Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Véget ért a 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Központ november 22, 2012 Kultúra

konyvVéget ért a 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Az immár 18. alkalommal megszervezett könyvvásár november 15–17-e között zajlott le. A Nemzeti Színház nagytermében tartott megnyitó ünnepségen Életműdíjat és Szép Könyv díjakat osztottak. Előbbiben részesült Jánosházy György költő, író, műfordító. Szép Könyv díjat kapott: a gyermekkönyv kategóriában Balázs Imre József „Blanka birodalma” gyermekvers kötet, a Koinónia kiadványa, a szépirodalom kategóriában Piero Bianconi „Családfa” a Bookart Kiadónál megjelent könyv, valamint a művészeti könyvek, albumok kategóriában „Könyv, grafika, könyvművészet Erdélyben (1919–2011)” című mű, a Kom-Press kiadványa. A három napig tartó könyvvásár után Káli Király Istvánt, a Romániai Magyar Könyves Céh igazgatóját kérdeztük:

– Hány könyvkiadó vett részt a marosvásárhelyi könyvvásáron és honnan jöttek?

– A 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron 108 kiadó könyvei kaptak helyet a 43 standon. Ezek nagyrészt erdélyi és magyarországi könyvkiadók, de jelen volt például a Fischer International is, amely angol, német, francia, olasz és spanyol szótárakat, társalgási- és nyelvtankönyveket forgalmaz.

– Az előbbi évekhez viszonyítva milyen volt idén az érdeklődés?

– Az utóbbi 2-3 évhez viszonyítva az idén sokkal nagyobb volt az érdeklődés. A 2012-es könyvvásár méreteiben és hangulatában is kimagaslott az előző évek rendezvényeihez viszonyítva. Igaz, hogy magasra állítottuk a mércét, de úgy érzem, sikerült teljesíteni. Nagy volt a forgalom a standoknál, és ami még örvendetesebb: sok volt a gyermek és fiatal érdeklődő. Igaz, hogy a három nap alatt 23 program szólt a gyermekeknek, és szinte minden standon lehetett vásárolni gyermekkönyveket.

– Tervezik-e a jövő évi könyvvásárt?

– Természetesen igen. Ha már 18-at sikerült megszervezni, miért ne szerveznénk meg a 19-et is?

Share Button
Ennyien olvasták: 603

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.