Központ
2017. szeptember 19. kedd, Vilhelmina
Zivatar
Kedd
Zivatar
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű

Érzelmes vallomás igazi karakterekről, tálentumos emberekről

Szentgyörgyi László június 1, 2016 Kultúra

Király Ibolya Emlék-repeszek – Király Károly igazsága című könyvét olvasva   

kiraly-ibolya-emlek-repeszek-konyvbemutatoja-marosvasarhelyen

Egyértelmű: Király Károly az utóbbi ötven esztendő egyik legjelentősebb erdélyi magyar politikusa. A legkarakteresebbek közül való! Erkölcsi értelemben mindenképpen. Köztudott, a hetvenes-nyolcvanas években ő jelentette a reményt számunkra.

Király Ibolya igen nehéz feladatra vállalkozott, könyve lapjain megelevenedik életünk egy bizonyos szakasza, a rendszer, amelynek hű képét adja, s benne egy egészen kiváló politikusi pálya. Miközben magáról is vall. Mértékletesen, jó ízléssel.

A könyv a kiváló arányérzék dicsérete. Úgy vall önmagáról, hogy egyetlen pillanatig sem válik kétségessé: a főszereplő testvérbátyja, Király Károly. Úgy rakja össze az emlékrepeszeket, hogy abból a kor – s a kór – hiteles képe tárul elénk. Benne vagyunk mi magunk is: napi félelmeinkkel, gyarlóságainkkal, megalkuvásainkkal, s olykor az emberség megejtő példáival.

Ha idézőjeles ember írta volna a könyvet, most azt mondanám: férfimunka volt.  De mivel nem „ember”, hanem igaz asszony a szerző – a testvéri féltés, a felebaráti szeretet kifejezője, a gyerekeit féltő anya, a nemzetét féltő pedagógus –, amúgy jó pestiesen csak annyit mondok: Király vagy, Ibolya!

És még valami. Annak ellenére, hogy ízlésemtől idegen az efféle hatalomhoz dörgölődző megnyilvánulás, merthogy mégiscsak főnököm voltál, osztályfőnököm – hogy mekkora hatalom ez, azt csak az igazi pedagógus és a vásott kölök, igaz, ő csak későbbi eszével képes megérteni –, kimondom: ezért a könyvért (is) szeretlek, Ibolya.

Share Button
Ennyien olvasták: 644

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.