Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Szerda
Eső
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Természetjáró Múzeum megnyitását tervezik Marosvásárhelyen

Nemes Gyula május 2, 2015 Kultúra

Hints Zoltán 1973-ban született Marosvásárhelyen. Az elemi iskolát szülővárosában végezte, majd a dicsőszentmártoni líceumban érettségizett. 1994-ben a kaposvári agráregyetem állattenyésztési szakán szerzett oklevelet, illetve 1998-ban Kolozsváron közgazdaságtanból diplomázott. Ezt követően főkönyvelőként dolgozott mezőbándi és gernyeszegi bútorgyártoknál. 10 évvel ezelőtt szakfelügyelőként nyert alkalmazást az újonnan alakult Barlangi- és Hegyimentő Szolgálatnál, amely a Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozik. Hints Zoltántól a mentőszolgálat és az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) tevékenysége, illetve egy természetjáró múzeum létrehozásának tervei felől érdeklődtünk.

Hints 2

Hints Zoltán, a Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat szakfelügyelőjének elmondása szerint a mentőszolgálat fő feladatai: a turista tevékenységek során bekövetkező balesetek megelőzése és a turista útvonalak karbantartása, ellenőrzése. Ezenkívül igen fontos számukra a szakma és a szolgálat népszerűsítése, elsősorban szórólapok és az internet segítségével, de gondoskodnak az utánpótlás biztosításáról is. Jelen pillanatban hat alkalmazott és 21 önkéntes tevékenykedik a mentőszolgálat kötelékében Marosvásárhelyen, illetve a szovátai és a palotailvai munkacsoportoknál.

Természetjárás, természetvédelem és honismeret

Hints Zoltán tagja az Erdélyi Kárpát-Egyesületnek is. Arra kértük, vázolja, mit kell az egyesületről tudnunk, valamint azt, hogy ki lehet ennek tagja.

„Az EKE 1891-től működik, a kommunista időszakban évekig szünetelt, de akkor is volt tevékenysége, csak nem hivatalos keretek közt. Én 1991-től vagyok tagja az egyesületnek, amelynek három fő tevékenysége: a természetjárás, a természetvédelem és a honismeret. Teljesen önkéntes alapon működik, a tagok szerveznek tevékenységeket a nagyközönség vagy csak az egyesületi tagok részére. Több féle túrán lehet részt venni az év folyamán: fotós-, kerékpár-, néprajzi-, honismereti-, magashegyi-, barlangásztúrák, valamint gombales, madárles és így tovább. Ezeken kívül minden évben megszervezésre kerül a Vándortábor, amelyen 1500-2000 részvevő szokott összegyűlni elsősorban Erdélyből, de manapság egyre több a magyarországi érdeklődő. Az EKE-nek minden erdélyi megyében, több településen vannak osztályai, ahová bárki jelentkezhet, aki tag szeretne lenni, a feltétel csak annyi, hogy vegyen részt a tevékenységeken. Turista-folyóirata is van az egyesületnek, amelynek címe Erdélyi Gyopár, ezt is ajánlom minden érdeklődő szíves figyelmébe, aki többet szeretne megtudni Erdély szépségeiről, akinek fontos a hagyomány és a honismeret, és akinek szívügye a környezet- és természetvédelem” – mondta el lapunknak Hints Zoltán.

Hints 1

A hajdani Kárpát Múzeum Mátyás király szülőházában működött

Tervben van egy Természetjáró Múzeum létrehozása Marosvásárhelyen, amelynek egyik gyűjtője, szervezője Hints Zoltán. Ezért a továbbiak során arra kértük, ismertesse a múzeum megszervezésének, létrehozásának előzményeit, illetve milyen tervekkel láttak hozzá a munkához.

„A Kárpát Múzeum 1902-ben alakult meg Kolozsváron, Mátyás király szülőházában, amelynek a természetrajzi és néprajzi értékeink bemutatása volt a célja. Ez 1945 után megszűnt, a kommunisták bezárták, az összegyűjtött anyag eltűnt, szétszórták. Ez lenne az előzmény, ebből az ötletből kiindulva sikerült a Maros Megyei Múzeum segítségével 2009 júliusában egy Természetjáró Múzeum jellegű kiállítást megnyitni a marosvásárhelyi Néprajzi Múzeumban. A kiállításnak nagy sikere volt, jó volt a fogadtatás, így 2009 nyarán Dicsőszentmártonban is bemutatkoztunk, majd novemberben a marosvásárhelyi várba állítottuk ki a tárgyainkat. Egy kis szünet után 2011-ben újabb, bővebb kiállítást nyitottunk meg a várban, ahol sikerült hat termet megtöltenünk. A kiállított tárgyak nagy része magángyűjteményekből származott. Tudomásom szerint ilyen jellegű múzeum hozzánk legközelebb Budapesten van a Sport Múzeum keretén belül, ők is támogatták az elképzelésünket. A tárlat anyagának nagy része: jelvények, kitűzők, oklevelek, botveretek, korabeli fényképek, túrafelszerelési tárgyak, természetjáró tagsági könyvek, egyesületi dokumentumok, amelyek most a Maros Megyei Múzeum egyik raktárában várják egy állandó Természetjáró Múzeum létrehozását. Ezt a múzeumot jövő évben tervezzük megnyitni, természetesen a Maros Megyei Múzeum keretén belül a mentőszolgálat és az EKE hathatós segítségével” – tudtuk meg a hegyimentő szolgálat munkatársától.

Lelkes amatőrként, Hints Zoltán családfakutatással is foglalkozik. Végezetül még afelől érdeklődtünk, hogy milyen eredményeket ért el ezen a terén.

„A családfakutatást hobbiszinten művelem. Kezdetben a szűk családom, a Hints család története érdekelt. Felmenőim a 18. század során telepedtek meg Marosvásárhelyen, a család több jeles jogászt, orvost adott a városnak az idő folyamán. Aztán annyira belemerültem ebbe a kutatásba, hogy szinte mindennapjaim részévé vált. Egyre tágítottam a kört, ma már minden olyan család története érdekel, akik rokoni, leányági kapcsolatba kerültek a Hints családdal. A kutatásba később a feleségem is bekapcsolódott, annyira, hogy ebből írta az államvizsga-dolgozatát” – zárta az amatőr kutató.

Share Button
Ennyien olvasták: 536

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.