Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hóesés valószínű
Hétfő
Hóesés valószínű
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Huszáravató és zászlószentelő Gernyeszegen

Központ szeptember 5, 2013 Kultúra

Huszáravató és zászlószentelő Gernyeszegen

a1

A gernyeszegi Teleki-kastély udvarára rég az ideje nem lovagolt be annyi huszár, mint 2013. szeptember 1-én, vasárnap. Bevonulásukkal, megjelenésükkel, viselkedésükkel a magyar múlt egy szeletét elevenítették meg az összegyűlt érdeklődők előtt. A mezőpaniti és marosvásárhelyi 9-es honvédhuszárok, a gyergyói és erdőszentgyörgyi Württemberg huszárezred hagyományőrzői, valamint a marossárpataki és havadi Mátyás-huszárok az újonnan alakult gernyeszegi huszárcsapat avatására és zászlószentelő ünnepségére érkeztek.

A gernyeszegi Mátyás hagyományőrző huszárezred megalapítását Balogh József helyi vállalkozó kezdeményezte, aki saját költségén készíttette az egyenruhákat a csapat tagjainak, és az avatóünnepség fő anyagi támogatója volt. A vasárnapi eseményen részt vevő hivatalos személyiségek felszólalása után, vitéz Vayda Domokos, a régenszéki Vitézi Rend megbízott hadnagya üdvözölte a kezdeményezést, és tartott igen figyelemreméltó történelmi ismertetőt. Ezt követően Miholcsa József szobrászművész, a Marosszéki huszárcsapatok hagyományőrző (továbbiakban: h.ő.) alezredese a huszárság történetéről tartott előadást, méltatva szerepüket Mátyás király idejétől, a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcon át, az 1848-as forradalomig.

a2


Aranykönyv a huszárcsapat tevékenységéről

A rendezvény műsorvezetője Berekméri Edmond marossárpataki pedagógus a Mátyás-huszárok díszes öltözetét ismertette, majd a hagyományőrzők fogadalomtételére került sor. Ezt Miholcsa József h.ő. alezredes vezényelte le, egyenként szólítva az új huszárokat, hogy írják alá az Aranykönyvet, amelyben majd a huszárcsapat tevékenységei kerülnek feljegyzésre. A gernyeszegi Mátyás hagyományőrző huszárezred tagjai: Balogh József h.ő. kapitány, Szabó István h.ő. hadnagy, Benedekfi Levente h.ő. hadnagy, Szabó Előd h.ő. zászlós, és Vajda András Róbert közlegény.

Az avatóünnepség következő mozzanataként Berekméri Árpád-Róbert történész, egyházmegyei levéltáros tartott rövid előadást a zászlószentelésről.


Egymás zászlóinak az összeérintésével fejezték ki, hogy befogadták az új csapat tagjait

Ezt követően a zászlószegek beverése következett, majd Veress Róbert helybéli református lelkész megáldotta az új huszárcsapat zászlaját. Vajda Ilona zászlóanya a gernyeszegi gróf Teleki Mihályné Veér Judit Református Nőszövetség képviseletében szalagot kötött a lobogóra, majd a megjelent hagyományőrző huszárezredek bemutatták zászlóikat. Egymás zászlóinak az összeérintésével fejezték ki azt, hogy elfogadták, befogadták az új csapat tagjait.

a3


Az összejövetelt gazdag ünnepi műsor tette színesebbé

Énekelt Barabási Gyöngyi, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia tagja, majd Szőlősi Kata, a Cinige népi zenekar énekesnője népdalokat adott elő. Ugyanakkor közönség elé lépett Vetési Orsolya, a Maros Művészegyüttes énekesnője is. Bodó Csaba, a Kolozsvári Állami Opera művésze a Bánk Bánból adott elő részletet. Kovács Gyöngyvér a gernyeszegi iskola magyartanára Bolvári József: Az első önálló huszárszázad című versét adta elő, majd Pataki Ágnes egy népballadát mondott el. Ezt követően a Napsugár Néptánc együttes tagjai ropták a táncot a Teleki kastély ódon falai között, és fellépett a helyi néptánccsoport is.

A huszáravató és zászlószentelő ünnepség végén emléklapokat osztottak ki, majd a székely, magyar és huszár himnuszokat énekelték el a jelenlevők. Az ünnepi ebédre a kultúrotthonban került sor.


Share Button
Ennyien olvasták: 353

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.