Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Újabb díj a vásárhelyi divattervezőnek

Pál Piroska június 3, 2019 Kultúra

Társadalmi üzenetet hordozó ruhák

Ferencz Borbála 24 éves, vásárhelyi divattervező az elmúlt két-három évben igencsak nagy szépszerűségre tett szert az ország és Magyarország divatvilágában. Darabjait már közismert influencerek is viselik, most pedig a Romanian Design Weeken is díjat vehetett át dizájn kategóriában.

„Mindenképp nagy megtiszteltetés, nagyon örültem, hogy az én munkámra is esett a választás, hiszen rengeteg nagyszerű projektet mutattak be. Az ország legjobbjait válogatták össze erre a kiállításra” – mondta el Borbála.

Szemétből értéket

A kollekciójának a neve Return of the Shreds – szabadfordításban A foszlányok visszatérése –, amelyet az ellentétek, ellentmondások és a divatipar tovább súlyosbodó helyzete inspirált. „Egyre több ruha készül, amelyek egyre hamarabb kerülnek szemétdombra. És mindeközben senki sem lesz boldogabb. Akik varrják, nem ritkán az életükkel fizetnek ezért. Az előállításuk szennyező, energiabefektetéssel jár, és aki végül megvásárolja, előfordul, hogy egyszer sem viseli. Ha igaz lenne az a tévhit, hogy a ruhák vásárlása boldogítana minket, akkor minden idők legboldogabb korszakát élnénk. Ezért döntöttem úgy, hogy történelmi sziluettekből inspirálódok, konkrétan a 16. századi udvari viseletből, amikor teljesen másképp viszonyultak a ruhákhoz. Ezt az igényes, értékes formavilágot kapcsoltam össze a mai gondolkodás által szemétnek ítélt textilekkel, ruhákkal. Maradékanyagokat, ócskapiacról vásárolt hibás darabokat építettem bele a ruhákba minél láthatóbb módon, ezáltal is megkérdőjelezve, hogy mit is tartunk ma értékesnek” – magyarázta Borbála.

Népszerű az influencerek körében

A fiatal tervező ékszereket is készít újrahasznosított műanyagokból, ahol a visszajelzések pozitívak, és mint mondja, a vásárlói többsége megdöbbentőnek tartja, hogy hulladékanyagokból is lehet szépet alkotni.

Borbála viszonylag rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert a divatszakmában. Arra a kérdésünkre, hogy mi lehet az oka annak, hogy felfigyeltek rá – az amúgy eléggé telített piacon –, úgy véli, hogy az üzenet, a mondanivaló emelte ki a tömegből. „Fontosnak tartom, hogy a ruháim ne csak a funkcióról szóljanak, hanem reagáljanak valamilyen aktuális társadalmi problémára. És persze mindemellett esztétikusak és innovatívak legyenek” – érvel. De tudni kell azt is, hogy alkotásait olyan divatbloggerek, véleményvezérek viselik, akiket több ezren követnek a közösségi média felületein, de Románia legismertebb, közel félmillió követős influencere is gyakran viseli Borbála darabjait.

„Abban, hogy felfedezzenek maguknak az influencerek, sokat segített az egyetem, az év végi gálára sok véleményvezért meghívnak a divat világából, ez nagyszerű bemutatkozási lehetőség. Ezenkívül a legtöbben Instagramon találtak meg, és vették fel velem a kapcsolatot” – tudtuk meg.

Hamarosan boltokba kerülnek az új ruhái

Bori közeljövő tervei között szerepel az értéknövelő újrahasznosítás vonalának továbbvitele, amit már ebben a kollekciójában elkezdett, és ezt a mozgalmat szeretné hordhatóbb formába önteni. „Jelenleg éppen ezen dolgozom, remélhetőleg néhány hónap múva már megvásárolhatóak lesznek a ruhák néhány concept store-ban. Emellett renegeteg verseny, pályázat van kilátásban. Júliusban a Kijevi divathétre készülök, utána az Electric Castle fesztiválon tartok műanyag-újrahasznosító műhelyt egy kolozsvári csapattal együtt” – összegez a tervekkel teli dizájner, aki jelenleg Budapesten él, és Erasmus szakmai gyakorlaton lesi el az újabb fortélyokat a Müskinn nevű fenntartható táskamárkánál.

Share Button
Ennyien olvasták: 1292

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.