Központ
2019. december 10. kedd, Judit

Anya-gyerek kommunikációból született mesekönyv

Pál Piroska március 24, 2017 Kultúra

Bota Melindától eddig sem állt távol az írás, hiszen a Kobak és az Irka olvasói magazinját szerkeszti két éve, ám múlt hónapban napvilágot látott az első gyerekkönyve, amelynek egy magyarázó és tanulságokat átadó manó ihlette a címét. Pirinyót leginkább a három és fél éves kislányával folytatott kommunikáció inspirálta, így nem csak a gyerekeknek íródott a kiadvány, hanem a szüleiknek is. Melinda otthonosan mozog a gyerekkönyvek világában, és úgy véli: egy kicsiknek szóló írás akkor jó, ha hiteles, de ma már a marketing nagyban befolyásolja a gyerekirodalom népszerűségi listájának alakulását. Második babáját várja, de készül a könyv folytatása, illetve más írói műfajokban is szeretné kipróbálni magát.

– Miként született meg a könyv megírásának az ötlete?

– A mesevilág és a racionalitást követelő mindennapok kettőssége éles peremének eltompítása minden szülő életében nagy kihívás. Megtalálni az átmenetet e két ellentétes dimenzió között, közben pedig egészségesen beépítenünk gyermekünket a hatalmas és monoton elvárásokkal teli társadalmi világunkba úgy, hogy még meg is értsék ezeket a bonyodalmas prioritás-rendszereket a felnőtt életben, mindenképp a kreativitásunkat igényli. Tehát mondhatom, hogy a kislányommal való kommunikációm ihlette elsődlegesen ezt a potenciális magyarázatot olyan – látszólag egyszerű – kérdésekre, mint: hogyan lehet egyidőben a munkának eleget tenni és ugyanúgy szeretni gyerekeinket, vagy miként fér meg annyi minden és mindenki a szívünkben.

– Melyik volt a kedvenc meséd gyerekkorodban?

– Nem tudok konkrét példát mondani, de a mesemondás mint rituálé emléke ma is bennem él.  Édesapám pusztán az érzésvilágára hallgatva a mai szakemberek tanácsát követte, amikor élőszóban újabbnál újabb izgalmas történeteket mesélt nekünk, a mese láthatatlan, de annál erősebb fonalát szőve alkalomról alkalomra. Ezek voltak a legnagyobb pillanatok… De szerettem nagyon a diafilmeket, -vetítést is, így a könyvem bemutatójára felkértem Gáll Ágnes tehetséges bábszínészt, hogy az ehhez hasonló technikát, a papírszínházat alkalmazza az eseményen.

– Kinek és miről szól a könyved?

– Az írás a 2 és 5 évesek közötti gyerekeket és azok szüleit szólítja meg. Egy szeretetnyelvet közvetítő alkotás egy aprócska, pirinyó lény részéről, akinek tanításai és megszólításai közelebb állhatnak a gyerekvilághoz, mint a felnőttek racionális magyarázatai. Ugyanakkor a szülő összekuncoghat gyerekével közösen mindezen, hiszen Pirinyó következtetései és tanításai humorral vannak fűszerezve. Kicsit minket, szülőket is kikarikíroz Pirinyó és a főszereplő kislány, elmagyarázva, hogy a hétköznapok forgatagában gyakran elsétálunk lényeges dolgok mellett.

– Milyen értéket, üzenetet közvetít a könyved a kisgyerekek felé?

– Leginkább azt, hogy merjék felvállalni a mesevilágban való élést, keressék meg saját manójukat, hiszen a szülőknek is volt valaha, csak már elfelejtették. Kislányommal való kommunikációmban rengeteget segít ez a manóvilág, illetve a mesék általánosságban, hiszen közismert annak feszültségoldó hatása, ugyanakkor végtelenül megkönnyíti a szülői helyzetet, mikor görcsösen próbáljuk beépíteni gyerekeinket a rituálék monoton világába.

