Központ
2020. február 23. vasárnap, Alfréd

Lojzi: Erdélyben nyitva vannak a szívek!

Bodnár Erika március 4, 2016 Kultúra

Sóhajok lépcsőháza címmel albumot írt Erdélyről Németh Alajos, a Bikini basszusgitárosa. Harminchat éve járt itt először, azóta számos koncertet adtak a térségben, végül székely leányt vett el. Tengelytörésről, meghatottságról és az Erdélyhez fűződő érzelmeiről is beszélt a zenész, aki újabb lemezre és egy nagykoncertre is készül.

lojzi

– Mi ihlette meg Erdélyben annyira, hogy albumot írjon róla?

– Megtiszteltetés ez valójában. Vissza kell kanyarodnunk 1980-ig, amikor először jártam Erdélyben a Dinamittal. A koncert után szakadt a hó, és mi igyekeztünk vissza a szállodába, amikor a motorháztetőre feküdtek emberek, és sírva kiabáltak: Magyarok, ne menjetek haza! Döbbenetes volt. Szíven ütött, és a forradalom után 89-ben elhatároztam, hogy csinálok egy nagy koncertet. Kilencven februárjában Temesváron volt két teltházas előadásunk, míg élek nem felejtem el egy aradi újságírónő mondatát: Uram, mi itt már két hónapja kikiáltottuk a szabadságot, de ma éreztük először szabadnak magunkat! Ezután elmentünk egy országos turnéra Erdélyben, és én szép lassan eljutottam Székelykeresztúrig, ahonnan a feleségem származik. Ez lett a koncertek eredménye, hogy végül egy székely leányt vettem el.

– Magánemberként hogyan érez Erdély iránt?

– A magyar ember azt gondolja, hogy visz ajándékot, megpróbál segíteni, de valójában pont fordítva történik. Annyi szeretetet és jót kap, amikor oda megy, hogy feldolgozni is nehéz. Olyan életet lát, ami szokatlan, mert ez a régió megmaradt tisztának, sértetlennek, még a média sem tudta lerombolni. Az itt élők csodálatosan gondolkoznak, összetartanak és a helyek gyönyörűek. Szeretetreméltó hely, szeretetreméltó emberekkel. Egy kis kultúrházban a szüreti bál micsoda rendezvény, vagy egy keresztelő! Ablakok nyitva, ajtók nyitva, s a szívek is nyitva!

– Össze lehet hasonlítani az erdélyi magyar és az anyaországi közönséget?

– A Ceausescu éra alatt teljes zárlat alatt állt Erdély: se ki, se be. A fiatalok és az idősebbek is ki voltak éhezve szinte bármilyen magyar zenére. Ezért lehetett, hogy amikor megnyílt a határ és beözönlött a rengeteg színész, zenész, óriási szeretettel fogadták őket. Ez nagy különbség azokhoz képest, akik már jóllakottak, mert könnyen hozzáférnek a zenéhez, színdarabokhoz. Az az első pillanat, amikor ezt megtapasztaltam, felejthetetlen és megismételhetetlen. Mára sokat fejlődött a régió is, hisz eleinte olyan utakon jártunk, hogy kitört az autónk tengelye. Most jól lehet közlekedni, a falvak is jóval fejlettebbek, és mindezt a változást is beleénekeltem a dalokba.

– Miért volt szüksége több évtizedre ahhoz, hogy ez a lemez megszülessen?

– Óriási nyomás volt rajtam a Bikini és az egyéb zenei elfoglaltságok miatt. Szinte évente adtunk ki újabb lemezeket, rengeteget koncerteztünk, turnéztunk. Valójában Keresztes Ildikó már húsz éve megkért arra, hogy írjak neki lemezt, de nem volt rá időm. Magyarországon sorban szűnnek meg a kiadók, lassult a tempó, ezért lett időm megírni a saját lemezemet. Amit folytatok is, hiszen lesz második album kilenc új dallal. Ezzel már el lehet indulni koncertezni, annál is inkább, mert ez egy etno stílusú világzene, és biztos vagyok benne, hogy a tipikus Bikinis hangvétellel jól fog szólni a színpadon.

– Ha jól tudom, az idén ünnepli a hatvanadik születésnapját. Tervez valami nagyobb bulit?

– Tavaly volt negyven éve, hogy zenélni kezdtem Török Ádámmal és a Minivel, még kicsit ennek a hangulatában telnek a napjaim. De hogy őszinte legyek, egyszerű ember vagyok, másrészt nekem szinte minden nap karácsony. Szilveszterkor is itthon maradok, hisz addig, az év 364 napján élvezem az élet minden finomságát a koncerteken keresztül, ezért ezen az egy napon visszavonulok az emberektől.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 497

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.