Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Havazás
Hétfő
Havazás
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Sikeres román filmek a 25. Alter-Native-on

Központ október 24, 2017 Kultúra

Idén is gondoskodtak az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezői arról, hogy – az új magyar játékfilmek mellett – a román filmipar legfrissebb és legsikeresebb alkotásait is elhozzák közönségüknek a marosvásárhelyi Kultúrpalotába. Érdemes hát átböngésznie a november 8-a és 12-e között zajló szemle programját annak, aki kíváncsi a hazai filmgyártás idén legtöbbet emlegetett címeire.

Fixer

Természetesen idén sem maradhat ki a fesztivál programjából az a film, amelyet Oscar-díjra jelölt Románia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Adrian Sitaru Fixeur című filmjéről van szó, amely Radu történetét meséli el, aki a France Press hírügynökség bukaresti gyakornoka, és riporter szeretne lenni. Lehetősége nyílik, hogy bebizonyítsa rátermettségét, amikor egy Franciaországból hazatoloncolt kiskorú prostituált lány történetére bukkan. A téma boncolgatása közben Radu rájön, hogy munkamódszere megkérdőjelezhető… A főbb szerepekben Sorin Cociș, Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni és Cristian Ilinca látható.

Láthatja még a közönség az Arany Medve díjas Poziția copilului (Anyai szív) rendezője, Călin Peter Netzer legújabb, Ana, mon amour című filmjét is, amelyet idén a legjobb vágásért járó Ezüstmedve Díjjal tüntettek ki. Íme egy kis ízelítő a filmből: Toma az egyetemen ismerkedik meg Anával. Hamar összejönnek, de kapcsolatuk nemsokára a világ elleni harccá válik. Egy gyermekkori trauma miatt Anát folyton pánikroham kapja el, Toma pedig vállalja mellette az őrangyal szerepét. Bár úgy tűnik, ura a kapcsolatnak, néhány év múlva arra ébred, hogy egy olyan nőhöz van láncolva, akit nem ért meg, és folyamatosan a megmentésével foglalkozik. Toma szerepét Mircea Postelnicu játszza, Anát Diana Cavallioti alakítja.

Szerepel még a programban a nemzetközi kritikusok által a román filmgyártás nagy reménységének tartott Radu Jude Ţara moartă (Halott ország) című dokumentumfilmje is. Az Aferimmel Ezüstmedve Díjat nyert Jude legújabb produkciója pozitív kritikát kapott az idei Locarnói Filmfesztiválon, a hazai mozikban augusztus végén kezdték el vetíteni. Az antiszemitizmus romániai kibontakozásáról és elterjedéséről szóló film kizárólag fényképekből állt össze, Costică Acsinte sloboziai fotográfus hagyatékából válogatott össze a rendező több mint 500 képet.

Alexandru Solomon Ouăle lui Tarzan (Tarzan tojásai) címet viselő alkotásának műfaja szintén dokumentumfilm. A produkciót beválogatták idén Csehország legfontosabb szemléje, a Karlovy-Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A film azt az abháziai kutatóintézetet mutatja be, amelyet azzal a céllal létesítettek a szovjetek az 1920-as években, hogy hozzanak létre egy ember-majom hibridet.

Szerepel még az Alter-Native idei kínálatában Daniel Sandu Un pas în urma serafimilor (Egy lépés az angyalok mögött) című filmje, valamint Cristi Iftime Mariţa (Marica) című alkotása is, amelynek az idei Karlovy Vary-i fesztiválon volt a világpremierje, a romániai mozikban pedig december 1-jétől lesz látható.

A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

 

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, a Jazz&Blues Club, az Office Sajtóklub; főtámogatók: a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Román Nemzeti Filmintézet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány; szponzorok: Leco, Groupama Asigurări, Lasprom, Phoneprest, Net Conf, Multinvest, Alton Group, CaroComp, Toyota Euro-Car Trading; médiapartnerek: All about Romanian Cinema, Cinefan, Filmtett, Maszol.ro, KissFM, Népújság, Vásárhelyi Hírlap, Marosvásárhelyi Rádió, Erdély Fm, Erdély TV, Rádió GaGa, Zi de Zi, Ziarul de Mureş, Punctul.

Share Button
Ennyien olvasták: 200

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.