Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Amerikából költözött haza, hogy Maros megyében ökofalut létesítsen

Központ július 10, 2017 Kultúra

Összefogás, bizalom, egymás segítése, a hagyományok és a szakrális tudás újraélesztése, gyakorlása, ökofalu létesítése a Bekecs lábainál, hagyományőrző ház létesítése. Csak néhány nemes küldetés, amely a nemrégiben megalakult Aranykapu Hagyományőrző Klub, illetve az azt átölelő, 1990-től működő Központi Közösségi Alapítvány fő célkitűzéseit képezi. Mindez azonban rengeteg kitartást és munkát igényel, ami a sok nehézség ellenére, egyre inkább utat tör magának. Erről beszélgettünk Kövesdi Judith-tal, aki társaival együtt szívvel-lélekkel végzi a „misszióját”.

„A hagyományőrző klub az egyik gyermekem, létrejöttét nagyon régen megálmodtam, amíg kint éltem Amerikában, ahol két éven keresztül volt egy online televízióm. Fontos vendégeket hívtam meg, illetve összegyűjtöttem a világon szétszóródott magyarokat, hiszen abban a magányban, a magamra utaltságban és fájdalomban, amiben éltem, ez nagyon lényeges volt”- meséli Judith, aki 35 év után tért vissza szülővárosába, előtte 26 évet Magyarországon, 8 évet pedig Floridában élt.

„Egyik nap elindultunk vásárolni, megláttam a tömeget, a rengeteg autót, és egyszer csak, mint egy villámcsapás belém villant, hogy mit keresek én itt? Mert a kis világomban, a barátaimmal elvoltunk, burokba bezárva éltünk. Akkor jöttem rá, hogy tulajdonképpen én egy teljesen más világban élek otthon, mint ami engem körülvesz. Eldöntöttük, hogy hazajövünk a lányommal, ami 3 hét alatt meg is történt, mindent felszámoltunk és irány haza. Mivel 26 évig Magyarországon éltünk, vissza kellett menni egy évre, hogy elintézzük a dolgainkat, és utána jöttünk végleg hazaköltöztünk” – emlékszik vissza Judith, akinek az Amerikában töltött idő alatt volt szerencséje megismerkedni a szintén marosvásárhelyi születésű, a Központi Közösségi Alapítvány elnökével, dr. Veres Zoltánnal, aki 15 évig tanult Japánban. Orvos, természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó, mesterszakács, tagja a Japán császári tanácsnak, világszinten az első 17 között szerepel a harcművészetekben, egy igazi szamuráj, mégis úgy döntött, hogy visszatér. Ő mesélt Judith-nak többek között az Öko falu létesítéséről, a Nemzetközi Ifjúsági táborról, a hagyományőrző ház létrehozásáról, mindezt Maros megyében.

„Mindig imádtam a természetet, a nagy „luxusból” visszavágytam az egyszerűségbe. Hazajöttünk Marosvásárhelyre, komoly terveink voltak. Személyi asszisztense voltam az alapítványnak, de mivel senkit sem ismertem, nem tudtam, hogyan induljak el. Majd szép lassan kezdtek visszajönni az emlékek, az ismerősök, barátok. Három év elforgása alatt kb. 600-700 céget kerestünk fel annak érdekében, hogy megvalósítsuk, amit megálmodtunk, bár úgy érzem, hogy az emberek még mindig nincsenek megérve ezekre a dolgokra” – vallja Judith.

Nemes célok érdekében

Az alapítványnak céljai között szerepel a már említett ökofalu, elsősorban azon személyek számára, akiknek nincs hová hazajönniük. Csatlakozni, segíteni bármilyen minimális összeggel lehet, de aki többel teszi, az minden év végén jutalékot kap az alapítvány bevételének a nyereségéből. Igaz, hogy a gyógyítás adománnyal működik, azonban ezt kiegészíti a biztonsági őrök kiképzése, amely bevételt termel.

Ezen kívül az alapítvány egy olyan alternatív oktatási központ létesítésén is dolgozik – óvodáskortól egyetemi szintig európai oklevéllel –, ami hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok itthon tanuljanak és érvényesüljenek, hiszen szomorú, hogy mennyi manapság a „csonka” család.

Továbbá az elhagyott házak, falvak, kúriák, kastélyok felújítása, a Marosvásárhelyen működő központ bővítése is céljuk. Repülőtér fejlesztése japán befektető által, mivel a Japán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is társa az alapítványnak. Illetve egy olyan bemutatóterem megnyitása, ahol a magyar-székely termékek állandó otthonra lelnek. Aki csatlakozik, annak lehetősége lesz arra, hogy kiállítsa termékeit, az alapítvány dolga pedig megteremteni a kapcsolatot a vásárlókkal.

„Szerencsére mindenki ugrásra készen áll, igaz, hogy már rengeteg pénzt befektettünk, de még 150.000 euró hiányzik ehhez, igaz, már megvoltak a konkrét tárgyalások különböző külföldi egyetemekkel, mint például a bécsi sportorvosi egyetem, a Budapesti Zeneakadémia, a sidhartai (India) és a kyotoi (Japán) egyetem, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, illetve két amerikai egyetem” – meséli Judith lelkesen.

Az alapítvány széles kapcsolati tőkével büszkélkedhet, ugyanis a rengeteg erdélyi támogató mellet 98 országban vannak kapcsolatai. Azonban a kitűzött célok mellett számos elért eredményük van. „30 év után indítottuk be Köszvényesen a tejgyűjtőt, mert addig a gazdáknak minden reggel 30 km messzire kellett elvinniük a tejet. Kezdtük 500 literrel, most 1500 liternél tartunk, hagyományos kézi fejéssel. Az együttműködés felajánlásával célunk egy olyan jól működő, összeforrt cégekből, egyéni vállalkozókból, magánszemélyekből álló csoport létrehozása, ahol kölcsönösen segítve egymást, bárki bármikor számíthat a másikra, hogy fellendítsük városunk, Erdély és a Kárpát-medence gazdasági, szellemi, kulturális életét, és megőrizzük az ősi tudást és értékeket” – zárta Judith, aki arra biztat mindenkit, hogy ha valakiben megszólal az a bizonyos belső hang, akkor ne tétlenkedjen, jöjjön haza, hiszen együtt csodákra vagyunk képesek.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 5140

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Kovesdi Judit július 13, 2017 at 12:31 de.

    Nagyon szepen koszonom a kedvesseged es a lehetoseget, hogy megtudhassa a vilag -a Karpat-medenceben Uj idoszamitas kezdodik ! <3

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.