Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

2030-ban évekig tartó jégkorszak jöhet

Központ július 12, 2015 Társadalom

Egy új modell segítségével a csillagászok pontosabban meg tudják jósolni a Nap nagyjából 11 éves ciklusainak alakulását. Az előrejelzésük szerint a 2030-as években 60 százalékkal fog csökkenni a csillagunk teljesítménye, így egy utoljára 1645-ben tapasztalt minijégkorszakra lehet számítani.

jegkorszak

A tudósoknak 170 éve sikerült először bizonyítaniuk, hogy a Nap teljesítménye nem egyenletes, hanem 10-12 éves ciklusonként változik – ezeket a ciklusokat azonban egészen mostanáig nem sikerült kielégítően lemodellezni. Valentina Zharkova, a Northumbria University kutatója és kollégái azonban úgy gondolják, végre sikerült áttörést elérniük – írja a Science Daily.

„Páros magnetikus hullámokat fedeztünk fel, melyek a nap különböző rétegeiből származnak. Mindkettőnek közel a frekvenciája durván 11 éves, ám egy kicsit eltérnek egymástól, és el is vannak csúszva” – mondta Zharkova egy walesi csillagászati konferencián. „Ezeket a hullámokat vizsgálva és a valós adatokkal összevetve arra jutottunk, hogy 97 százalékban pontosak voltak az előrejelzéseink.”

A két hullám előreláthatóan a 2030-2040 körüli ciklusban pontosan egymás tükörképei lesznek, így lényegében kioltják egymást, jelentősen csökkentve ezáltal a Nap teljesítményét.

Forrás: vs.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 794

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.