Központ
2019. december 14. szombat, Szilárda

Alter-Native 21. – játékfilmekből sem lesz hiány

Központ október 17, 2013 Kultúra

Alter-Native 21. – játékfilmekből sem lesz hiány

alter

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál 11 órás versenyprogramján kívül idén is számos nagyjátékfilmet nézhet meg a közönség, köztük olyanokat, amelyek fontos díjakat, elismeréseket nyertek rangos külföldi fesztiválokon.

Ezek közé tartozik a Călin Peter Netzer rendezte, A gyermek fekvése (Pozitia copilului) című film is, amely idén – első román filmként – elnyerte az Arany Medve díjat a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Emellett ezt az alkotást nevezte Románia a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díj versenyében. A történet középpontjában egy újgazdag asszony áll, aki a megvesztegetést és a kapcsolatait felhasználva próbálja megmenteni fiát a börtöntől, mert halálra gázolt egy kislányt. A főbb szerepekben Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu és Mimi Brănescu láthatók.

Szintén a román filmipart képviseli Paul Negoescu Egy hónap Thaiföldön című filmje. Íme egy kis ízelítő a fiatal rendező 2012-es alkotásából: a frissen lediplomázott szerelmespár, Radu és Adina első közös szilveszterére készül. A lány fülig szerelmes, és alig várja, hogy Raduval összeköltözzenek. Radu elégedetlen lévén saját érzelmi életével, elhatározza, hogy szakít barátnőjével, és elindul megkeresni a bukaresti éjszakában volt szerelmét, Nadiát. A főszerepet (Radu) Andrei Mateiu alakítja, emellett olyan neves román színészeket láthatunk viszont a vásznon, mint Ioana Anastasia Anton, Sînziana Nicola, Tudor Aaron Istodor vagy Raluca Aprodu.

Magyar filmekből sem lesz hiány az idei Alter-Native-on. Megnézheti a közönség többek között Fliegauf Benedek Csak a szél című drámáját, amelyet tavaly nevezett Magyarország Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A Berlinálé nagydíjával is büszkélkedő alkotás alapjául a 2008 júliusa és 2009 augusztusa közötti, romák elleni merényletsorozat szolgált. Egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be a film, kora hajnaltól késő éjszakáig, párhuzamosan követve a külön utakra induló szereplőket, akiket Toldi Katalin, Lenvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György, Egyed Attila és Vasvári Emese alakítanak.

Szerepel a 21. Alter-Native műsorán Balogh György Tüskevár című családi filmje is, amelynek tavaly októberben volt a magyarországi bemutatója. A fesztivál szervezőinek nem titkolt szándéka ezzel ismét bevonzani a diákságot a Kultúrpalota nagytermébe, ahogy történt az tavaly Jankovics Marcell Az ember tragédiája című alkotásának vetítésekor. Hasonlóan nagy érdeklődésre tarthat számot a Tüskevár az idősebb generációk körében is, hiszen ki ne emlékezne a dohány szagú Matulára, a berek tanítómesterére és a két emberré váló kamaszra, Tutajosra és Bütyökre. A három emblematikus figurát Kovács Lajos, Nagy Marcell és Péntek Bálint alakítja.

Műsorra tűzték a szervezők Srdan Golubovic szerb rendező Körkörös sorsok című, 2012-es filmjét is, amely az 1993-ban Bosznia-Hercegovinában zajlott háború egy kiragadott mozzanatára fókuszál. Az alkotás az idei berlini, szarajevói és szófiai filmfesztiválokon is elismerésben részesült, és Szerbia jelöltje a jövő évi Oscar-díjra.

A fesztiválon vetítésre kerülő nagyjátékfilmek jegyzéke és egyéb információk megtalálhatók a www.madisz.ro honlapon.

A Maros Megyei Tanáccsal kötött együttműködési szerződés értelmében a november 6–10. között zajló Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál részét képezi a Kultúrpalota fennállásának 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozatnak. A fesztivál további partnerei a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Izrael bukaresti nagykövetsége, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.


Share Button
Ennyien olvasták: 350

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.