Központ
2018. június 24. vasárnap, Iván

Huszáravató és zászlószentelő Gernyeszegen

Központ szeptember 5, 2013 Kultúra

Huszáravató és zászlószentelő Gernyeszegen

a1

A gernyeszegi Teleki-kastély udvarára rég az ideje nem lovagolt be annyi huszár, mint 2013. szeptember 1-én, vasárnap. Bevonulásukkal, megjelenésükkel, viselkedésükkel a magyar múlt egy szeletét elevenítették meg az összegyűlt érdeklődők előtt. A mezőpaniti és marosvásárhelyi 9-es honvédhuszárok, a gyergyói és erdőszentgyörgyi Württemberg huszárezred hagyományőrzői, valamint a marossárpataki és havadi Mátyás-huszárok az újonnan alakult gernyeszegi huszárcsapat avatására és zászlószentelő ünnepségére érkeztek.

A gernyeszegi Mátyás hagyományőrző huszárezred megalapítását Balogh József helyi vállalkozó kezdeményezte, aki saját költségén készíttette az egyenruhákat a csapat tagjainak, és az avatóünnepség fő anyagi támogatója volt. A vasárnapi eseményen részt vevő hivatalos személyiségek felszólalása után, vitéz Vayda Domokos, a régenszéki Vitézi Rend megbízott hadnagya üdvözölte a kezdeményezést, és tartott igen figyelemreméltó történelmi ismertetőt. Ezt követően Miholcsa József szobrászművész, a Marosszéki huszárcsapatok hagyományőrző (továbbiakban: h.ő.) alezredese a huszárság történetéről tartott előadást, méltatva szerepüket Mátyás király idejétől, a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcon át, az 1848-as forradalomig.

a2


Aranykönyv a huszárcsapat tevékenységéről

A rendezvény műsorvezetője Berekméri Edmond marossárpataki pedagógus a Mátyás-huszárok díszes öltözetét ismertette, majd a hagyományőrzők fogadalomtételére került sor. Ezt Miholcsa József h.ő. alezredes vezényelte le, egyenként szólítva az új huszárokat, hogy írják alá az Aranykönyvet, amelyben majd a huszárcsapat tevékenységei kerülnek feljegyzésre. A gernyeszegi Mátyás hagyományőrző huszárezred tagjai: Balogh József h.ő. kapitány, Szabó István h.ő. hadnagy, Benedekfi Levente h.ő. hadnagy, Szabó Előd h.ő. zászlós, és Vajda András Róbert közlegény.

Az avatóünnepség következő mozzanataként Berekméri Árpád-Róbert történész, egyházmegyei levéltáros tartott rövid előadást a zászlószentelésről.


Egymás zászlóinak az összeérintésével fejezték ki, hogy befogadták az új csapat tagjait

Ezt követően a zászlószegek beverése következett, majd Veress Róbert helybéli református lelkész megáldotta az új huszárcsapat zászlaját. Vajda Ilona zászlóanya a gernyeszegi gróf Teleki Mihályné Veér Judit Református Nőszövetség képviseletében szalagot kötött a lobogóra, majd a megjelent hagyományőrző huszárezredek bemutatták zászlóikat. Egymás zászlóinak az összeérintésével fejezték ki azt, hogy elfogadták, befogadták az új csapat tagjait.

a3


Az összejövetelt gazdag ünnepi műsor tette színesebbé

Énekelt Barabási Gyöngyi, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia tagja, majd Szőlősi Kata, a Cinige népi zenekar énekesnője népdalokat adott elő. Ugyanakkor közönség elé lépett Vetési Orsolya, a Maros Művészegyüttes énekesnője is. Bodó Csaba, a Kolozsvári Állami Opera művésze a Bánk Bánból adott elő részletet. Kovács Gyöngyvér a gernyeszegi iskola magyartanára Bolvári József: Az első önálló huszárszázad című versét adta elő, majd Pataki Ágnes egy népballadát mondott el. Ezt követően a Napsugár Néptánc együttes tagjai ropták a táncot a Teleki kastély ódon falai között, és fellépett a helyi néptánccsoport is.

A huszáravató és zászlószentelő ünnepség végén emléklapokat osztottak ki, majd a székely, magyar és huszár himnuszokat énekelték el a jelenlevők. Az ünnepi ebédre a kultúrotthonban került sor.


Share Button
Ennyien olvasták: 435

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.