Központ
2020. január 23. csütörtök, Rajmund, Zelma

Muzeális gyapjúfeldolgozó üzem

Bodnár Erika április 7, 2016 Kultúra

SzekelyGyapjuCsalad

Több száz éves múltra visszatekintő gyapjúfeldolgozó üzem működik Maros megyében, Kibéden. Az első írásos emlékek a XIX. század első feléből maradtak fent, amik említést tesznek bizonyos vízimalmokról. Ezek közül is a „középsőt” kezdte el felújítani a századelőn Szilveszter György, akinek az unokái, László és György a mai napig családi vállalkozásként működtetik az üzemet.

Fésű

Fésű

takarók-szövőgép

A gyapjúfeldolgozás a gyapjú mosásával kezdődött, amit kézzel végeztek folyóvízben. A mosás után az anyagot megszárították, ezután láttak neki a feldolgozásnak, ami teljes egészében kézi folyamat volt a bontás-tépéstől kezdve egészen a fonás-szövésig. Az első eszközök, amiknek a munka megkönnyítése volt a célja, fából készültek, ám ezek még mindig emberi erővel működtek. A malom segítségével ezeket az eszközöket később vízenergiával működtették, majd az ipar fejlődésével és a technikai vívmányok modernizálódásával villamosenergia váltotta fel a vízi energiát.

Szövőszék

Szövőszék

Fonógép, ami a készre sodorja a gyapjú szálat

Fonógép, ami a készre sodorja a gyapjúfonalat

A gyapjúüzem vásárlói köre igen változatos, szerte a világból érkeznek, egyes termékeik Amerikába, Németországba, de Japánig is eljutottak, ahol egy dizájner készített az általuk szövött finom gyapjúszövevényekből táskákat, amiknek hatalmas sikere volt a távol-keleti országban.

fésű2

Fésű

 

Felvetőgép. Láncfonal készül rajta

Felvetőgép. Láncfonal készül rajta

 

láncfonal

Láncfonal

Az üzem népszerűségét növeli, hogy egyes gépeket még a múlt század elején építették, az újabbakat pedig régi alkatrészek felhasználásával állították újra munkába, ezeket a mai napig maguk javítják: Szilveszter László, a gépészmérnök unoka és bátyja Szilveszter György. A feleségek, Anna és Ilona is a gyapjúval dolgoznak, rajtuk kívül még három munkást tart el a muzeális gépekkel működő kisüzem. Szilveszter Anna textilmérnök, az ő keze és szeme munkáját dicsérik a különféle takarók és szőnyegek mintái, valamint a szövési technikák változatos formavilága.

Előfonógép

Előfonógép

párna4

takitorony

 

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1430

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.