Központ
2020. február 23. vasárnap, Alfréd

Apor-kötet Marosvásárhelyen

Központ május 25, 2017 Kultúra

Pénteken, május 19-én a marosvásárhelyi Bolyai-téri unitárius egyházközség tanácsterme adott otthont az Aporok szolgálatban című konferenciakötet bemutatásának.

A könyvbemutatón dr. Ambrus Tünde egyetemi adjunktus és Berekméri Árpád Róbert levéltáros-történész mutatták be, méltatták azt a kötetet, amely a 2015. október 30-án a Sapientia EMTE csíkszeredai karán, az Erdélyi Múzeum Egyesület Csíkszeredai Fiókegyesületének szervezésében tartott konferencián elhangzott előadások írott változatait gyűjtötte egybe. A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat alkalmából, Apor Károly, a kiváló erdélyi jogász, közgazdász születésének 200., Apor Vilmos, ez első székely boldog halálának 70. évfordulója címmel tartott konferenciát Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Hargita Megye Kulturális Központja és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara támogatta. A konferencián résztvevő nyolc történész – Egyed Ákos akadémikus; Oláh-Gál Róbert egyetemi adjunktus; Garda Dezső docens; Apor Eszter művészettörténész-muzeológus; Kiss Gábor levéltáros-hadtörténész; Nagy Botond levéltáros; Darvas-Kozma József pápai káplán, esperes és Nemes Gyula publicista, történész – közül haton le is írták a tanulmányukat, amelyeket Nemes Gyula kötött végül egy „csokorba”.

A kötet marosvásárhelyi bemutatóján Ambrus Tünde az EMKE Csíkszeredai Fiókegyesületének a törekvéseiről beszélt: „A fiókegyesület létezésétől számítva –  2014-2017  között – három alkalommal tartott megemlékező tudományos konferenciát és tiszteleghetett a Magyar Tudomány Napja előtt. Tartalmi vonatkozásban pedig azt is ünnepelheti, hogy évről évre lehetőséget talált kitűzött céljai újabb és újabb megvilágítása irányába. Ami nem más, mint visszanyúlni és visszahozni, elültetni, bevinni egy kisrégió, Székelyföld, az erdélyi magyarság kulturális, szellemi, tudományos vagyonából, emberi nagyságaiból a közösségünk sorskérdéseit felvállaló személyiségek példáit.

Az elmúlt három év törekvése három konferenciát eredményezet és eddig két kötetet:

  1. 2015: Dózsa György Konferencia – Dózsa kötet
  2. 2016: Apor Konferencia – Aporok szolgálatában kötet
  3. 2017: Gyógyító székelyföldi apostolok –  és remélhetőleg ezt a tartalmi összefoglalót tartalmazó kötet” – fejtette ki a tanárnő.

Berekméri Árpád Róbert marosvásárhelyi levéltáros a kötetet tartalmi szempontból ismertette, amelyben az előszavak és a képmelléklet mellett hat tanulmány olvasható: Garda Dezső: Apor István élete és munkássága, Oláh-Gál Róbert: Apor Károly (1815–1885), Nemes Gyula: Apor Károly báró tófalvi pere, Apor Eszter: A fényképészet és festészet – Báró Apor Károly portréi, Kiss Gábor: Apor Gizella főápoló és Apor Sámuel altábornagy az I. világháborúban, valamint Dr. Darvas-Kozma József: Apor Vilmos, az első székely boldog.

Ezt követően Nemes Gyula, a könyv szakszerkesztője megköszönte mindenkinek a közreműködését, segítségét, aki valamilyen formában segítette a könyv megjelenését, kiemelve az anyagi és erkölcsi támogatást nyújtó egyesület és személyesen az Apor család mai tagjainak a fontos szerepét.

Záróakkordként Székely Szilárd János a Metamorphosis Nova Transylvaniae Egyesület eddig nyomdafestéket látott kiadványait ismertette, majd a szervezők egy pohár finom borra hívták meg a könyvbemutatón megjelenőket.

Aporok szolgálatban, Nemes Gyula (szerk.), Studium Kiadó, Marosvásárhely, 2016.

Share Button
Ennyien olvasták: 1049

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.