Központ
2020. augusztus 07. péntek, Ibolya

Halott Pénz: Erdélyben van egy plusz játék a sztoriban

Bodnár Erika május 14, 2016 Kultúra

Magyarország egyik legsikeresebb csapata, a Halott Pénz koncertezett a Marosvásárhelyi Diáknapokon. A fellépés előtt a magyarságtudatról, a fiatalok iránti felelősségről, a demokratikus dalírásról is beszélgettünk tizenöt percben, mert a srácok médiaszereplés helyett inkább zenélnek, vagy a rajongókkal fotózkodnak. Kiderült, hogy a frontember nagypapája petrozsényi, és hogy az erdélyi élményeikről road movie-t forgatnak. A kérdésekre Marsalkó Dávid énekes, Boros „Venom” Gábor DJ és Prifer Barnabás billentyűs válaszoltak.

– Egy rögtönzött körkérdés eredménye szerint a Wellhello, a Punnany Massif és a Halott Pénz a legnépszerűbb zenekarok az egyetemisták körében. Szerintük az új magyarságtudathoz is köthetőek ezek a bandák. Mit gondoltok erről a szerepről?

Marsalkó Dávid: Nagyon megtisztelő egy ilyen szerepet megkapni, mert bizalomról árulkodik, és egyben egy nagyon komoly feladatot jelent. Mi erre nem készültünk, mondhatni passzív szereplői vagyunk a sikereknek. Kicsit talán mást jelent itt az embereknek egy magyarországi zenekar, semmiképp sem jobbat vagy rosszabbat, csak itt van egy plusz játék a sztoriban, ami még érzelmesebbé teszi a kapcsolatot. Ezért is, nagyon sokat foglalkozunk az itteni magyarokkal, tavaly szerveztük az első látogatást, idén már nem is volt kérdés hogy az új lemez bemutatásának egyik legfontosabb része az erdélyi turné.

hp2

– Nem a sikerre mentetek, mégis sikeresek letettek. Mikor és hol van az a pont, amikor ez már elvárássá, nyomássá válik?

M.D.: Mindenkinek mást jelent ez, mert egyénenként más a szerepünk a zenekarban. Nyomást jelent mindig motiváltnak maradni, mindig újat csinálni, és a szakmán belül is rengetegen figyelnek minket. A szakma teljesen más szempontok szerint vizsgál, ami szintén fontos, minket viszont nem érdekel, ki mit csinál, próbálunk ehhez is profin és korrektül állni. A közönséggel szemben az a feladatunk, hogy mindig a maximumot hozzuk, minden helyzetben úgy képviseljük a zenekart, hogy büszkék legyünk rá, többek közt ezért sincs ivászat, buli a fellépések előtt. Ez a felelősség, méghozzá azokkal szemben, akik szeretnek minket, és eljönnek a koncertjeinkre. Nekem az egyik nagyapám Erdélyben született, Petrozsény mellett. Amikor jövök át a határon, ez mindig eszembe jut, és míg itt vagyok, a fejemben jár. Ez nem egy kivételes dolog, hiszen rengeteg ilyen nagyszülő van, számomra viszont speciális, mert ilyenkor érzem azt, hogy egy kicsit mintha közelebb lennék a nagyapámhoz, akivel nem volt igazán kapcsolatom.
Boros „Venom” Gábor: Fantasztikus élmény, hogy ilyen fogadtatásban van részünk, és mi pontosan tudjuk, hogy ezzel nem szabad visszaélni. Állandó az elvárás magunkkal szemben is, mindig fejleszteni kell a koncertprogramot, mindig még többet adni, legyen az akár egy plusz fény- vagy hangtechnika. De ezt akár a koncertek utáni találkozásokról is elmondhatnám. Van, hogy már két órája állunk a fotózkodáson, a másfél órás koncert után, de ha még van valaki, aki azért áll sorban szintén két órája, hogy a zenekarral legyen egy közös fotója, akkor ott a helyünk és még fél óráig ott fogunk állni.

Prifer Barnabás: Tök jó ezeket az élményeket megosztani másokkal is, ezért most hoztunk magunkkal egy fotós-videós csapatot. Ők hangulatvideókat készítenek az állomásokon, amikből a végén lesz egy erdélyi road movie.

hp3

– Mennyi időtöket foglalja le a Halott Pénz?

