Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Amikor Károly herceg Erdőszentgyörgyön járt…

Nemes Gyula szeptember 25, 2015 Kultúra

Vasárnap már negyedik alkalommal tartottak Rhédey-napot Erdőszentgyörgyön. A rendezvény egyes mozzanatai a református templomban, a felújított Rhédey-kastélyban, annak udvarán és pincéjében zajlottak népes érdeklődő közönség részvételével. Az esemény alkalmával sor került istentiszteletre, tudományos konferenciára, lovasbemutatóra, színielőadásokra, kiállításokra, könyvbemutatókra, régizene koncertekre, táncházra. Mai lapszámunkban Erdőszentgyörgy, a gróf Rhédey család és Károly (Charles) herceg, az angol trón várományosának kapcsolatát ismertetjük.

IMG

A kisrédei gróf Rhédey családnak az Aba nemzetségig (Árpád-kori eredetű) nyúlnak vissza a gyökerei. Az erdélyi ág I. Rhédey Jánostól származik, aki 1639-ben elcserélte magyarországi jószágait testvérével I. Rhédey Istvánnal, és Erdélyben telepedett le. Ő kapta birtokba Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől Erdőszentgyörgyöt. A településen 1663-ban épült díszes kastély, magas bástyákkal. Ennek helyébe építette gróf Rhédey László 1809-ben, a régi épület anyagát is felhasználva, azt a kastélyt, ami mai napig látható. A Rhédey birtokot a kastéllyal együtt 1885-ben Schuller Rudolfnak adták el, akitől 1935-ben a román állam vásárolta meg közigazgatási célokra. 1948-ban államosították és itt helyezték el az erdőszentgyörgyi rajoni székhely adminisztrációját, majd több évig működött itt az iskola. Manapság a felújított épület alsó szintjén az Országos Turisztikai Tájékoztató központ kapott helyet.

(c) Kensington Palace  Historic Royal Palaces; Supplied by The Public Catalogue Foundation

(c) Kensington Palace Historic Royal Palaces; Supplied by The Public Catalogue Foundation

„Az asszonynak, ki nekem mindig örömöt, boldogságot adott”

A Rhédey család egyik sarját, Claudiát, Rhédey László és Inczédy Ágnes második gyermekét, 1812. szeptember 20-án keresztelték az erdőszentgyörgyi református templomban. Claudia 18 éves korában szüleivel együtt részt vett egy Bécsben tartott udvari bálon, eleget téve az erdélyi arisztokráciának szóló császári meghívásnak. Itt ismerkedett meg, a nála nyolc évvel idősebb Württemberg Sándor herceggel (1804–1885), a württembergi király unokaöccsével, aki az osztrák hadseregben teljesített szolgálatot. A kettejük közt fellángoló szerelemből azonban csak öt év elmúltával lehetett házasság, egyrészt azért, mert a királyi család rangon alulinak találta ezt a házasságot, másrészt maga Claudia édesapja is ellenezte a kapcsolatot. Végül 1835-ben házasodtak össze, majd született egy fiuk és két lányuk. A hercegné már negyedik gyermekével volt terhes, amikor úgy határozott, hogy hintóba szál és Erdőszentgyörgyről Grazba (Ausztriába) hajtat, ahová a tábornoki rangban lévő férjét helyezték hadtestparancsnoknak. A Grazba tartó hintó felborult, balesetet szenvedtek, és lóháton folytatták útjukat Pettauig. Claudiát azonban az út kifárasztotta, másnapra megbetegedett, és egy hét múlva 1841. október elsején meghalt. A hercegné utolsó kívánsága az volt, hogy holttestét hozzák haza és temessék az erdőszentgyörgyi templomba. Férje teljesítette ezt a kívánságát, így ma Claudia a templom alatti kriptában nyugszik. A koporsóra Sándor herceg a következő szöveget vésette: „Az asszonynak, ki nekem mindig örömöt, boldogságot adott, szomorúságot, könnyeket csak egyszer életemben, mikor egyedül hagyott.” Claudia és Sándor fia, Ferenc (1837–1900), Teck hercege, királyi fenség 1866-ban vette feleségül Cambridge hercegnőjét, Mary Adelaidet (1838–1897). Házasságukból született Mary Victoria (1867–1953) angol és ír hercegnő, akit York hercege, György (1865–1936) vett feleségül. Györgyöt 1911. június 22-án koronázták brit királlyá, V. Györgyként. György és Mary Victoria ugyancsak György (1902–1952) nevű fiát VI. Györgyként ismeri a történelem. Felesége Bowes-Lyon Erzsébet (1900–2001) volt. Ebben a családban született II. Erzsébet (1921), a brit birodalom uralkodója, Fülöp herceg felesége. Az ő fiuk Károly (1948), Wales hercege, aki 1981-ben vette feleségül Diana Spencert, akivel 1996-ig élt házassági kötelékben.

