Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Újra Marosvásárhelyen játszik az Udvari Kamaraszínház

Központ augusztus 31, 2017 Kultúra

Újabb erdélyi turnéra érkezik a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház (MKUK), melynek állomásai közt szerepel a Mikházi Csűrszínház és a marosvásárhelyi Spectrum színház. A 2002-ben alakult délvidéki társulat olyan darabbal áll elő, amely a múlt század húszas éveiben a Kárpát-medencében, a Trianont követő felfordulás időszakait, a csonka nemzetállam megerősítésének fájó emlékeit, illetve Szabadkán, a kisebbségi lét első két évtizedét mutatja be.

„Erdélyi turnénk második felében öt településre látogatunk el. Szeptember 2-án, szombaton Mikházán, szeptember 3-án, vasárnap a Halottak napjától Virágvasárnapig című előadásunkat játsszuk el az erdélyi közönségnek” – tájékoztatnak a szervezők.

A darabról

Egy nő, három férfi, huszonkét év. Dráma egy felvonásban. Világégéstől világégésig. Az elszakítástól a visszacsatolásig. Történik Szabadkán, a kisebbségi lét első két évtizedében. A megtörtént eseményekre és egy szabadkai magyar polgár naplójára támaszkodó darab a maga nemében egyedülálló. Trianonról, a Délvidék szerb bekebelezéséről, majd 1941-es felszabadításáról szól. Életszerű és -szagú mestermunka, amely megmutatja erényeinket és esendőségünket, nemzeti karakterünk napos és árnyékos oldalát egyaránt. A címválasztás nem véletlen: 1918 őszén, halottak napján vonultak be a szerb megszállók Kosztolányi városába, majd 1941 tavaszának virágvasárnapján tértek vissza a honvédek – egyszerre zokogó és nevető, táncoló, ujjongó szabadkai polgárok ezreitől köszöntve.

A jelent meghatározó múlt

Az MKUK mottójának és alapítási céljának megfelelően egy olyan műhelyszínház, amely a jelenünket eredményező múltunkat viszi színre. 2016-ban a társulatot A világ magyarságáért elismeréssel tüntették ki. „A történelem örök és kifogyhatatlan téma, ami hivatástudattal, hazaszeretettel és nemzeti értékeink megőrzésébe vetett hittel párosulva igazán érdekes és izgalmas előadásokat tud létrehozni. Az elmúlt tizenhárom évben több mint százötven helyen léptünk fel, a Kárpát-medence színházának tartjuk magunkat. Szeretnénk, ha minél többen megismernének bennünket, határon innen és túl. Színházi munkánk során, történészek segítségével olyan eseményeket keresünk meg a magyar múltból, amelyek alkalmasak arra, hogy belőlük színpadi művek szülessenek. Színházunk célja elsősorban a gondolatébresztés, és másodsorban a szórakoztatás” – nyilatkozta Andrássy Attila rendező.

Az előadás mindkét helyszínen ingyenes!

Szeptember 3 – Halottak napjától Virágvasárnapig – Marosvásárhely, Spectrum Színház – HELYFOGLALÁS (0744-301875, vagy az alábbi e-mail címen: timartimea0823@gmail.com)

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 867

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.