Központ
2018. október 21. vasárnap, Orsolya

„Kiegyensúlyozott magyar-román program lesz!”

Központ augusztus 14, 2013 Kultúra

A Kultúrpalota centenáriuma

„Kiegyensúlyozott magyar-román program lesz!”

paloat

Két és fél hónapos rendezvényt szervez a Kultúrpalota építésének százéves évfordulójára  –„ A kultúra egyesít!” címmel – a Maros megyei tanács – jelentette be múlt héten annak elnöke, Ciprian Dobre, aki a programot is a megmutatta a sajtó képviselőinek. A szeptember 5-e és november 22-e között lezajló eseményen elenyészőek a magyar rendezvények, legalábbis az ismertetett program szerint. A Bernády György által építtetett intézmény születésnapján csupán négy előadó képviseli a magyar kultúrát.

Bár Ciprian Dobre tanácselnök szerint a rendezvény az interkulturalitás példája lesz, egyelőre csak a Karthago együttes, Molnár Tünde marosvásárhelyi orgonaművész és Kardos Álmos, illetve Kardos Margit kamarazenészek a magyar nemzetiségű fellépők. A program többi része kizárólag román előadóművészek, írók, költők, zeneszerzők életművét mutatja be, és a meghívott komoly- és könnyűzenészek között is kizárólag román nemzetiségűek szerepelnek.

A városi RMDSZ csak alszervező

A visszás helyzetről Soós Zoltán RMDSZ-es városi önkormányzati képviselőt kérdeztük. „A városi RMDSZ csak alszervezői minőségben segíti a rendezvényt, azaz a Múzeumok Vására programszám lebonyolítása tartozik a mi feladatkörünkbe, és a helyszínt biztosítjuk a programoknak” – mondta el Soós. Leszögezte azt is, hogy a meghívottak kiválasztásába, illetve a program összeállításába semmiféle beleszólásuk nem volt.

„Nem végleges a nyilvánosság elé tárt program”

Kelemen Márton, a Maros megyei tanács RMDSZ-frakciójának vezetője lapunknak elmondta, hogy a Ciprian Dobre által egy hete a sajtósok kezébe adott program nem végleges. „A megyei tanácselnök bizonyos felső nyomás hatására – amelyet nem kívánok kommentálni – adta ki ezt a véglegesnek látszó programot, ám az egyeztetések még javában zajlanak, és biztosíthatom Marosvásárhely lakosságát, hogy a rendezvényen a magyar és román előadók a város etnikai arányaihoz hasonlóan fogják képviseltetni magukat” – szögezte le Kelemen.

Arra a kérdésünkre, hogy a szeptember 5-én kezdődő eseménysorozatra lesz-e idejük újabb magyar fellépőket meghívni, a frakcióelnök elmondta, hogy még időben vannak, és bár a programok erősen kulturális, zenei vonzatúak – azaz a komolyzenei produkciók az előadó nemzetiségétől függetlenül a román és magyar hallgatóság számára egyaránt élvezhetőek –, úgy véli, hogy a magyar előadók jelenléte elengedhetetlen egy ilyen kaliberű rendezvényen. Kelemen Márton azt is leszögezte, hogy a programban szereplő – egyelőre „konferenciaként” megjelenő – előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók között kiegyensúlyozottan lesznek jelen magyar és román nemzetiségű előadók, témák is.

Felvetődött az a kérdés is, hogy mi történik abban az esetben, ha Ciprian Dobre ragaszkodik az általa összeállított programhoz. Kelemen Márton hangsúlyozta, hogy azon esetben tiltakozó eszközökhöz fordulnak.

„Craiovai kultúrotthonba illő a jelenlegi program!”

Pokorny László megyei tanácsos elmondta, hogy a képviselőtestületből senki sem konzultált vele a rendezvénnyel kapcsolatosan, de annak címét –„ A kultúra egyesít!“ – enyhén szólva cinikusnak tartja. „A programszámokat és a plakátot elnézve, adódik a kérdés: kit kivel egyesít a kultúra?” – teszi fel a kérdést Pokorny.  „A rendezvényekből kiindulva ez az ünnepség a iasi-i vagy craiovai kultúrotthon születésnapi murijába illene bele” – fejtette ki magánemberként álláspontját a megyei tanácsos. Azt is hozzátette, hogy Lokodi Edit Emőkét és Kerekes Károlyt arra fogja kérni, hogy hallassák hangjukat a rendezvény, magyarok számára diszkriminatív volta miatt.


 Mint ismeretes a Kultúrpalota Marosvásárhely főterén álló meghatározó épület, amely 1911 és 1913 között épült. Az épületet a Bernády György polgármester által felkért budapesti Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. A Kultúrpalota a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája és a szintén magyaros törekvéseket képviselő gödöllői művésztelep összművészeti törekvéseinek csúcspontja.
A Kultúrpalotára kiírt pályázatot Komor és Jakab egy kétemeletes épülettervvel nyerte meg, csak később, Bernády György polgármester kérésére alakították háromemeletesre. 1911-ben kezdődött meg az építkezés és 1913-ra már a belső díszítések is befejeződtek.
Az ablakokon magyar mondák jelenetei elevenednek meg. A tető kék, vörös és fehér cserepek fedik, melyeket a híres Zsolnay-gyár készített. A harmadik emeleti szinten, a külső homlokzatot, Körösfői-Kriesch Aladár „Hódolat Hungáriának” című mozaikja díszíti. Középen Hungária allegorikus nőalakja ül a trónon, fején a magyar korona és kezében kard található. A mozaik két oldalán sisakos Frany von Tuck és Gustav Klimt Pallasz Athéné áll. A baloldali angyal kezében Marosvásárhely címerét és a jobb oldali meg Mátyás király címerét tartja.
A főhomlokzaton a szobrok és reliefek kőből és bronzból készültek, ezt még nemzeti panteonnak is nevezik. Az első emeleten elhelyezkedő Tükörterem négy rézdomborítású félkupolákkal díszített íves ablakok mellvédjén magyar írók arcképei tűnnek fel (Kazinczy Ferenc, Tompa Mihály, Kemény Zsigmond stb.) A négyeskapu felett lévő négy bronzrelief Szent Erzsébetet, Bolyai Jánost és Farkast, Aranka Györgyöt és Erkel Ferenc Bánk bánját eleveníti meg.


 


Share Button
Ennyien olvasták: 392

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.