Központ
2020. július 16. csütörtök, Valter

Pályázati munkákat várnak a IV. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Központ február 1, 2016 Aktualis, Kultúra

A Kovászna megyei önkormányzat székhelyén tartott sajtótájékoztatón a szervezők közölték, március 25-ig várják romániai és külföldi művészek jelentkezését – olvasható a Kovászna megyei önkormányzat közleményében.
Siklódi Zsolt kurátor elmondta: a kiírás nem tesz különbséget a hagyományos és a modern sokszorosító grafikai eljárással készült alkotások között, a benevezés egyedüli feltétele, hogy a műveknek az elmúlt két évben kellett elkészülniük. Újítást jelent, hogy a pályamunkák digitális reprodukcióját közvetlenül a rendezvény honlapjára – www.grafikaiszemle.ro – lehet feltölteni.
Az alkotók legtöbb három művel nevezhetnek be. A pályázatra kizárólag egyéni alkotók – hivatásos képzőművészek és képzőművészeti egyetemi hallgatók – jelentkezhetnek. Előzsűrizés után választják ki azokat a munkákat, amelyekből elkészül a IV. Székelyföldi Grafikai Biennále kiállítása. A tárlatot a Székelyföld Napokon nyitják meg októberben a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A résztvevők a kétezer eurós fődíj mellett három, egyenként ezereurós díjat nyerhetnek.
Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke úgy vélte, hogy Székelyföldet elsősorban kulturális értéke határozza meg, és a biennálét a székelyföldi identitáserősítő rendezvények egyik alappillérének nevezte. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint jó látni, hogy a rendezvény erősödik. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja úgy vélte, hogy a biennále Székelyföld nemzetközi hírnevét erősíti, és közölte, hogy a főkonzulátus különdíjat ajánlott fel.
A Székelyföldi Grafikai Biennále 2010-ben jött létre a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont és a Kovászna Megyei Művelődési Központ kezdeményezésére. Az előző három alkalommal 41 országból több mint 900 pályamunka érkezett.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 726

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.