B.V.G.: Nulla-huszonnégyben nyomjuk, ma már minden tagnak ez az elsődleges elfoglaltsága. Be lehet passzírozni egyéb dolgokat, de ha igazán profin akarod csinálni, ez a munka teljes rugalmasságot kíván. Eleve hét embert kell időről-időre összeszervezni, és hát ezek a számok sem írják meg magukat, fellépünk, sőt, néha interjúkat is kell adni, de ez az egész azért van rendben, mert a hobbink a foglalkozásunk.

MD: Amikor eszünkbe jut, hogy mennyi mindent csináltunk már, és ezt mennyivel jobban szeretjük, akkor azért nem árt tisztázni magunkban, hogy mindez a közönség miatt van. Hogy mi ezzel foglalkozhatunk, az csakis nekik köszönhető, ezért ők a fő szempont.

– Mégis vannak fizikai határok, amikor sem idő sem lehetőség nincs megcsinálni valamit. Mikor és mire mondtok nemet?

M.D.: Azt a határt már rég átléptük. Nagyon sok mindenre nemet mondunk, és mivel a zenekarban én egyfajta védőbástya szerepet is betöltök, egy csomó megkeresés nálam akad el. Ezek általában olyan felkérések, együttműködések, amik nem összeegyeztethetőek a zenekar nézeteivel, attitűdjével, de van az, amire egyszerűen fizikailag nem tudunk igent mondani. Ennek ellenére például a jótékonysági ügyekre mindig próbálunk időt szakítani.

hp
– Heten vagytok az együttesben. Mennyire demokratikus folyamat egy dal megírása, hogyan tudtok közös nevezőre jutni ennyien?

B.V.G.: A dalokat Dávid írja, ahogy eredetileg a Halott Pénz az ő egyszemélyes projektje volt. Elég organikusan működnek nálunk a dolgok, ha Dávid úgy érzi, hogy gitár kell, akkor jön Barni, ha billentyű, akkor Soma, ha szkreccs, akkor én. A stúdióban mindenki elmondja a javaslatait, közösen alakítjuk a dalokat, Dávid még senkinek az ötletét nem dobta ki, ha az jó volt. A zenekart érintő kérdésekben ugyanígy járunk el. Hála Istennek jó a hangulat, itt baráti viszonyok vannak, amikre szintén vigyázni kell. Alapvetően úgy működünk, mint egy nagy család, a zenekaros ügyeken kívül is húzzuk egymást.

MD: Ahhoz, hogy az együttes működőképes legyen, muszáj profin és emberségesen állnunk egymáshoz. Ennek egyik fontos része, hogy a földön kell maradnunk, többek közt ezért nincsenek roadie-jaink sem. Mi magunknak pakolunk, hordjuk a cuccokat, és talán profán, de ez a földön tart.

SONY DSC

– Sok dalotok témája a párkapcsolat, nyíltan beszéltek az érzéseitekről is, ami nagyon szimpatikus a fiataloknak. Miért olyan gyakori ez a téma?

M.D.: Mi érzelmes fiúk vagyunk, passzol hozzánk ez a világ, másrészt a popzene és a zene alapvetően őszinte érzésekről és gondolatokról kell szóljon. Eleve sok-sok érzelmet próbálok feldolgozni napról-napra, ráadásul, ahogy idősödünk, és ahogy sikeresebbek lettünk, még több érzelem lett körülöttünk. Ezt valahogyan ki kell magunkból adni. És itt nem csak a párkapcsolatokról van szó. Persze a rengeteg utazás, a távollét a családtól és a barátnőinktől sok olyan érzést hoz föl, amiket beleforgatunk a dalokba. De a fellépések, a közönséggel való találkozások is sok olyan helyzetet teremtenek, amit egyszerűen nem bírnánk el másképp, csak így, hogy kiéljük a zenén keresztül. Ha már a nap szava lett az organikus, akkor talán a dalírásra is mondhatom, hogy organikusan működik, hisz azáltal, hogy zenélünk, megteremtődik a téma.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 3345

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.