáról, a műfaj közkedveltségének okairól, egy esetleges erdélyi turnéról meg egyebekről kérdeztük

fruzsicimlap

– A habitusod, stílusod már eleve énekesnői, színpadi pályára predesztinált? Szerepelni imádó, otthon állandóan dezodoros flakonba kornyikáló kislány voltál, vagy későbbre datálódik a „pályakezdés”?

– Már kisebb koromban is szerettem szerepelni. Ünnepekkor, családi vacsorák alkalmával mindig előrukkoltam valami műsorral, egészen pici koromtól kezdve.

– Magyarországon ma a „honosított” musicalek aratnak nagyobb sikert, mint amilyen a Grease is, vagy az echte magyarok: a Neoton-slágerekre épülő Szép nyári nap, a hungáriás Hotel Menthol satöbbi?

– Példa van erre is, arra is. Viszont én azt látom, hogy a külföldről behozott musicalek már eleve nagy show-ként készülnek, a darab dramaturgiája is inkább ezt erősíti. S mivel az amerikaiaknak ez jobban a vérükben van, mármint a show-csinálás, a külföldi darabok nagyobbat tudnak ütni.

griz7

– Az előadás producere, Horváth Csaba szerint a Grease „első számú party-musical – érzelmekről, szerelmekről, csalódásokról szól”. Csakhogy nagyjából az összes musical erről, ezekről szól, a Grease mégis más és több; mi a titka?

– Horváth Csaba nyilván arra gondolt, hogy a tinédzserkor jellegzetes érzelmi hullámait mutatja be, azt, amin, amiken egy tizenéves gimis srác vagy lány keresztülmegy, és ez ugyebár örökérvényű téma, akármelyik kort vesszük górcső alá. A Grease titka is ez lehet, hogy olyan érzelmeket boncolgat, amiket a legtöbben már át- és megéltünk, vagy, akik még nem – a fiatalabbak –, azok kíváncsian figyelik a történéseket. Ugyanakkor a legmeghatározóbb mégis a zene, hiszen ezek profin megírt dalok, amelyek mára már slágerek, és mindenki fejében ott vannak.

– Az eredeti Sandy (Olivia Newton-John) nemcsak jól énekelt, jól táncolt és jól nézett ki anno a filmben, hanem olyan kisugárzása volt, mint Csernobilnak az 1986-os atomkatasztrófa után, és ez benned is megvan; több casting után kaptad meg a szerepet, vagy fel se vetődött, hogy ne te legyél Sandy, miután elsőre megláttak-meghallgattak?

– Sok castingon vettem részt, majdnem egy fél évig tartott a folyamat. Az első nagyon rosszul sikerült számomra, de a producer és a rendező bíztak bennem, és abban, hogy fejlődhetek. Ez leginkább az énekre vonatkozik, mert én elsősorban prózai színésznő vagyok. Ráadásul a válogatásokon felvonult a magyar popszakma krémje, az összes tehetségkutató győztese. Rengeteget jártam énekórákra és az újabb és újabb castingokra, de végül beérett a sok munka, és megkaptam a főszerepet.

griz6

– A mostani Grease abból a szempontból is remake, hogy Magyarországon már színpadra vitték húsz évvel ezelőtt, ugyancsak Szurdi Miklós rendezésében. Az akkori szereplőgárda értelemszerűen kicserélődött, de a szöveg is?

– Igen, a szöveget Varró Dániel költő, műfordító fordította újra, hogy a szlengesítés által is közelebb kerülhessen a mű a fiatalabb korosztályhoz is.

– Kíváncsi vagyok, hogy látszik „belülről”: szerinted a musical mint műfaj mitől olyan népszerű Magyarországon napjainkban, illetve magyar nyelvterületeken?

– Azért lehet ez, mert az emberek mostanában a kissé nyomasztó hétköznapok után, a mindennapi nehézségekkel való küzdés közepette inkább egy könnyedebb feltöltődésre vágynak, amire a musical mint műfaj nagyon alkalmas, hiszen a zene eleve lélekgyógyító és felemelő hatással bír. Ezt belülről is állíthatom.

fruzsi1

– A musical lényegében nem zenei, hanem formai műfaj: nincsenek szerepkarakteri megkötések, mint az operettben, ugyanakkor rokon-műfajok. Véleményed szerint azért szeretjük, mert gyakorlatilag nem teszünk különbséget musical és operett között? Mivelhogy az operett tulajdonképpen hungarikum, és csak nézőpont kérdése, hogy a musical az amerikai operett, vagy az operett a magyar musical?

– Azt szokták mondani, hogy a musical őse az operett, illetve a musical a komolyzene és a könnyűzene között helyezkedik el. Magyarországon az operett is legalább olyan közkedvelt, mint a musical, valószínűleg azért, mert régebbre nyúlik vissza a hagyománya. Amerikában viszont az úgynevezett „zenés műfajt” inkább a popzenéhez közelítették, ezért egy könnyedebb fajtája alakult ki a színházi zenés szórakoztatásnak, jócskán eltávolodva az operától. Bár vannak olyan musicalek is, mint például Az Operaház fantomja, amely kevésbé könnyed zenei értelemben véve, mint mondjuk a Wicked.

– Erdélyi olvasóink csak a szilveszteri Fábry-show-ból ismernek, ismerhetnek – egyelőre –, amelyben két dalt is lenyomtatok a Grease-ből a musical-beli partnereddel, Vastag Csabával, fergeteges stúdió-hangulatot teremtve. Terveztek-e a közelebbi vagy távolabbi jövőben erdélyi turnét a Grease-szel? Mert ezt a műfajt az erdélyi magyar közönség is lájkolja, vélhetően teltház lenne mindenhol, Kolozsvártól kezdve Marosvásárhelyen át Csíkszeredáig.

– Határon túlra még nem mentünk a Grease-szel, de egyetértek veled, biztosan ott is nagy sikere lenne. Szerintem érdemes lenne megkeresni a darab producerét, amennyiben van ilyen igény, hiszen nyilván az a cél, hogy minél több emberhez eljusson a darab, Erdélybe is.

Share Button
Ennyien olvasták: 1035

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.