Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Marosvásárhelyiek hálózatát akarják megalapozni

Pál Piroska június 29, 2018 Hír & hírháttér, Kultúra

Világtalálkozó hatodjára

Idén a Vásárhelyi Forgatagtól eltérő időben, június 30-án és július 1-jén szervezik meg a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját. Eszmeiségét és céljait megtartva ugyan, de megújult programokkal várják a találkozni vágyókat. Az első nap rendezvényeinek a Kultúrpalota, a vasárnapinak pedig a Keresztelő Szent János Plébánia ad helyet.

Egy tucat vásárhelyi fotókiállítás-megnyitó

A kétnapos találkozó szombaton reggel tíz órától egy kiállításmegnyitóval kezdődik a szecessziós épület előcsarnokában, ahol 12 ismerős arcot láthatnak majd fényképeken az érdeklődők, a tavalyi hagyományt folytatva. „Olyan arcok ezek, akik sok éve teszik a dolgukat, de nem biztos, hogy rivaldafénybe kerültek eddig, legyen az például egy ismert optikus vagy egy alapítvány vezetője. Olyan embereket kerestünk, akik példák lehetnek a mai fiataloknak” – tudtuk meg a szervezőktől.

Sikersztorik

A Marosvásárhelyiek VI. Világtalálkozójának szombat délelőtti programjaként olyan kerekasztal-beszélgetést követhetünk figyelemmel, ahol Marosvásárhelyről elszármazott, itt élő, vagy korábban elköltözött, majd visszatérő személyek elmesélik történetüket, szakmájuk, hivatásuk mérföldköveit. Kirsch Attila főszervező elmondása szerint a rendezvény előadói megkérdőjelezhetetlen sikereket értek el saját pászmájukban, illetőleg eddigi életútjuk tanulságos, megosztásra érdemes. Ők arról is mesélnek majd, mit jelent számukra a vásárhelyi származás, miben határozza ez meg a bejárt útjukat, illetve mi az, ami az elköltözésre, itthon maradásra vagy éppen visszatérésre ösztönözte őket, valamint mely tapasztalataikat állítanák a vásárhelyi közösség szolgálatába. „A kerekasztal-beszélgetés egyfajta tapasztalatcsere, ötletműhely, de mindemellett olyan informális esemény lenne, ahol a vásárhelyiség és a városhoz kapcsolódó élmények és értékek jelentenék a közös pontot.  Ezek által nem csak inspirálni, kezdeményezőkészségre ösztönözni szeretnénk a hallgatókat, hanem a kialakított kapcsolatok által a világban egy úgynevezett „marosvásárhelyiek hálózatát” kívánjuk megalapozni, illetve a jövőben fenntartani és bővíteni” – tudtuk meg a szervezőktől.

Családfakutató, divatújságíró, feltaláló, „vendéglátós”

Többek között előadást tart Buksa Ferenc lelkész, családfakutató, akinek kutatásai a történelmi Marosszék településeihez és Marosvásárhelyhez kapcsolódnak, Nagy-György Borbála, öt éve a magyarországi Glamour divat- és életmódmagazin újságírója életútjáról beszél, a marosvásárhelyi hajléktalanszállón négy éve dolgozó, tapasztalatait megosztó Szabadi Ernő Loránd beszámolója szintén érdekesnek ígérkezik, mint ahogy Puskás Dávidé is, aki bolyaisként a Holdon való élet feltételeiről szóló Holdbázis projektet tervezte meg. Dr. Palatka Károly gasztroenterológus, a Debreceni Egyetem docense az orvosi ranglétra bejárásáról, munkájának eredményeiről és érdekességeiről is beszámol, ám Demeter József, a vásárhelyieknek csak Dömeként ismert Jazz and Blues Klub tulajdonosa is mesél a „vendéglátós” munka érdekességeiről.

Gálaműsor és búcsúreggeli

A már hagyományosnak számító gálaműsor sem marad el a programból, szombaton 17 órától kórus, táncosok, zenekar is szórakoztatja a jelenlévőket, akik rendszerint zsúfolásig megtöltik a Kultúrpalotát.

A világtalálkozó méltó lezárásaként vasárnap 10 órától a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban ünnepi szentmisére kerül sor, majd a Deus Providebit Tanulmányi Ház előterében szervezett búcsúreggelire várják a résztvevőket. A rendezvény minden programjára díjmentes a belépés.

Share Button
Ennyien olvasták: 4322

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.