Kultúra

Bolyai Farkas arcképfestője: Szabó János

– Könyvismertető – 

Oláh-Gál Róbert tudományos munkássága közismert a marosvásárhelyi közönség előtt, hiszen a tanárnak sűrűn jelennek meg tanulmányai, dolgozatai, tudománynépszerűsítő cikkei különböző kötetekben, kiadványokban, folyóiratokban, újságokban. Egyik legújabb kötetét Apor Eszter budapesti művészettörténész, muzeológus segítségével adta közre Bolyai Farkas arcképfestője: Szabó János címen. A kötetet hármas könyvbemutató keretén belül a Teleki Tékában is bemutatták.

Oláh-Gál Róbert egyetemi adjunktus, városunk szülötte mint Bolyai-kutató szerzett elévülhetetlen érdemeket a matematikatörténet terén. A Bolyaiak életének, munkásságának kutatása alkalmával górcső alá kerülő személyek, családok életével, tevékenységével is foglalkozik. A Bolyaikkal való foglalkozás során került Oláh-Gál Róbert célkeresztjébe például Farkas Gyula, Réthy Mór, báró Apor Károly és legújabban Szabó János „piktor” élete és tevékenysége is. Ezúttal azonban kiváló segítségre, társszerzőre talált Apor Eszter művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa személyében. A kettejük közös munkája szemet gyönyörködtető kiadvány formájában jelent meg a közelmúltban keménykötésben, színes képekkel teletűzdelve, 160 oldal terjedelemben. A könyv Szabó János (1790, Székelyudvarhely – 1851, Marosvásárhely) festőművész életét, kapcsolatait, munkásságát, ismert grafikáit, festményeit mutatja be.

Szabó Jánosnak köszönhetjük, hogy hiteles portrénk van Bolyai Farkasról!

„Szabó János megelőzte korát, és előkészítette az erdélyi magyar értelmiséget a portréművészet befogadására, de ő maga szegénységben és mellőzöttségben élt. (…) Könyvünkben tisztázni szeretnénk néhány fontos életrajzi adatot Szabó János festőművészt illetően, és megfogalmazunk néhány sejtést a még felkutatásra váró Szabó János alkotásokkal kapcsolatosan. (…) Az eddig látott és festőnk által megrajzolt személyiségeket pedig igyekszünk alaposabban is megismertetni az olvasókkal, így tesszük teljessé szellemi és grafikai portréjukat. Tesszük mindezt a Bolyai-család segítségével. A Bolyiak barátai rendkívüli emberek, Bolyai Farkas szavai szerint: ritka fők, s szívvel voltak. Ez alatt azt értette, hogy nem csak ritka tehetségű, de tiszta és jó szívű emberek voltak. Kötetünkben Szabó János festőművészt Bolyai Farkas egyik legkedvesebb tanítványaként és barátjaként szeretnénk bemutatni. Szabó Jánosnak köszönhetjük, hogy hiteles portrénk van Bolyai Farkasról” – jegyzi Oláh-Gál Róbert a könyv bevezetőjében.

„Interdiszciplináris szemléletű kismonográfiánkban Szabó János művészi pályaképének egy pontosabb vonalát próbáljuk közösen megrajzolni, levéltári kutatások tükrében, valamint a festő műveinek összegyűjtésével, azonosításával és elemzésével, külön figyelmet szentelve az erdélyi társadalom viszonylatában sem érdektelen kapcsolatrendszerének” – egészíti ki Apor Eszter.

A kötetben bemutatott grafikák, festmények a hozzájuk fűzött leírásokkal, kiegészítésekkel, szövegekkel nagy jelentőséggel bírnak, hiszen egy korszak jeles személyiségeit mutatják be. Olyan embereket ismerhetünk meg – portréjukat, életüket, munkásságukat – akik többé-kevésbe meghatározói, alakítói voltak a 19. század eleji magyar történelemnek, közéletnek. (Pl. Bánffy György, Bolyai Farkas, Dósa Elek, Wesselényi Miklós stb.) Hogy miért volt fontos a könyv kiadása magától a szerzőktől tudjuk meg: „Sajnos a II. világháború frontjának Marosvásárhelyen való átvonulása előtt a zsidó lakosság deportálására került sor, utána pedig az arisztokraták kisemmizése következett, amely a régi gyűjteményeket és családi hagyatékokat teljesen szétdúlta. Ezért is éreztük fontosnak e kutatómunka eredményeinek közzétételét, melyben lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk körvonalazni a téma jelenlegi helyzetét.”

(Apor Eszter – Oláh-Gál Róbert: Bolyai Farkas arcképfestője: Szabó János, Pro-Print Könyvkiadó, Csíkszereda, 2016)

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.