Központ
2018. július 18. szerda, Frigyes

Varga Miklós: „Erdélyben találkozom igazi magyar emberekkel”

Nemes Gyula augusztus 6, 2015 Kultúra

– Interjú a magyarországi rockzenésszel, színművésszel –

Az elmúlt vasárnap megtartott sáromberki falunap egyik sztármeghívottja – a Regélők együttes, a 3+2 együttes, Janicsák Veca és Pap Peti Jr. mellett – a neves magyarországi énekes, Varga Miklós volt. Nagy tetszést kiváltó koncertje után sikerült a művésznek néhány kérdést feltennünk.

VM 3

Sáromberki koncertje után Varga Miklósra már vártak a szervezők, hogy Nyárádszeredába vigyék következő, még aznapi fellépésére, így kevés időnk volt a beszélgetésre.

– Mikor lépett fel először Erdélyben, és azóta hány koncertje volt itt? 

– 1990 legelején, a forradalom után jöttem először Erdélybe, Temesvárra koncertezni, ahol akkor a magyar zenész élvonal színe-java jelen volt. Felejthetetlen emlék maradt ez nekem. Azóta nagyon sokszor megfordultam Erdélyben, nem is tudnám felsorolni hányszor léptem itt fel és hol.

 – Milyen érzésekkel jön ide, a Székelyföldre?

– Nagyon jó érzéssel, örömmel jövök ide, ha hívnak, elsősorban azért, mert Erdélyországban találkozom igazi magyar emberekkel, akik még őrzik a nemzeti tudatot, a hitet. Sokan nem is tudják, mekkora szükség van napjainkban az ilyen emberekre, mint az erdélyi magyarok, a székelyek. Véleményem szerint az úgynevezett Csonkaország önmagában – a határon kívül rekedtek nélkül – gyenge.

 „Az Európa című dalommal sikerült nyomot hagynom a magyar zene világában”

 – Melyik volt eddig a legemlékezetesebb itteni fellépése?

– Csíksomlyón 2009-ben az István a király című rockoperát adtuk elő, ez életre szóló élmény volt. Nem csak nekünk, előadóknak, de minden bizonnyal annak a félmilliónyi nézőnek is, aki részese volt az előadásnak.

 – Hol lesz a következő erdélyi koncertje?

– Már várnak rám, egy óra múlva Nyárádszeredában lépek fel az Atilla Fiai Társulattal. Ezt követően szintén velük, szeptember 23-án, Székelyudvarhelyen lesz előadásunk.

 – A színpadról szemlélve, ismerik a dalait itt, Erdélyben?

– Jó néhány dalt ismernek, hiszen sok ezek közül régóta benne van már a magyarok tudatában. Aztán meg úgy érzem, az Európa című saját szerzeményű dalommal sikerült nyomot hagynom a magyar zene világában.

VM 4

 – Hogyan látja, van-e utánpótlás a magyar rockzenében?

– Szerintem van, a fiatal énekesek körében nagy a felhozatal. A gond csak az, hogy a legtöbbjük nem képes új értéket létrehozni, és így hamar el is tűnnek a zene világából.

 „Vigyázzanak a magyarságukra!”

 – Honlapja  főoldalán ön így ír: „Bármerre is jártam a nagyvilágban, mindig nagyon megörültem, ha bárhol váratlanul magyar szó ütötte meg a fülemet, s ez az együvé tartozást erősítette meg bennem, hogy van egy hely, a Kárpát-medencében, ahová hazatérek, s olyan emberekkel vagyok körülvéve, akiknek hasonlóak a gondjai, örömei, mint az enyémek. Mert itt élünk együtt – Ady szavaival élve – magyarok és nem magyarok, közös problémáinkkal, gyötrelmeinkkel, amit – ha tetszik, ha nem – nekünk kell együtt megoldanunk. Én a magam módján próbáltam eddig is, ezután is tenni a dolgomat legjobb belátásom szerint, lehetőleg mindenki örömére.” Az ön nemzeti elkötelezettsége közismert. Honnan ered ez?

– Azt hiszem, ez elsősorban egy belső indíttatás. De ehhez nagymértékben hozzájárultak az elmúlt évtizedek szerepei, dalai, ezek is erősítettek a nemzetem iránti elkötelezettségemben.

 – Kérem, fogalmazzon meg egy üzenetet rajongóinak!

– Vigyázzanak a magyarságukra! Apáink, nagyapáink véráldozatot hoztak ezért a népért, ezért a földért. A nemzeti öntudat fenntartása a Trianon utáni megmaradásunk záloga. A magyarságnak szüksége van minden magyarra, hogy fenn tudjon maradni.

 

Névjegy: Varga Miklós Budapesten született 1956. december 4-én. Az Egri József Úti Általános Iskolában járta ki a nyolc osztályt, majd a Szabó József Geológia Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, ahol középfokú geológusként végzett. 1980-ban a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végzett mint kereskedelmi üzemgazdász. Nős, felesége Fejes Erika, két ikergyermek (Vivien, Szabolcs) apja, négy fiútestvére van. Sokoldalúságát mi sem hangsúlyozza jobban, minthogy egyaránt megfordult a rockzenei deszkákon és színházban is. Rendkívül nagy hangterjedelme van, nagy F-től háromvonalas C-ig énekel.

Szakmai pályája: 1975-78. Grog együttes, 1980. Zenit együttes, 1980-82. Pandora’s Box együttes, 1983. P.S. Band együttes (svéd-magyar), 1983. Sirokkó együttes, 1983-85. Safari együttes (svéd-magyar-holland), 1984-90. Varga Miklós Band együttes, 1994-től Boxer együttes, 1990-től szólóénekes, 2005-től Varga Miklós és a Band együttes.

Szólólemezek: 1990: Otthonról hazafelé, 1991: A Rockoperaház fantomja, 1994: Csak egy dallam, 1995: A hajnal, 1995: Van remény?!, 1996: Himnusztöredékek, 1999: Hazatérés, 2004: Csemetekert, 2006: Vad volt és szabad. 

Díjak: Prágai Intertalent Fesztivál 2. helyezés + a sajtó különdíja (1984), Pop-Meccs – Év énekese (1984), Bulgáriai Arany Orfeusz Fesztivál 1. helyezés (1985), Sopoti Fesztivál 3. helyezés (1986), Máltai Fesztivál a közönség különdíja (1988), eMeRton-díj (1990), Artisjus-díj (2001), Budapestért-díj (2010), A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2011), Magyar Művészetért-díj (2011), Regionális Príma Különdíj (2012), Világ Magyarságáért-díj (2014). (Forrás: Wikipédia, www.vargamiklos.hu)

Share Button
Ennyien olvasták: 2400

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.