Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Meglátni a szépet egy szalmaszálban…

Központ június 6, 2017 Kultúra

A hagyomány szolgálatában 

Régen a szalmának nagy hagyománya volt, az asszonyok számára kenyérkereseti lehetőséget is jelentett, rengeteg háznál fonták a kalapokat reggeltől estig. Ennek értéke az idő múlásával egyre halványult, de szerencsére léteznek még kézművesek, akik érzik a fontosságát annak, hogy életben tartsák a szalma „múltját”. Akárcsak az erdőszentgyörgyi születésű, és ott élő Tamási Pál Katalin, akinek életében a szalma fontos szerepet tölt be, valamint precízen és gyönyörűen kimunkált díszeket és órákat készít.

„Erdőszentgyörgyön születtem, itt is élek a nagycsaládommal, tehát felnőttként és kétgyerekes anyaként is élvezem a szülők és a testvéri szeretet melegét. A szalma iránti szeretetem és kapcsolatom már kisgyerekként kialakult, ami a nagyszüleimhez köthető, akik egy tanyán laktak Bözöd és Erdőszentgyörgy között. Gyerekkoromban a vakációkat, hétvégéket ott töltöttem, amit úgy kell elképzelni, hogy nyolc ház volt egy völgyben, villany és gáz nélkül, tehát semmi komfort. Ennek ellenére nagyon szerettem, nagymamám itt készített szalmafonatokat kalapnak”- emlékszik vissza Katalin a régi időkre, azokra a téli, fagyos estékre, amikor bevitték a szalmaköteget a házba, amit le kellett hámozni, ők pedig gyerekként hancúrozhattak benne.

Immár lassan négy éve annak, hogy szalmaképek készítésével foglalkozik, mondhatni, a szalma bekerült az otthonába.  A kísérletezés meghozta eredményét, bár a technikai rész felől nem volt nagy segítsége, így elsősorban magának kellett rájönnie a különböző fortélyokra.

Türelemjáték

Míg a legkisebb, legegyszerűbb dísz elkészítése is minimum egy órát vesz igénybe, addig egy bonyolult kép – a házi teendők mellett – akár napokig is elhúzódhat. Ennek folyamata rengeteg türelmet igényel, ugyanis külön fel kell hasogatni és megvasalni a szalmaszálakat, hogy sima legyen, majd ráragasztani egy papírra, amin ki van rajzolva egy bizonyos minta.

Az igazán felkapott termékek a nemrég megjelent órák, amelyek bármilyen egyedi tematikára kivitelezhetőek. „Úgy érzem, hogy az emberek kezdenek ragaszkodni a népi motívumokhoz, ez kelti fel igazán az érdeklődésüket. Különösen a magyar népi motívumok, ezen kívül pedig az állatos minták”- mondja.

Természet adta csoda

Katalin szívesen ellátogat a város- és falunapokra, illetve kisebb-nagyobb rendezvények meghívásainak is örömmel tesz eleget, például nemrég jött haza a budapesti Székely Fesztiválról, ahol csodálkozva fogadták alkotásait. „Igaz, hogy sokan nem ismerik fel, fának vagy nádnak nézik, ezért mindig viszek magammal egy jó marék szalmát”- mondja nevetve.

Ma már az emberek elfeledkeznek megállni a „szép” előtt, Katalin azt üzeni mindenkinek, hogy merjék meglátni a szépet egy szalmaszálban is, és bátorítsák a gyerekeket a kézművesség szeretetére. „Ajánlom, mert a szalma természetes, azok számára, akik ebből éltek, az Isten ajándéka volt. Minden darab nagy szeretettel készült, nagyon fontos, hogy az ember szeresse azt, amivel foglalkozik”- mondja.

A továbbiakra nagy tervek nincsenek, bár ötlet annál is több. „Nem szeretek tervezni, minden alakul szépen, a maga módján, de folytatni fogom, amit elkezdtem, mert örömöt és megnyugvást jelent számomra. Úgy vagyok ezzel, hogy amikor egy darabig abbahagyom, kéri a „lelkem”, hogy folytassam” – mondja befejezésül Tamási Pál Katalin.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 875

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.