Központ
2020. február 26. szerda, Géza

Megalakult a Száztagú Székely Férfikórus marosszéki dalcsoportja

Nemes Gyula május 9, 2017 Kultúra

A Száztagú Székely Férfikórus 2014-ben alakult – a székelyudvarhelyiek ötletéből kiindulva – négy kórus együttműködésével: a Székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusából, a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikórusából, a Sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Magyar Férfidalárdájából, valamint a Csíkborzsovai Férfikórus tagjaiból. Létrejöttük óta a kórus Székelyföld több helységében bemutatkozott, 2016 őszén, Marosvásárhelyen is. A közelmúltban elkezdte működését a Száztagú Székely Férfikórus marosszéki dalcsoportja is Marosszéki Harmónia néven, amelynek alapító elnökét, Bereczki Sándort a megalakulás körülményeiről kérdeztük.

Bereczki Sándor marosszentgyörgyi vállalkozó első alkalommal 2016. október 23-án, a VII. Székelyföld Napok zárórendezvényén Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes székhelyén találkozott a Száztagú Székely Férfikórussal.

Felháborodás, de tenni akarás!

„Életem egyik legkínosabb pillanatait éltem át akkor. Voltak előző ismereteim a négy alkotókórus gazdag és értékes tevékenységéről külön-külön, hallottam a Száztagú Székely Férfikórus szerencsés megalakulásáról 2014-ben, így természetes, hogy nagyon megörvendtem – sok éves kóruséneklési tevékenységgel mögöttem –, hogy láthatom őket. Igyekeztem idejében megjelenni – nagy zsúfoltságra számítva – minél jobb nézőhely elfoglalásának reményében. De – lehet, hogy nem a legsikeresebb szervezés miatt –megdöbbentően kis létszámú közönség gyűlt össze megnézni az előadást. Hozzánk jöttek messziről: nagy tapasztalatú, tiszteletre méltó, türelmes nagyapák, küszködő, merész, büszke édesapák,  bizakodó, nyugtalan, bátor fiatal férfiak.  Felém ezt tükrözték. A kisszámú közönség tapsolt, de én sok keserűséggel a lelkemben, nagyon szégyelltem magam! Ők néhány pillanatnyi kellemetlen meglepetésüket legyőzve, rázendítettek közel száz torokból. Ma is azok a vegyes érzések kavarognak bennem: felháborodás, szégyen, de tenni akarás” – osztotta meg velünk élményeit Bereczki Sándor.

„Megtiszteltetés, hogy marosszéki tagként szolgálhatom a magyar kultúrát!”

A kórus bemutatkozása után Bereczki Sándor bocsánatot kért a dalkar vezetőjétől a marosvásárhelyiek és a marosszékiek nevében, valamint a továbbiakban tartotta a kapcsolatot velük.

„A következő napokban a műsorfüzetükre hirtelen ráírt telefonszámon Varga István úrral tartottam a kapcsolatot. Néhány telefonbeszélgetés után írásban kérelmeztem felvételemet e nemes közösségbe, marosszéki dalos minőségemben. Kérésem elbírálásának kedvező eredményét írásba közölték velem 2016. november 10-én. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Száztagú Székely Férfikórus első marosszéki tagjaként is szolgálhatom a magyar kultúrát” – folytatja Bereczki Sándor.

Ezt követően a férfikórus vezetősége felkérte a marosszentgyörgyi kórustagot, hogy alakítsa meg a marosszéki dalcsoportot. „Kifejezték óhajukat és reményüket, hogy igényt tartanak a kérvényemben már önzetlenül felajánlott munkámra. A pontos cél meghatározása után, kidolgoztam egy általam működtethető forgatókönyvet. Nagy akaraterővel, minden szervezői tapasztalatomat bevetve, gyorsan felismertem vállalásom nagyságát és fontosságát. Nem tagadom, a Jóisten közbenjárását hívtam segítségül és elindultam. A legelején kicsit egyedül éreztem magam, de miután jeles szaktekintélyek meghallgattak és önzetlenül útbaigazítottak, megkerestem Bíró Jenő csejdi lelkipásztort és megkértem, legyen alakuló dalkarunk karmestere. A határozott igen után friss erővel folytattam utamat, de már nem egyedül” – mondta el a továbbiakban a marosszéki dalkar megszervezője.

Jókedvből dalolni hajlandó tagok jelentkezését várják

A következőkben nevet adtak a dalkarnak – Marosszéki Harmónia –, megfelelő próbatermet kerestek, vallási hovatartozás nélkül tagokat toboroztak, alakuló gyűlést tartottak, majd Marosszentgyörgy polgármesterének segítségét kérték, hogy bemutatkozhassanak a nagyközönségnek. Erre meg is került az alkalom a 2017-es Szent György napok keretén belül.

Végezetül még arra voltunk kíváncsiak, hogy mire készülnek a dalkar tagjai és ki lehet a Marosszéki Harmónia tagja.

„Készülünk Székelyudvarhelyre június 10-re a Száztagú Székely Férfikórus első  fellépésére a már teljesebb – mindhárom székelyföldi megyét képviselő – nagy kórussal, ahol szeretnénk Marosszéket méltó módon képviselni. De nagy munkába kezdtünk, ugyanis már meghívásokat kaptunk külföldi alkalmakra is.

Dalkarunkba első sorban kóruséneklési múlttal rendelkező tagok jelentkezését várjuk, a hátralevő idő szűkössége miatt, de nemcsak. Már bíztató a jelentkezők száma. A kottaolvasás ismerete nagyon jó, de nem kizáró jellegű. Egyszóval a magyar kultúrát támogató, jókedvből dalolni hajlandó, fegyelmezett, minden felebarát jelentkezését várjuk nagy szeretettel” – tudtuk meg még Bereczki Sándortól.

Share Button
Ennyien olvasták: 1216

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.