Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Tájak és emberek

Központ szeptember 22, 2011 Kultúra

Tájak és emberekMikoistvan

Parasztos ízlést tükröző festménykiállítás megnyitójának adott otthont a Philothea Klub, szeptember 15-én. Miklós István (Indián) csíkszeredai festőművész első ízben mutatta be a marosvásárhelyi nagyközönség számára az elmúlt néhány év gyümölcsét. A háromgyerekes családapa szinte napi rendszerességgel ecsetet vagy fényképezőgépet ragad, hiszen a Székelyföldön tett kirándulásai folyamatosan inspirálják.

 

Főállásban tetoválóművész

A művész, akit mindenki Indián név alatt ismer, immár hét éve a Romániai Profi Tetoválók Szövetségének tagja, ugyanis mindennapi kenyerét tetoválással szerzi. Elmondása szerint rövid idő alatt sikerült összekapcsolnia a festészetet a tetoválással: „Csíkszeredában egyedül én tetoválok, és bizony már előfordult, hogy nemet mondtam különböző halálfejek bőrbe varrásának, ugyanis azt nem tartom esztétikusnak. Munkáim során igyekszem a festészet által megtanult motívumokat is felhasználni, amelyek elnyerték klienseim tetszését is” – magyarázta Miklós István.

m2


Pasztell, akril- és olajfestés

Mint ahogy azt a Vásárhelyen kiállított alkotások is bizonyítják, a művész fölöttébb kedveli az erdélyi tájak, a falusi élet pontos ábrázolását. Ugyanakkor jut idő absztrakt festmények elkészítésére is, de a székelyföldi fenyőfák mindig közelebb álltak a szívéhez: „Szinte minden képem tartalmaz fenyőfákat. Alkotásaimat pasztellel, akrilfestékkel és olajjal festem, de használom az úgynevezett airbrush (légecset) technikát is. A Székelyföldön nőttem fel, a természet az, ami elsősorban inspirál. Bármerre járok, fényképezek, majd azok segítségével vászonra festem mindazt, amit látok” – mesélte. Indián iskolás korában ragadt először ceruzát, amikor tanárairól készített karikatúrákat. Időközben elvégzett egy 3 éves grafikai és festészeti képzést, a gyímesfelsőloki Timár Károly tanítványaként.

m1


Örökölt tehetség

Miklós István családjában már többen is ecsetet vagy grafitot ragadtak, hogy ábrázolják mindazt, ami bennük van. Talán innen örökölte festői vénáját, sőt a jelek szerint középső lánya is egyre inkább hajlik a művészetek felé. Bár előfordul, hogy séta közben is vázlatokat készít, családja teljes mértékben támogatja a művészt és amennyiben tehetik, kiállításai megnyitóin is jelen vannak.

– Már tudom, ha szabadságra megyünk, akkor is rajzolgat, fotózgat. Minket egyáltalán nem zavar ez, sőt nagyon büszkék vagyunk rá. Ha valamelyik kiállításán elfogynak festményei, mindig van, amivel helyettesítse azokat – összegzett Indián felesége, Laura.

Miklós István Tájak és emberek című kiállítása szeptember 27-ig látogatható a Philothea Klubban (Kossuth utca 2. szám).  

 Kiállítások

 

Csíkszereda, Royal Étterem – 2007-től állandó

Csíkpálfalva, Kultúrotthon – 2008.

Gyímesfelsőfok, Lépések Alapítvány kiállítóterme – 2009, 2011.

Csíkszereda, Ave Art Galéria – 2009.

Csíkszereda, Turul Panzió – 2009.

Csíkszereda, Anna Panzió – 2009-től állandó

Csíkszereda, Csíki Panoráma Panzió – 2009.

Csíkszépvíz, Kishavas Panzió – 2009-től állandó

Székelyudvarhely, Városi Könyvtár – 2009.

Parajd, Városi Kultúrotthon – 2009.

Csíksomlyó, Kalot Egyesület – 2010.

Csíkszereda, Négy Bölcs Sintér Kávéház – 2010.

Csíkszengyörgy, Kultúrotthon – 2011.

Barót, Kultúrház – 2011.

Szentegyháza, Kisgaléria – 2011.

Székelyudvarhely, Városi Könyvtár – 2011 (Molnár Attilával)

Bögöz, Kultúrotthon – 2011.

Sepsiszentgyörgy, Unitárius Egyházközség – 2011 (Kis Dániellel)

Barót, Gyulai Liviu Könyvtár – 2011 (Fotó kiállítás)

Gyergyószentmiklós, Városi Könyvtár – 2011.

Marosvásárhely, Philothea Klub – 2011.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1344

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.