Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

Cannes – Újabb magyar rövidfilm a fesztiválon

Központ április 18, 2016 Aktualis, Kultúra

Újabb magyar animációs rövidfilm, Tóth Luca Superbia című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programba – jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban.

lucatoth-photo-by-tothridovicsmate-jpg

A Superbia egy szerzői rövidfilm, amely a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglal több karakter aspektusából, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Filmalap.
Tóth Luca a budapesti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szerzett BA-diplomát, majd Angliában járt mesterképzésre. 2013-ban készítette el a londoni Royal College of Art animáció szakán A kíváncsiság kora című diplomafilmjét, amely a nagy presztízsű Annecy animációs filmfesztiválon Franciaországban elnyerte a zsűri különdíját, a magyar nézők pedig a Szabadesés (Pálfi György, 2014) kísérőfilmjeként találkozhattak vele.
A Kritikusok Hetét május 12-20. között 55. alkalommal rendezik meg a cannes-i fesztiválon. Tóth Luca alkotása a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást, díjakról egy öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Valérie Donzelli francia színésznő, rendező elnökletével.
A Kritikusok Hete a cannes-i filmfesztivál legrégebben alapított és legszínesebb párhuzamos programja. A válogatást a Francia Filmkritikusok Szövetsége 1962-ben hívta életre a filmművészetet megújító fiatal tehetségek felfedezésére, ezért kizárólag első vagy második filmet hívnak ide a szervezők.
Felfedezettjeik között olyan nevek szerepelnek, mint Bernardo Bertolucci, Guillermo del Toro vagy Gaspar Noé. Az idei válogatásba a világ minden tájáról benevezett filmek közül hét játékfilmet és tíz rövidfilmet hívtak meg a szervezők.
A Superbia a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült magyar-cseh-szlovák koprodukcióban. A film producere Lukács Péter Benjámin (Fakt Visual Lab), koproducerei Martin Vandas (Maurfilm) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), executive producere Osváth Gábor (Boddah). Az animációs film zenéjét Kalotás Csaba szerezte, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája.
Egy másik magyar animációs rövidfilm, Andrasev Nadja A nyalintás esze című alkotását a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be a 69. cannes-i fesztiválon.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 658

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.