Központ
2020. augusztus 03. hétfő, Hermina

Drón és farmernadrág

Bodnár Erika május 7, 2016 Kultúra

Modern köntösbe bújt a néptánc

Flashmobot, vagyis villámcsődületet szervezett a Maros Művészegyüttes a Tánc Világnapján. A rendezvény lényege a meglepetés, hisz úgy tűnik, minden előzetes szervezés nélkül, egymást nem ismerő emberek valami szokatlant csinálnak, majd ugyanilyen váratlanul eltűnnek.

Flashmob

Múlt pénteken a Promenada Mall folyosóján mezőségi táncot jártak az együttes tagjai, erről kérdeztük Barabási Attilát, az együttes vezetőjét. – Erdély-szerte ünneplik a Tánc Világnapját április 29-én, ebbe már korábban bekapcsolódtunk különböző tevékenységekkel – magyarázta az igazgató. – Mivel a Maros Művészegyüttes a legnagyobb hivatásos népi együttes Romániában, tavaly Marosvásárhely főterén szerettünk volna villámcsődületet szervezni, amihez drónunk is volt, hogy tudjunk filmezni. Akkor az eső miatt bekényszerültünk a bevásárlóközpontba, és bár az idén is ugyanerre készültünk, valószínűleg nem kaptunk volna rá engedélyt a nagypéntek miatt. Tehát megint a mallban gyűlt össze a háromféle etnikumból álló csapat, a magyar és román táncosok, valamint a cigány zenészek. Volt olyan társunk, aki nem tudta, mit jelent a flashmob, ezért videókat néztünk arról, mások hogyan csinálják szerte a világban. Először csak egy hegedűs jött be, majd még egy zenész, aztán egy táncos, és így szép lassan majdnem kétszázötven ember táncolt és zenélt egyszerre. Mivel az együttesben nincsenek ennyien, az amatőr táncosok is csatlakoztak, sőt, idővel a vásárlók is, akik azt hitték, hogy a cél a látogatók megtáncoltatása. Fontosak ezek a megmozdulások, Erdélyben az egyik legelterjedtebb tánc a néptánc, mindenki találkozott már vele, bár a táncművészet különböző formái megjelentek, mint a balett, vagy az egyéb modern ágak. Ám úgy vélem, nekünk kell képviselni, és méltón megünnepelni a Tánc Világnapját – mondta el Barabási Attila, akitől megtudtuk, hogy már huszonöt éve ünneplik ezt a napot világszerte. 

A modern és a tradicionális ötvözete

FeketePiros2

A csapat azért választotta a mezőségit, mert a románoknak is van hasonló stílusú néptáncuk, ezért mindkét tagozat könnyen tudott ezzel a koreográfiával dolgozni. – A modern és a tradicionális ötvözete a villámcsődület, mert ez a demonstrációs forma alig húsz éves, míg a tánc egykorú az emberiséggel – magyarázta Barabási. – Az előadásokban is egyre gyakrabban jelenik meg a modernitás, annak ellenére, hogy mi az autentikus népi kultúra továbbvivői vagyunk. A Kőműves Kelemen egy rockballada, amit direkt azért adunk elő, hogy megszólítsuk azt a generációt, amelyik kevésbé jár el az előadásainkra. A középiskolások, egyetemisták, akikhez a mesejáték, táncjáték, táncszínház, vagy maga a néptánc már nem áll közel, talán nem érzik annyira távolinak, ha hozzájuk hasonló farmeres, sportcipős fiatalok ropják. Mi egész évben népi ruhában, beöltözve dolgozunk, itt volt az alkalom, hogy a Maros Művészegyüttes másik oldalát is megmutassuk.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 862

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.