„Szeretettel emlékezem Szépanyámra, Charles”

GE DIGITAL CAMERA

GE DIGITAL CAMERA

Károly herceg az európai kommunista rendszer felszámolása után, az 1990-es évek elejétől gyakran megfordult Erdélyben, sőt Háromszéken több helységben házat és földterületet vásárolt. 2008. május 8-án Károly herceg szépanyja, Claudia szülőhelyét, Erdőszentgyörgyöt is felkereste, gróf Kálnoky Tibor kíséretében. A kevéssel több, mint egy órás – nagy titokban megszervezett és tartott – látogatása alatt Károly herceg a templomot és a Rhédey-kastélyt nézte meg. A templomban őrzik még az anyakönyvet, amelyben bejegyezték Rhédey Claudia megkeresztelésének dátumát, azt az ezüstkelyhet, amellyel 1826. május 14-én első úrvacsoráját vette, és Károly hercegnek megmutatták azt a helyet is, amely mögött a templomi kriptában nyugszik a grófnő. A vendég ezt követően egy liliomcsokrot helyezett el a márványtábla alá, amelyet 1904-ben Mary Victoria walesi hercegnő adományozott Claudia grófnő emlékére. A csokorra kötött felirat magyarra fordítva így hangzik: „Szeretettel emlékezem Szépanyámra, Charles.” A templomban a herceg az erdélyi magyar arisztokrata családok képviselőivel is találkozott. A Rhédey-kastélyban, amelyben – abban az időben még – iskola működött Károly herceg az angol tanárokkal, és a legjobb angol nyelvtudással rendelkező diákokkal találkozott.

GE DIGITAL CAMERA

GE DIGITAL CAMERA

Rhédey Claudia-emlékmúzeumot terveznek

A fenti információkat abból a kiskönyvből, képes albumból szűrtük ki, amelynek bemutatására szintén a vasárnap tartott Rhédey napon került sor: Székely Ferenc: Károly herceg látogatása Erdőszentgyörgyön. A kötet Fekete Zsolt, Gáspár Péter, György Attila és Hegyi László fotóit is tartalmazza, amelyek a látogatás alkalmával készültek. A rendezvényen sikerült Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármesterrel is beszélgetnünk, aki elmondta, hogy 2012-ben szerveztek először Rhédey- napot Claudia hercegné születésének 200. évfordulója tiszteletére, amikor a mellszobrát avatták fel. Azóta minden évben megtartották az ünnepélyt szeptember 21-e körül. „Jövőbeni terveink is vannak. A kastély felső szintjén egy Rhédey Claudia-emlékmúzeumot, a pincében pedig a Kárpát-medence borait bemutató pincészetet szeretnénk kialakítani. A közelmúltban a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítész hallgatóit láttuk vendégül néhány napra, akik dr. Fekete Albert professzor vezetésével jöttek. A diákok kiváló látványterveket készítettek a kastélypark rendbetételéről, amit szintén nemrég sikerült visszavásárolnunk. Számításunk szerint ezt a tervet három év leforgása alatt szeretnénk kivitelezni, szintén az egyetem hallgatóinak a segítségével” – tájékoztatta lapunkat Erdőszentgyörgy polgármestere.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 860

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.