– Hogyan fogadta a kislányod a könyvet? Van már Pirinyó nevű manótok otthon?

– Kismanója elsődlegesen a kislányomnak volt, elloptam tőle az ötletet, én csak a névadója vagyok. Bár pirinyót nem tekinti a saját manójának, a pillanatképek és azok leírása egyből a mi kapcsolatunkat idézte fel benne – ez hatalmas élmény volt számomra. Mióta írott formája is van beszélgetéseink inspirációforrásként szolgáló részének, azóta ő is tudatosabban használja Pirinyó tanításait.

– Írói pályában gondolkozol, vagy afféle szárnypróbálgatás ez a könyv?

– Két éve szerkesztem diákokkal közösen a Kobak és Irka könyvesboltlánc olvasói magazinját, mára már kicsiknek, nagyoknak szóló rovatokkal egyaránt. Ez volt talán a kiindulópont, amikor ráéreztem, írni szeretnék, másokat megszólítani. A pályán való boldoguláshoz bátorságra szükségem lesz, de hosszútávon mindenképp ki szeretném próbálni magam más műfajokban is. Ezzel egyidőben pedig a Pirinyónak is készül a folytatása…

– Új helyre költözött a Kobak könyvesboltotok. Milyen újításra lehet számítani?

– Alkalmazkodni szerettünk volna a helyzethez, illetve fejlődni is, amihez a könyvfelhozatal bővítése már nem jelentett kellő kihívást és elégtételt. A megújult bolt tágas, komfortos környezetet teremt az oda betérőnek: olvasó-, kávézó-, illetve teasarok nyújt teret a lapozgatásoknak, sőt, a közeljövőben különféle irodalmi csoportos tevékenységeket is tervezünk. De a kisgyerekes családoknak sem szükséges már idegenkedniük az olvasmányválasztás sokszor időt és türelmet próbáló kihívásaitól, hiszen gyereksarokkal könnyítjük meg a szülők dolgát.

– Mire kell figyelnie, illetve vigyáznia a szülőnek, ha gyerekkönyvet választ?

– A gyerekkönyvek felhozatala jelenti a legbővebb kínálatot manapság. Úgy vélem, nem kellene ennyi habos-babos, tökéletes rajzvilágú könyvet piacra dobni. Sokszor ezek szövegvilága egy klasszikus irodalmi mű lecsonkításának eredménye, hogy például 365 rövid esti mesével letudjuk szülői kötelességünket.

– A hatalmas kínálat átláthatatlansága azt a veszélyt is magában rejti, hogy kicsi és fontos kiadványok nem jutnak el az olvasókhoz. Tudnál-e olyan gyerekkönyveket mondani, amelyekre számos érdemük ellenére kevés figyelem esett eddig?

– Mindenképp az itthoni kiadványok értékére hívnám fel az olvasók figyelmét, melyek a szerényebb marketing-körülmények révén sokkal csekélyebb figyelmet kapnak az olvasóközönség részéről. Számunkra viszont, erdélyi célközönségként, sokkal hitelesebb lehet értékrendszerében és főként nyelvezetében egy itthoni irodalmi alkotás.

– Milyen tendenciákat látsz a magyarországi és erdélyi gyermekirodalomban? Milyen témák szólalnak meg, melyek a népszerű műfajok?

– A szlengvilág, a felhígult olvasmányosság nagy teret hódít. De ha mindez nem mese, hanem a tinik célközönségét szólítja meg, az nem gond. Pontosan ezek az alkotások kezdték megszerettetni manapság az olvasmányokat a kamaszokkal, így juttatva el őket az igényes irodalomhoz. Ha pedig ennek ez az ára, megéri, hiszen mindenképp növekedett a fiatalok irodalomszeretete az elmúlt 5-10 évben, ez pedig egyáltalán nem elhanyagolandó!

Share Button
Ennyien olvasták: 1002

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.