Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

József Attila versmaraton a magyar költészet napján

Központ április 13, 2012 Kultúra

József Attila versmaraton a magyar költészet napján

jattiManapság minden, a társadalom által fontosnak tartott dolognak van egy napja. Hallottunk már a szerelmesek napjáról, gyermeknapról, de létezik titkárnők napja is, és ki tudja, még mit találnak ki az emberek. Szerdán ünnepeltük a magyar költészet napját, és ez – Gáspárik Attila elmondása szerint – egy olyan nap, amely még valódi tartalommal bír.

 

1964 óta minden évben József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik a magyar költészet napját. Idén, városunkban megszervezésre került a József Attila Maraton a Jazz & Blues Klubban. Az esemény szerda délutántól másnap hajnalig zajlott, ugyanis felolvasták a költő összes versét.

A rendezvény délután fél négytől kezdődött egy díjkiosztó ünnepséggel, ahol jutalmazták a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum azon diákjait, akik a legjobb, a költő versei által ihletett rajzokat készítették. Két kategóriában osztottak első, második illetve harmadik díjat: az 5-8. valamint a 9-12-es diákok számára. Az okleveleket és a jutalmat Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója adta át. A díjak előadásokra szóló meghívók voltak, és a nyertes választhatta ki, hogy melyik darabot szeretné majd megtekinteni. Az első helyezett nyereménye egy színházi körút volt, amely során az igazgató úr körbevezetésével mindent megtudhat városunk egyik kulturális központjáról. A diákok alkotásait meg lehet tekinteni a Nemzeti Színházban is pénteken, április 13-án, a Bölcs Náthán című színdarab bemutatója előtt.

A díjkiosztó után a Művészeti Líceum diákja, Domahidi Zsuzsa fuvolájával hangolta rá a közönséget a vershallgatásra, ezt megelőzte József Attila önéletrajzának a felolvasása, majd ez után kezdődött a tulajdonképpeni versmaraton. A felolvasáshoz bárki csatlakozhatott a közönségből, akár egy vers erejéig is. Az interaktív rendezvényen nagy örömmel vettek részt kicsik és nagyok, tanárok és diákok.


Share Button
Ennyien olvasták: 652

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.