Kultúra

Természetjáró Múzeum megnyitását tervezik Marosvásárhelyen

Hints Zoltán 1973-ban született Marosvásárhelyen. Az elemi iskolát szülővárosában végezte, majd a dicsőszentmártoni líceumban érettségizett. 1994-ben a kaposvári agráregyetem állattenyésztési szakán szerzett oklevelet, illetve 1998-ban Kolozsváron közgazdaságtanból diplomázott. Ezt követően főkönyvelőként dolgozott mezőbándi és gernyeszegi bútorgyártoknál. 10 évvel ezelőtt szakfelügyelőként nyert alkalmazást az újonnan alakult Barlangi- és Hegyimentő Szolgálatnál, amely a Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozik. Hints Zoltántól a mentőszolgálat és az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) tevékenysége, illetve egy természetjáró múzeum létrehozásának tervei felől érdeklődtünk.

Hints 2

Hints Zoltán, a Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat szakfelügyelőjének elmondása szerint a mentőszolgálat fő feladatai: a turista tevékenységek során bekövetkező balesetek megelőzése és a turista útvonalak karbantartása, ellenőrzése. Ezenkívül igen fontos számukra a szakma és a szolgálat népszerűsítése, elsősorban szórólapok és az internet segítségével, de gondoskodnak az utánpótlás biztosításáról is. Jelen pillanatban hat alkalmazott és 21 önkéntes tevékenykedik a mentőszolgálat kötelékében Marosvásárhelyen, illetve a szovátai és a palotailvai munkacsoportoknál.

Természetjárás, természetvédelem és honismeret

Hints Zoltán tagja az Erdélyi Kárpát-Egyesületnek is. Arra kértük, vázolja, mit kell az egyesületről tudnunk, valamint azt, hogy ki lehet ennek tagja.

„Az EKE 1891-től működik, a kommunista időszakban évekig szünetelt, de akkor is volt tevékenysége, csak nem hivatalos keretek közt. Én 1991-től vagyok tagja az egyesületnek, amelynek három fő tevékenysége: a természetjárás, a természetvédelem és a honismeret. Teljesen önkéntes alapon működik, a tagok szerveznek tevékenységeket a nagyközönség vagy csak az egyesületi tagok részére. Több féle túrán lehet részt venni az év folyamán: fotós-, kerékpár-, néprajzi-, honismereti-, magashegyi-, barlangásztúrák, valamint gombales, madárles és így tovább. Ezeken kívül minden évben megszervezésre kerül a Vándortábor, amelyen 1500-2000 részvevő szokott összegyűlni elsősorban Erdélyből, de manapság egyre több a magyarországi érdeklődő. Az EKE-nek minden erdélyi megyében, több településen vannak osztályai, ahová bárki jelentkezhet, aki tag szeretne lenni, a feltétel csak annyi, hogy vegyen részt a tevékenységeken. Turista-folyóirata is van az egyesületnek, amelynek címe Erdélyi Gyopár, ezt is ajánlom minden érdeklődő szíves figyelmébe, aki többet szeretne megtudni Erdély szépségeiről, akinek fontos a hagyomány és a honismeret, és akinek szívügye a környezet- és természetvédelem” – mondta el lapunknak Hints Zoltán.

Hints 1

A hajdani Kárpát Múzeum Mátyás király szülőházában működött

Tervben van egy Természetjáró Múzeum létrehozása Marosvásárhelyen, amelynek egyik gyűjtője, szervezője Hints Zoltán. Ezért a továbbiak során arra kértük, ismertesse a múzeum megszervezésének, létrehozásának előzményeit, illetve milyen tervekkel láttak hozzá a munkához.

„A Kárpát Múzeum 1902-ben alakult meg Kolozsváron, Mátyás király szülőházában, amelynek a természetrajzi és néprajzi értékeink bemutatása volt a célja. Ez 1945 után megszűnt, a kommunisták bezárták, az összegyűjtött anyag eltűnt, szétszórták. Ez lenne az előzmény, ebből az ötletből kiindulva sikerült a Maros Megyei Múzeum segítségével 2009 júliusában egy Természetjáró Múzeum jellegű kiállítást megnyitni a marosvásárhelyi Néprajzi Múzeumban. A kiállításnak nagy sikere volt, jó volt a fogadtatás, így 2009 nyarán Dicsőszentmártonban is bemutatkoztunk, majd novemberben a marosvásárhelyi várba állítottuk ki a tárgyainkat. Egy kis szünet után 2011-ben újabb, bővebb kiállítást nyitottunk meg a várban, ahol sikerült hat termet megtöltenünk. A kiállított tárgyak nagy része magángyűjteményekből származott. Tudomásom szerint ilyen jellegű múzeum hozzánk legközelebb Budapesten van a Sport Múzeum keretén belül, ők is támogatták az elképzelésünket. A tárlat anyagának nagy része: jelvények, kitűzők, oklevelek, botveretek, korabeli fényképek, túrafelszerelési tárgyak, természetjáró tagsági könyvek, egyesületi dokumentumok, amelyek most a Maros Megyei Múzeum egyik raktárában várják egy állandó Természetjáró Múzeum létrehozását. Ezt a múzeumot jövő évben tervezzük megnyitni, természetesen a Maros Megyei Múzeum keretén belül a mentőszolgálat és az EKE hathatós segítségével” – tudtuk meg a hegyimentő szolgálat munkatársától.

Lelkes amatőrként, Hints Zoltán családfakutatással is foglalkozik. Végezetül még afelől érdeklődtünk, hogy milyen eredményeket ért el ezen a terén.

„A családfakutatást hobbiszinten művelem. Kezdetben a szűk családom, a Hints család története érdekelt. Felmenőim a 18. század során telepedtek meg Marosvásárhelyen, a család több jeles jogászt, orvost adott a városnak az idő folyamán. Aztán annyira belemerültem ebbe a kutatásba, hogy szinte mindennapjaim részévé vált. Egyre tágítottam a kört, ma már minden olyan család története érdekel, akik rokoni, leányági kapcsolatba kerültek a Hints családdal. A kutatásba később a feleségem is bekapcsolódott, annyira, hogy ebből írta az államvizsga-dolgozatát” – zárta az amatőr kutató.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.