Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Váltóáram – Szőllősi Mátyás könyvbemutatója

Központ február 27, 2017 Kultúra

„Bensőséges kapcsolat fűz Erdélyhez”

Február 27-én tartják a marosvásárhelyi G. Caféban a Budapest Katalógus szerkesztőjének, az Örkény István-ösztöndíjas Szőllősi Mátyás Váltóáram című könyvének a bemutatóját a Látó Irodalmi Játékok keretén belül.

A Váltóáram egy főleg nagyvárosi élményeken alapuló, az ottani problémákkal és sorsokkal dolgozó könyv, így például érdekes és újdonságot nyújtó olvasmány lehet azoknak, akik nem ilyen közegben élnek. A kilenc különböző, de egy erős motívum által mégiscsak összekapcsolódó történetben szó van gyászról, függőségről, faji megkülönböztetésről, az otthon elveszítéséről, önbecsapásról, szóval olyan kérdésekről, melyek mindannyiunkat érintenek valamilyen formában.

A könyv már elsőre pozitív fogadtatásra talált, az író számára a megjelent kritikák, a személyes visszajelzések, a különböző online, könyvekkel foglalkozó felületeken is születtek olyan tanulságos és eligazító írások, melyek megmutatják, hogy mit indít el a könyv azokban, akik olvassák. És az a lényeg, ha megmozgatja őket: ha letaglózza, elgondolkodtatja, bosszantja, vagy netán újraolvasásra készteti.

A kezdetek

Aki szeret olvasni, azt általában ösztönösen érdekli az írás folyamata is. Nincs másként ezzel a fiatal író sem, aki 18 évesen kezdett el írni. „Valójában komoly előjele nem volt, egyszerűen kíváncsi voltam, hogy hogyan tudom megfogalmazni azt, ami eszembe jutott, illetve amit érzek. Akkor még nagyon komolyan sportoltam, az volt az elsődleges, nem azzal a szándékkal kezdtem el, hogy majd író leszek egyszer, csupán csak leírtam néhány gondolatot. És aztán egyre fontosabbá vált, hogy ilyen módon, viszonylag rendszeresen kifejezzem magam” vallja az író.

Mit „üzen a könyv”?

A könyv hosszú évek leforgása alatt született meg, és mivel egy elbeszéléskötetről van szó, kilenc történetről, így a különféle irányokból jött hatások, élmények, tapasztalatok alapján születtek a szövegek. „Mindig vannak jelek, amelyek felhívják a figyelmünket lényeges dolgokra, melyek ugyanakkor nagyon hétköznapiak, mindennaposak, s emiatt elfelejtkezünk azoknak fontosságáról. A kötetben ilyen kapcsolatokról, eseményekről, szituációkról van szó, amiknek nem szabadna lényegtelenné válni egy adott karakter, illetve ember életében” – mondja.

A kilenc történet egy égi jelenség kapcsán, sőt, bizonyos értelemben az események egymásból következése folytán is egy egészet alkot. A cím az utolsó elbeszélés címe volt korábban, de a szövegek összekapcsolódása, ami az írás folyamán egyre erősebb lett, azt hozta magával, hogy végül a kötet, és ne csak egy novella címeként szerepeljen ez a kifejezés.

Második otthon

Mint megtudtuk, az írót szoros kapocs fűzi Erdélyhez, bár ez az első alkalom, hogy könyvbemutatóra kerül sor: „Nagyon jó, és azt hiszem, bensőséges kapcsolat fűz Erdélyhez. Több mint 20 éve járok ide, van egy házam is Parajdon, úgyhogy gyakorlatilag az egyik otthonom. Sok ismerősöm, barátom van itt, és ha már nagyon elegem van a budapesti dolgokból, jó tudni, hogy van egy hely, ahol nyugodtan lehetek, ahol nem kell bizonyos dolgokon gondolkodnom (vagy legalábbis más szemmel, más nézőpontból), és ahol felkereshetek helyeket, és embereket, amik és akik fontosak nekem. Mivel igen gyorsan hoztuk most össze ezt a bemutatót, nem tudom, kik tudnak eljönni az estre, de örülök annak, hogy olyan írókkal, szerkesztőkkel fogok végre találkozni, akikkel évek óta levelezek, akikkel megbeszélek néha bizonyos dolgokat, de nem személyesen. Ez fontos este lesz a számomra, hiszen nem volt még kötetbemutatóm Erdélyben” – vallja a szerző.

Végezetül pedig arra a kérdésre, hogy mik a további tervei íróként, fotóriporterként a következő választ kaptuk: „Dolgozom egy kisregényen, ami sok tekintetben kapcsolódik a Váltóáramhoz. Fotósként vannak terveim, olyan projektek, amiket idén szeretnék megcsinálni, például, hogy visszamegyek Oroszországba, ahol 2015-ben jártam egy régészeti expedíciót dokumentálni, és egy másik komoly túra is szervezés alatt van.”

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 759

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.