Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Guggoló emlék

Központ november 8, 2012 Kultúra

guggGuggoló emlék

Hét vége. A bágyadt napsütésben csillogó ezüstszál az ökörnyál. A Kultúrpalota bejáratánál kisebb csoportosulás. Egy másik csoport a Városháza toronybejáratánál. Friss házasokat fényképeznek. Az egyik ara megemeli szoknyáját, felkapja, hogy látszódjon a…harisnyakötője. De addig sem bírja tartani a lábát, míg a masina elkattan. (Tornából fölmentett komputer-nemzedék.) Az ifjú férj alányúl, így segítve párját.

A meglibbenő szellő sárgult faleveleket seperget az úton. Az utcán: jövő-menő járókelők. Mindennapi program.

Kissé távolabb a megújuló, egykori Párt-, most Park Szállodába költözve a megyei könyvtár néhány részlege, az amerikai könyveké is. American Corners Romania – áll az egyik bejárat fölött.

A szálloda előtt – aszálytól sújtott, ritkított bokrok között – guggoló alak. Csupasz feneke fehérlik, mint…nincsen rá hasonlat.

Pár méterre ásítozik a bezárt, elhagyott közvécé. Telve szeméttel, „külszíni” emberi ürülékkel. Valamikor betonlapokkal fedték be, biztonság fedezetében. Nemrégiben valakik – erős fiúk, hajléktalanok? – feltörték, betörték. A betonlapok bedobálva a lépcsőn. Tele minden ismét szeméttel és az anyagcsere-folyamat végeredményével.

Fertő a városközpontban.

Amott a guggoló alak sötéten fehérlik.

Kultúra ez is.

Share Button
Ennyien olvasták: 450

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.