Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Megható dráma Trianon következményeiről

Központ január 16, 2017 Kultúra

Jelenünket meghatározó múltunk

Magyarország 1920-as szétszabdalása most is fájó téma számunkra. A 2002-ben alakult, elsősorban délvidéki gyökerű társulat olyan darabbal állt elő, amely a múlt század húszas éveiben a Kárpát-medencében, a Trianont követő felfordulás és a csonka nemzetállam megerősítésének fájó emlékeit mutatja be Erdélyben és a Székesfővárosban. A világ, amely addig volt, végleg letűnik!

Az Udvari Kamaraszínház immár 15 éves fennállása óta bebizonyította, hogy szükség van rá, egy olyan társulatra, amely a hagyományos értékek és a közös múlt bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektet a történelmi hitelességre is, így minden egyes darabját alapos kutatómunka előzi meg.

Trianon előzményei és következményei kiemelt helyet foglalnak el érdeklődési körükben, ugyanis hitvallásuk szerint az anyaországiak és a történelmi Magyarországon élő magyarok egyaránt magukon viselik az oda vezető útnak és magának a diktátumnak a nyomait. „A határon túl a közbátorságot hozzuk vissza a közéletbe, ugyanis olyan témákat érintünk, amelyekről ott nem túl szerencsés beszélni, például arról, hogyan szakítottál el szülőföldünket a hazánktól” – nyilatkozta Andrássy Attila rendező.

A múlt század történelme

A Fehér szarvas című darab egyik szálon bemutatja, hogy mi történik a magyar úrral és feleségével immár román földön: birtokukat elveszik, udvarházukat kirabolják, kertjüket kifosztják, és zaklatják őket a Siguranta emberei, valamint ezen felbátorodva saját cselédeik is. Míg a második részben már Budapesten járunk, ahol az utolsó magyar király hazatérését készíti elő egy mindenre elszánt csapat.

Érdekes megtapasztalni, átélni az előadás során, hogy egy ilyen fontos történelmi pillanatban is ott van a mindenkori ember életében a szerelem, az ármány, a kémkedés, a féltékenység, és ezek mind hozzájárulnak sorsok tönkretételéhez, vagy éppen azok felemelkedéséhez.

Az előadás végén úgy tűnik, hogy sikerült megalapítani a Fehér Szarvas Társaságot, mindenki ugyanazt szeretné, hogy a fehér szarvas mint jelkép, vezessen a fény felé, de ez csak látszat. Minden szereplő álarcot visel, másnak szeretne látszani, mint ami valójában, és érdekeinek megfelelően váltogatja az álarcát. A megerőszakolt koccint az erőszakolójával, a megvert a kínzójával. És jön a hír: visszatért a király! Ekkor derül ki igazán, hogy ki hová tartozik. Az előadás mondata megsemmisítőleg hat mindenkire: ha az uralkodó látná, hogy mit tettek alattvalói az országával, akkor lehet, hogy ő maga is elmenekülne.

Ki a címben szereplő rejtélyes Fehér Szarvas?

Andrássy Attila rendező a következőképpen fogalmazta meg: „Az az álom, amit a magyarok ősei, a hunok is űztek, és mi magyarok azóta is szüntelen kutatjuk, és amelyben egyszer talán megnyugszik háborgó lelkünk.”

Hogyan lehet akkor is embernek, magyarnak maradni, ha a becsület és a tisztelet értékét arra méltatlanok a távol ködébe taszítják? Merjük-e hinni, hogy van, amit nem vehetnek el tőlünk, mert bennünk, általunk él tovább? – teszik fel a kérdést a színészek. Egy darab, amely gondolkodásra késztet, valamint arra, hogy levegyük álarcainkat, mert az számít igazán, ami alatta van. S mint hajdan Nimród fiait, talán minket is tud vezetni a fehér szarvas.

A darabot hamarosan Marosvásárhelyen is megtekintheti a nagyérdemű.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 772

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.