Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Donáth László lelkész-íróra emlékeztek

Központ október 25, 2012 Kultúra

donathDonáth László lelkész-íróra emlékeztek

2012. október 10-én délután Donáth László lelkész-íróra emlékeztek a marosvásárhelyi Felsővárosi Református Gyülekezet Istentiszteleti hajlékában. A találkozó áhítattal kezdődött, melyet az est házigazdája, Kántor Attila lelkipásztor tartott. Ezt követően a Bartis Kör első nyilvános ülésén Bölöni Domokos Donáth László életútját ismertette.

Donáth László Etéden született 1883. április 5-én, kovácsmester fiaként. Gimnáziumi tanulmányait Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen végezte, majd a református teológiát Kolozsváron és Debrecenben. Vadasdon, Nyárádmagyaróson, Harasztkeréken és Berettyószéplakon volt parókiája, majd nyugdíjasként tovább szolgált Havadtőn és Székelyföldváron. Lelkipásztori tevékenysége mellett az irodalom művelésével is foglalkozott. Írásai jelentek meg a Zord Időben, és munkatársa volt a Pásztortűznek. Hagyatékában hat színdarab és hat kisregény maradt kéziratban. Kötetei: Humoros esetek (novellák, Kolozsvár, 1928), Jairus fia (novellák, Marosvásárhely, 1929), Szegény bolond (elbeszélések, Kolozsvár, 1931), Cserefa Gyuri (regény, Budapest, 1932), Tövig égő gyertya (novellák, Nagyvárad, 1934), Az utolsó falat kenyér (színjáték, Nagyvárad, 1939). A lelkész-író Nyárádszentsimonban hunyt el 1967. december 2-án, és a marosvásárhelyi református temetőben nyugszik.  

Az emlékezésen Nagy Donáth Katalin, az író unokája személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal nagyapjáról. H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója Donáth László irodalmi munkásságát és életművét méltatta, Gárdonyihoz és Peteleihez hasonlítva azt. „Szükség van arra, hogy a mostani generációnak is hátrahagyjuk Donáth László írásait. Dolgunk az, hogy közzétegyük, közkinccsé tegyük műveit” – mondta Szabó Gyula. A Kriterion könyvkiadó novellaválogatással készül az író születésének 130. évfordulójára. A jövőre megjelenő jubileumi kötetet előbb Etéden, majd Marosvásárhelyen szeretnék bemutatni.

Donáth László írásaiból a dédunokák, Nagy Noémi és Katalin olvastak fel. Bölöni Domokos a lelkész-író írásmódját értékelve elmondta: „Úgy tekintek rá, mint egy jó erdélyi humoristára. A kisujjában volt a népi beszédmód, nagyon sok tájszót használ írásaiban. A legtöbb az anekdotikus, tréfás története. De a balladás hangvételű írásmód is sajátja.”

Szőcs László etédi polgármester rövid beszéde után Kántor Attila

házigazda megköszönte a szervezőknek az előadást. A tartalmas est szeretetvendégséggel zárult.


Share Button
Ennyien olvasták: 736

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.