Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Ma
Borús
Borús
Holnap
Borús
Derült
Kedd
Derült

Itt jártak, hogy megmutassák nekünk önmagunkat

Központ november 25, 2011 Kultúra

osonoItt jártak, hogy megmutassák nekünk önmagunkat

November 19-én és 20-án, Marosvásárhelyen szerepelt a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely, amelyet a Plugor Sándor Művészeti Líceum, valamint a Művészeti Népiskola színészosztályának és a Mikes Kelemen Főgimnázium Diákszínházának tanulói alkotnak. Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című darabjukat immár ötvenedik alkalommal adták elő.

 

A színjátszók saját tapasztalataikból összeállított előadásukban igyekeznek visszatükrözni környezetük rezdüléseit. Céljuk: megmutatni a nézőnek, hogy az élet több, mint ami látszik belőle. Az előadást követő beszélgetés során a színészek az előadásban felvetett problémákra keresnek megoldást a nézővel együtt.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum tornacsarnokában szombaton és vasárnap, délután 5 és 7 órától lehetett az előre lefoglalt helyeket betölteni, ahol a diákszínjátszók a hideg ellenére minden alkalommal telt-ház előtt játsztak.

Rövid bemutatkozó és néhány, az előadásra vonatkozó utasítás után a nézők Fazakas Misi, a darab rendezője által behívattattak az előadás színhelyére. „Ki gondolta volna, hogy a tornacsarnokból ilyen díszletet lehet varázsolni?” – hallom a mögöttem jövő bolyaisoktól. A sötét vásznak és az egyszerű díszlet még nyomatékosabban tükrözte a körülöttünk végbemenő folyamatok szürkeségét: kapcsolataink és önmagunk leépülését, a szülő-gyermek süket kapcsolatát, a tanügyi rendszer fejetlenségét, a gyökértelenedést. A kegyetlen és szomorú realitást időnként humorral oldották fel a szereplők.

Az előadást követően a színészek közös alkotásra, az előadásban felmerülő kérdések közös keresésére hívták meg a nézőket. Meglepően sokan maradtunk ott. Miután a rendező bemutatta a társulat tagjait, következtek a kérdések. Először ők kérdezték a nézőket arról, hogy milyennek találták az előadást, találtak-e benne valami személyhez szólót, ami kimondottan rájuk vonatkozott. Ezt követően a nézők is feltehették kérdéseiket a színészeknek. A beszélgetés során felmerült a színház szerepének kérdése, a problémákra való megoldások lehetősége továbbá megkérdőjeleződött a tapsnak – mint a színház egyik fontos „mérőeszközének” szükségessége.

Az Osonó Színházműhely nemcsak annyiban tér el a szokványos színháztól, hogy tapasztalatokra épül. Ennél többről van szó: mozgósítani kíván fiatalt, időset, szülőt, gyermeket egyaránt. Azzal, hogy sarkított példákon keresztül mutatja meg milyenné válhatunk, ha nem vigyázunk, vagy egyszerűen azt, hogy milyenek vagyunk: megteszi az első lépést a változtatás lehetősége felé.

Share Button
Ennyien olvasták: 311

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.