Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

„Szenvedély nélkül nem megy”

Központ április 18, 2017 Kultúra

Kreatívnak lenni, sajátos elképzelésekkel: csodálatos adottság; viszont ezt kibontakoztatni, megmutatni a nagyvilágnak, rengeteg munkát és kitartást igényel. Akárcsak a marosvásárhelyi születésű Brassay B. Kinga, a Művészeti Líceum egykori diákjának esetében, akinek munkáiról nemcsak az egyediség, hanem az odaadó munka is tükröződik. Egy sokoldalú dizájner, aki jelenleg a belsőtervezésben, illetve könyvek illusztrálásában leli örömét.

 

Mint a legtöbb kezdő művész esetében, sok évvel ezelőtt Kinga pályafutása is döcögve indult be, sokáig kereste a helyét, és azt, hogy mivel is szeretne foglalkozni. Gyerekkori álma a ruhatervezés volt, de annak idején a Művészeti Líceumban ilyen szak még nem létezett, csak később az egyetemen. Először a budapesti Kossuth kiadó kérte fel, hogy könyveket illusztráljon, majd ezt követően nyitott Marosvásárhelyen egy ruhaboltot a Bolyai utcában, és kezdett el enteriőröket tervezni. „Elsőként az enyémet, majd a szomszéd üzletet, és így kezdődött a belsőtervezés… Eközben saját készítésű, egyedi ékszereket gyártottam, és megszületett saját brandem, a King Ring Jewelry. Divatbemutatókon és -fotózásokon vettem részt az ékszereimmel, a My Fair Lady színdarabhoz pedig én készítettem a nyakékeket” – meséli a pályakezdésről a művész. Ezt követte a színház világa, ahol belekóstolhatott a jelmeztervezés, valamint a színházi világ rejtelmeibe, majd kislánya születése után újra a belsőtervezés került középpontba.

„A lényeg: nyitottnak lenni, és mindig figyelni, megfigyelni!”

„A rajzolás gyerekkori hobbim, a művészet mindig is meghatározta az életem, hiszen művész családban nőttem fel, édesapám fotóművész, nagymamám festőművész volt. Mikor a marosvásárhelyi Művészeti Líceumba kerültem, életre szólóan rányomta bélyegét az életemre, amit a mai napig szívesen emlegetek. A mindennapos műtermi festészet, rajz, szobrászat, művészettörténeti órák egy olyan pluszt adtak, ami elkísér egész életünk során. Megtanultuk meglátni a rohanó világban a falevélben is a szépséget, amibe más csak belerúg és továbbmegy. Attól kezdve már másképp láttuk a világot… Nagyon sokat tanultam az akkori híres képzőművész tanáraimtól, Barabás Éva festőművész, Hunyadi Mária textilművész, Gyarmati János szobrásztól”- meséli.

 

A kitartó munka meghozza gyümölcsét

Kinga életében az alkotás mindennapi „rutin”, hiszen szinte nem telik úgy el nap, hogy ne alkosson valamint, legyen az bármilyen pici. Ez az, ami boldoggá teszi. „Ha főzök, vagy sütők, azt is szeretem kreatívan prezentálni, úgy a terítést, mint magát az ételt. A kreativitást a szürke mindennapokba is be lehet vinni, ami szebbé, színesebbé teszi őket” – mondja.

Kinga rengeteg helyen megfordult már a világban, újabban kanadai rezidens lett, de eközben is próbál olyan munkákat elvállalni, amiben látja az alkotás lehetőségét, és ami kihívást jelent számára. „Mivel nem tudni, mikor hol vagyok, sokszor nehéz kialakítani egy állandó klientúrát. Sokszor Murphy törvénye szerint, akkor adódtak lehetőségek, amikor épp elutazni készültem. Jelenleg a legkönnyebben a világhálón lehet megtalálni, a mai internet adta világban, már nem lehetetlen határokon és tengereken túlról való dolgozás sem. Ez épp egy kanadai belsőterv munkám” – magyarázza.

Készülődés a húsvétra

„A húsvéti dekoráció nálunk elmaradhatatlan, amit minden évben másképpen rendezek el, azaz mindig kombinálom új szerzeményekkel. Ez már szakmai ártalom részemről, de örömet ad. Tavaly többek között az asztali terítékhez nyuszikat is hajtogattunk szalvétából a lányommal. A friss tavaszi virágcsokor is nagyon feldobja a lakás hangulatát, egy hosszú és szürke tél után. Akár házilag is lehet alkotni egy tavaszi virágkompozíciót, nem muszáj virágüzletben vagyonokat költeni rá. Hagyom a gyerekemet tojást festeni, ami nagy élvezettel tölti el. Ezt ajánlanám minden kisgyerekes édesanyának. Meglepően érdekes és szép eredmények születhetnek.” – meséli Kinga, aki azt üzeni minden háziasszonynak, hogy mindamellett főzzenek finomakat és üljön össze a család. „Annyit rohanunk a mindennapokban, hogy legalább ünnepekkor lassítsunk a tempón és figyeljünk egymásra. Legtöbbször a háziasszonyokon múlik, hogy összetartsák a családot, és ez legjobban egy finom ebéd alkalmával valósulhat meg. Ez is egy ilyen alkalom lehet”- zárta sorait.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1186

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.