Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Nagy sikernek örvend Marosvásárhelyen a My fair lady

Központ január 10, 2013 Kultúra

Nagy sikernek örvend
Marosvásárhelyen a My fair lady

myfl

A My fair lady premierjét 1956-ban tartották New Yorkban. A Broadway egyik legsikeresebb produkciója volt, a kritikusok „tökéletes musicalnek” nevezték. A bemutatót követő néhány évben közel háromszázezerszer adták elő. 1964-ben George Cukor sokszoros Oscar-díjas filmet rendezett belőle, Audrey Hepburn és Rex Harrison főszereplésével. A musical forgatókönyve George Bernard Shaw ír drámaíró Pygmalion című művéből készült.

A történet Henry Higgins fonetikaprofesszor és Eliza Doolittle virágáruslány egymásra találásáról szól. A két főszereplő két külön világot képvisel, a professzor a magas kultúra képviselője, míg a szokatlan akcentussal beszélő lány épp ennek az ellentéte. A világhírű musicalt Marosvásárhelyen a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata szilveszter estéjén vitte először színre, és azóta is nagy sikernek örvend. Ezzel kapcsolatban a társulat művészeti igazgatóját, Keresztes Attilát kérdeztük:

– Az előadás különlegessége és érdekessége, hogy a Tompa Miklós Társulat a filharmóniával együttműködve viszi színre a musicalt. Kinek volt az ötlete az együttműködés?

– Az ötlet tőlem származik, én már más városokban rendeztem hasonló musicaleket. Az a véleményem, ha egy színház ennek a műfajnak a színrevitelét választja, akkor van egy minőségi korlát, amit át kell lépni.

– A darabot a múlt év utolsó napján mutatták be. Azóta hányszor játszták még és milyenek a visszajelzések a közönség részéről?

– Az idén már háromszor játsztuk, másodikán, ötödikén, és hatodikán is teltházas előadásunk volt. Én úgy érzékelem, hogy nagyon nagy a sikere a produkciónak, eddig csak pozitív visszajelzés érkezett a nézőközönség részéről.

– Ha a Kis herceg című előadásra gondolunk, amelyet Illyés Kinga színművésznő több mint százszor játszott, mit gondol, a My fair lady iránt is ekkora lesz az érdeklődés?

– Illyés Kinga művésznő más városokban is fellépett, nemcsak Marosvásárhelyen, és gondolom így sikerült neki elérnie ezt a sikert. A My fair lady egy nagyszínpadi előadás, és a mi nézőterünk 600 férőhelyes. Én úgy vélem, hogy itt, Marosvásárhelyen legalább 20 alkalommal telt ház előtt léphetünk színpadra ezzel a darabbal. Ha nem lankad az érdeklődés, akár 25 alkalommal is előadhatjuk.

– Ki a bemutatott musical rendezője, és kik szerepelnek benne?

– A musical rendezője az előző évadok Platonov és Bölcs Náthán című előadásait jegyző Harsányi Zsolt. A szereplők pedig a következők: Varga Andrea (Eliza Doolittle), Bokor Barna (Henry Higgins), Tollas Gábor, Gáspárik Attila, Lőrincz Ágnes, Galló Ernő, Fülöp Beáta, Moldován Orsolya, Benedek Botond, Barabási Tivadar, Benő Kinga, Antalka Gergő, Meszesi Oszkár, Korpos András, Ördög Miklós Levente, Rózsa László, Csata Zsolt, László Csaba, Somody Hajnal, Szabadi Nóra, Mészáros Ibolya, Bartha László Zsolt, Keresztes Ágnes és Magyari Izabella. Érdekességként említem, hogy ebből két színésszel most ismerkedhetett meg a vásárhelyi közönség, ugyanis Varga Andreának és Lőrincz Ágnesnek ez az első darabja ebben a színházban. Ugyanakkor Galló Ernő is az idei évadban szerződött Marosvásárhelyre, de őt már láthatta a közönség a Kőműves Kelemenben, valamint a Rómeó és Júliában.

– Mennyire költséges egy ilyen darab színrevitele?

– Nem sokkal, mint egy bármilyen más darabé. Ami többletet jelent az, hogy van 120 jelmez és harminc zenész. Azt még meg kell jegyeznem, hogy ez nem egy koprodukció a filharmóniával. A filharmónia zenészeit szerződtettük erre az előadásra.


Share Button
Ennyien olvasták: 461

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.