Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

17 éve a fogyatékos személyek szolgálatában

Központ július 18, 2017 Társadalom

A sérült és krónikus betegséggel élő emberek önálló életéhez szükséges feltételek megteremtése rendkívül fontos, ez azonban ritkán tapasztalható. A HIFA egyesület 2000 óta próbálja betölteni ezt az űrt Marosvásárhely életében.

 

A befogadó, toleráns és nyitott szemléletű magatartás alapvető feltétele a fogyatékos emberek foglalkoztatásának. Visszatekintve a HIFA 17 éves múltjára, olyan eredmények néznek vissza ránk, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy értelmes és teljes életet élhessenek – a társadalmi hátrányok ellenére – azok, akik valamilyen krónikus betegséggel jöttek a világra.

„A HIFA az elmúlt évek során rengeteg emberhez juttatott el vigaszt, konkrét segítséget, kapcsolati hálót, közösséget, vagy általunk kínált programot, amelyre szükség volt annak érdekében, hogy kikerüljön a krízishelyzetből. Vannak olyan személyek, akik végigkísértek az utunkon a kezdetektől, ahogy olyanok is vannak, akik egészen frissen csatlakoztak hozzánk. Felbecsülhetetlen azok száma, akikhez sikerült eljutnunk, hiszen nemcsak a fogyatékkal élőkkel és krónikus betegekkel foglalkoztunk, hanem azok családtagjaival, közösségekkel, a képzéseink során beteggondozókkal és szakemberekkel, valamint azokkal a diákokkal, akik részt vettek kötött vagy kötetlen formában programjainkon” – meséli Csata Éva, az egyesület ügyvezető igazgatója.

 

Nehézségek az út során

Az eltelt évek során – főként a kezdetekben, amíg ki nem alakult annak a rendszere, hogy miként, milyen programokkal és ötletekkel és kihez pályázzanak – állandó nehézséget jelentett az egyesület fenntartása és működtetése. „Egy civil, nemkormányzati szervezetről beszélünk, amely programjaiért cserébe semmilyen ellenszolgáltatást nem kér. A székhely, majd a központban működtetett iroda fenntartása, a programok finanszírozása, az alkalmazottak béreinek előteremtése mind-mind olyan tapasztalati tudást igénylő munkák voltak, amely nem alakulhatott ki egyik napról a másikra. Ma már büszkén elmondhatjuk, hogy az eltelt évek során, olyan fejlődést mutat egyesületünk és az általunk kínált széleskörű programok skálája, amely önmagáért beszél”- vallja Éva.

Együtt lenni másokkal és másokért

Az elmúlt évek alatt elért pozitív eredmények tapasztalatai azt igazolják, hogy nincs megállás, mert nagyon sok fogyatékos személy van, akik éveken át az otthonuk falai között élnek, magányosan, vagy akik csak nyáron tudnak kimozdulni a házból. Vannak olyan esetek, ahol egyetlen gondozó nem elegendő ahhoz, hogy egy ágyhoz kötött személyt ellásson, vagy akár a szabadba kivigyen. De olyanok is, akiknek szüleik kiöregedtek, jövőjük bizonytalan. Ki fog segíteni rajtuk? Túl korán öregotthonba kerülnek, ami nem a legmegfelelőbb környezet egy fogyatékos számára.

Ennek kiküszöbölése érdekében a HIFA legnagyobb terve a HIFA Park létrehozása, egy gondozó és szociális segítséget nyújtó otthon a fogyatékkal élő emberek számára, melynek otthont Pókakeresztúr fog adni.

„Van olyan fogyatékos, aki dolgozni szeretne. Lehetőséget erre nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem kap! Megálmodtunk tehát egy olyan parkot, amelyben mindig otthon érezhetjük magunkat. Ebben a HIFA Parkban biztosított lenne az akadálymentes közlekedés, a tisztálkodási és étkezési feltételek, állandó orvosi ügyelet, művelődési, szórakozási és sportolási lehetőségek. Egy olyan hely lenne, ahol ezek a személyek minőségi ellátás, munkalehetőség, a teljes értékű lelki, szellemi, kulturális és szociális életet éljenek, emellett lehetőséget teremtene arra, hogy lakói felismerjék saját képességeiket, önálló életet élve, közösségben, együtt dolgozva másokkal és másokért” – meséli az ügyvezető igazgató. Elmondta, tudatában vannak annak, hogy minden rászorulónak nem tudnak segítséget nyújtani, de hiszik, hogy a HIFA Parkban sok fogyatékkal élőnek sikerül emberhez méltó jövőt biztosítanunk.

A HIFA a nyári „szünidő” folyamán sem tétlenkedik, ugyanis rengeteg interaktív program közül lehet válogatni.  „Az elmúlt években jelentős változás tapasztalható mind a társadalom, mind a hatóságok részéről. Még mindig nem értük el azt a szintet, nyitást, elfogadást, mentalitásváltást és akadálymentességet, amelyre szükség lenne az optimális beilleszkedés szempontjából, de úgy véljük, hogy a pozitív változások útján tartunk, amely előbb-utóbb meghozza gyümölcsét” – zárta sorait Csata Éva.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1043

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.