Kultúra

Botrány a Bukaresti Nemzeti Operában

Lemondott a Bukaresti Nemzeti Opera művészeti igazgatói tisztségéről Johan Kobborg világhírű dán balettművész és koreográfus, miután konfliktus alakult ki a művész és az intézmény új vezetősége között.

johan2
Igazgató, vagy csak balettművész?

Kobborg lemondását az opera vezetősége is megerősítette. Közölték, hogy elfogadták a lemondást – írta az Adevarul című román napilap szerdán. Kobborg korábban a dán és a londoni Királyi Balett művészeként szerzett hírnevet, ahol a társulat egyik vezető táncosa volt. 2013 végétől töltötte be a bukaresti opera művészeti igazgatói tisztségét.
Vlad Alexandrescu román kulturális miniszter április elején nevezte ki az opera ideiglenes vezérigazgatójává Tiberiu Soare román karmestert, aki visszaminősítette Kobborgot a művészeti igazgatói tisztségből a balettkar tagjává, arra hivatkozva, hogy az opera szerkezeti felépítésében nem szerepelt az általa elfoglalt poszt.
Ezzel szemben Kobborg azt állítja, hogy ez csak ürügy, valójában Soare el akarja törölni azokat az eredményeket, amelyeket elért a balettkarral bő két év alatt. A román kulturális sajtó kedvezően fogadta a dán művész újításait, akinek egyik fő érdemének számos fiatal külföldi táncos leszerződtetését tekintették.
A kulturális miniszter megpróbált közvetíteni a felek között, a hétvégén Soaret vezérigazgató-helyettessé minősítette vissza, de Kobborgot így sem sikerült jobb belátásra bírni, mi több, a dán balettművész élettársa, a szintén világhírű Alina Cojocaru román balettművész visszamondta a vasárnapi Manon című előadásban való fellépést.
A vita annyira megosztotta az operaház művészeit, hogy kedden a Kobborgot támogató balett-táncosok tüntetést szerveztek az intézmény előtt. A román média szerint a megmozduláson az opera jelenlegi vezetőségét támogató román művészek is megjelentek, akiknek nacionalista megnyilvánulásuk volt: azt kiáltották a többnyire külföldi táncosoknak, hogy „kifele az országból!”. Az Adevarul szerint a román művészek azt kifogásolják, hogy külföldi kollégáiknak magasabb a bérük.
Az ügyben Angela Gheorghiu világhírű román operaénekes is megszólalt, aki egy közösségi oldalon közzé tett bejegyzésében jelezte, támogatja az opera új vezetőségét. Az énekművész az elmúlt években többször adott koncertet Tiberiu Soare karmesterrel együtt.

forrás: mti

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.